Κυριακή, 7 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Τιτάν: Αυξημένη ζήτηση σε τσιμέντο το 1ο εξάμηνο – Οι επιδόσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και το εργοστάσιο στο Καμάρι

Τιτάν: Αυξημένη ζήτηση σε τσιμέντο το 1ο εξάμηνο – Οι επιδόσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και το εργοστάσιο στο Καμάρι

Σε €1.229 εκ., με αύξηση 18,7% ανήλθαν οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου 2023 της Titan Cement International SA χάρη στα ισχυρά επίπεδα εγχώριας ζήτησης σε όλο το εύρος των βασικών αγορών και προϊόντων της τσιμεντοβιομηχανίας και τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) της τσιμεντοβιομηχανίας Titan Cement International SA αυξήθηκαν στα €241,2 εκ. (+77%) χάρη στην αύξηση των πωλήσεων και στη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους. Τα δε, καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €110,9 εκ., χάρη στην αύξηση του EBITDA.

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε €641 εκ., καταγράφοντας αύξηση 10,3%, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €134,0 εκ. (+49,2%). Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων και υποστήριξε τις αυξήσεις τιμών που πραγματοποιήθηκαν το 2022 και στις αρχές του 2023.

Τιτάν: Το επιχειρηματικό πλάνο

Όσον αφορά το επιχειρηματικό πλάνο, ολοκληρώθηκαν αναπτυξιακά προγράμματα επενδύσεων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Το μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης CO2 στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι, κοντά στην Αθήνα, επιλέχθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για προετοιμασία συμφωνίας χρηματοδότησης και επιδότησης. Με την ολοκλήρωσή του ο Όμιλος θα παράγει 3 εκ. τόνους τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως.

Στις επιτυχίες του ομίλου καταγράφεται η μείωση των ειδικών εκπομπών CO2 κατά περίπου 3%, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι και επιτυχής ολοκλήρωση επένδυσης ύψους €26 εκ. σε εναλλακτικά καύσιμα.

Στην παρούσα φάση, συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (RTO) λειτουργούν σε 20 παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε εφαρμογή λογισμικά πρόβλεψης λειτουργικών βλαβών σε τρία επιπλέον εργοστάσια οδηγώντας σε βελτιωμένη παραγωγή και αξιοπιστία.

Τιτάν: Θετικές προοπτικές

Θετικές προοπτικές καταγράφονται για το υπόλοιπο του έτους, με αυξημένο όγκο παραγγελιών έργων προς εκτέλεση, ενισχυμένα επίπεδα τιμών που αντισταθμίζουν τα αυξημένα κόστη και περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων, χάρη στην ολοκλήρωση περισσότερων επενδυτικών έργων.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία Venture Capital πρωτοβουλίας με στόχο 6-8 επενδύσεις στο μέλλον και η διοργάνωση Investor Day τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις