Η εγχώρια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) είναι αντιμέτωπη πλέον με ένα παράδοξο: Το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα είναι υψηλότερο από ποτέ, όμως δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για ηλεκτρισμό στη χώρα μας για να τα στηρίξει. Αυτή είναι η διαπίστωση από τις τοποθετήσεις φορέων και στελεχών του κλάδου προ ημερών σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της έκθεσης Renewable Energy Tech.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, υπογράμμισε ότι τα νέα έργα που υλοποιήθηκαν μετά το 2019 θα υπόκεινται σε ολοένα και μεγαλύτερες περικοπές παραγωγής αναγκαστικά. Ο λόγος είναι ότι τις ώρες εκείνες της ημέρας που η παραγωγή ΑΠΕ φτάνει στο έπακρο, συνήθως το μεσημέρι, δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για να την απορροφήσει.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ δίνει εντολή σε πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά να μειώσουν τις ποσότητες που διοχετεύουν στο δίκτυο, άρα οι επενδυτές χάνουν μέρος των κερδών τους εκείνες τις ώρες.
Πρόκειται για μια τάση που θα επιδεινωθεί όσο περνάει ο χρόνος, καθώς κάθε έτος η χώρα μας προσθέτει περίπου 2 GW νέων ΑΠΕ, όμως η ζήτηση παραμένει σταθερή.
Ως εκ τούτου διαμορφώνεται μια αδιέξοδη εικόνα όπου οι επενδυτές συνεχίζουν να υλοποιούν νέα έργα, όμως οι οικονομικές τους προοπτικές θα βαίνουν ολοένα και χειρότερες. Ερώτημα αποτελεί ποιο θα είναι το σημείο καμπής όπου τα νέα έργα θα είναι πλέον ασύμφορα.
Μια λύση στο πρόβλημα θα ήταν η αύξηση της ζήτησης για ρεύμα μέσω των νέων διασυνδέσεων με άλλες χώρες, ώστε ο πράσινος ηλεκτρισμός να εξάγεται και να μη χρειάζεται να θυσιάζεται. Όμως πρόκειται για μεγάλα έργα που θέλουν πολλά χρόνια και δεν μπορούν να δώσουν λύση βραχυπρόθεσμα.
Επίσης, η ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου και της αποθήκευσης ενέργειας μπορούν να απορροφήσουν την παραπανήσια ποσότητα ρεύματος, αλλά και εκεί χρειάζεται χρόνος.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση του ορίου αναγκαστικών περικοπών που θα πρέπει να δεχτεί ένας επενδυτής για να κατασκευάσει έργο ΑΠΕ. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται εντός των ημερών από το ΥΠΕΝ.