Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Το προφίλ των επενδυτών στα Νότια Προάστια και ο ρόλος της Golden Visa

Το προφίλ των επενδυτών στα Νότια Προάστια και ο ρόλος της Golden Visa

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με τα νέα ανώτατα όρια που θα τεθούν για την απόκτηση της Golden Visa στις διάσημες κυρίως περιοχές της Αττικής, πολύς ντόρος γίνεται για την επέλαση των ξένων επενδυτών στα Νότια Προάστια που εκτοξεύουν τις τιμές των κατοικιών.

Στα Νότια Προάστια είναι σχεδόν σίγουρο, ότι το όριο της Golden Visa θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Αυτή η αλλαγή είναι πιθανόν να αλλάξει τις ισορροπίες αλλά και το προφίλ των επενδυτών που επιλέγουν μέχρι στιγμής φανατικά την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Σήμερα, έντονη είναι η παρουσία των Κινέζων σε περιοχές όπως ο Άλιμος και το Παλαιό Φάληρο, ενώ ακολουθούν οι Ισραηλινοί.

Ακόμη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ομογενείς από την Αμερική και την Αυστραλία να ενδιαφέρονται για τα διάσημα ακίνητα των Νοτίων Προαστίων.

Την μεγαλύτερη ωστόσο παρουσία την έχουν οι Κινέζοι, οι οποίοι ειδικά στον Άλιμο όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες της αγοράς, έχουν κτίσει μια μικρή «China Town», καθώς έχουν αγοράσει ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι τιμές.

Ο λόγος ωστόσο που οι Κινέζοι επενδυτές διάλεξαν τον Αλίμο ήταν ότι είχε περισσότερες διαθέσιμες κατοικίες πλησίον της θάλασσας και ότι στο παρελθόν διατηρούσε αισθητά χαμηλότερες τιμές από το Παλαιό Φάληρο, τη Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Σήμερα ωστόσο, έχει αλλάξει σταδιακά ο τρόπους που κινούνται στην αγορά οι Κινέζοι, καθώς πλέον δεν είναι μόνο αγοραστές αλλά έχουν μετατραπεί και σε πωλητές, είτε επειδή έχει λήξει η Golden Visa είτε επειδή θέλουν να εισπράξουν πίσω σημαντικά υπερκέρδη.

Συγκεκριμένα, ένα ακίνητο το οποίο το αγόρασαν για 250.000 μέσω του προγράμματος της Χρυσής Βίζας, τώρα το διαθέτουν προς πώληση για πάνω από 300.000 ευρώ.

Σημαντική είναι και η παρουσία των Ισραηλινών στα νότια, οι οποίοι ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει σε μπαράζ αγορών όχι για ιδιοκατοίκηση αλλά κυρίως για επενδυτικούς λόγους.

Οι Ισραηλινοί επίσης, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, έχουν την τάση να βολιδοσκοπούν έντονα και τα φθηνότερα Νότια Προάστια, όπως είναι η Αργυρούπολη, η Ηλιούπολή και η Καλλιθέα, καθώς βρίσκουν ευκαιρίας ώστε να μετατρέπουν ακίνητα είτε σε boutique ξενοδοχεία, είτε σε εξυπηρετούμενα διαμερίσματα.

Σήμερα ωστόσο από το μπαράζ των «πεντάστερων» επενδύσεων και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, οι τιμές των Νοτιών Προαστίων κινούνται σε τρεις ταχύτητες.

Τα παλιότερα ακίνητα κυμαίνονται μεταξύ των 1.500 ευρώ/ τ.μ. έως και 3.000 ευρώ/τ.μ. Τα πιο φθηνά νεόδμητα ξεκινούν από 4.000 και φτάνουν 6.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα πιο premium που υπάρχουν στη Βουλιαγμένη ξεπερνούν τα 8.500 ευρώ ανά τ.μ.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο εννεάμηνο στη Γλυφάδα, μία μέση κατοικία με εμβαδό 97 τ.μ. και έτος κατασκευής το 1989, κόστισε συνολικά 328.726 ευρώ (3.391 ευρώ ανά τ.μ.).

Το ρεκόρ βέβαια καταγράφουν οι περιοχές του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, όπου η μέση κατοικία με εμβαδόν 115 τ.μ. και έτος κατασκευής το 1986, κόστισε 355.220 ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλές τιμές καταγράφουν και Άλιμος και δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, ενδεχομένως, λόγω του μεγάλου project του Ελληνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη και, όπως υποστηρίζεται, ενδέχεται να συμπαρασύρει σε κόστη ακινήτων και τις περιοχές που
γειτνιάζουν με αυτό.

Στον Άλιμο, η μέση αξία ενός ακινήτου του 1990 με εμβαδό 103 διαμορφώθηκε στα 260.586 ευρώ (2.521 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στις γειτονιές του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, η τιμή κατοικίας του 1991 με εμβαδό τα 92 τ.μ. ανέρχεται στα 202.030 (2.189 ευρώ ανά τ.μ.).

Αρκετά διαφορετικά είναι τα πράγματα σε περιοχές των νοτίων όπως ο Άγιος Δημήτριος και η Ηλιούπολη. Στον πρώτο, η μέση κατοικία με εμβαδόν 83 τ.μ. που κατασκευάστηκε το 1989 είχε τιμή πώλησης 137.172 ευρώ (1.655 ανά τ.μ.).

Στην Ηλιούπολη, η τιμή διαμορφώθηκε στα 117.247 ευρώ για τη συνολική κατοικία κατασκευής 1983, με εμβαδόν 76 τ.μ..

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις