Εκτίναξη μεγεθών εμφανίζει η βιομηχανία αλουμινίου, Alumil από το 2018 όταν κατάφερε να βγει από μία πολυετή κρίση (2009 – 2015), η οποία περιλάμβανε κατάρρευση διεθνών αγορών, συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου και την επιβολή capital controls.
Η Alumil όπως σημείωσε, χθες (14.10.2024), ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μυλωνάς σε συνέντευξη τύπου, κατάφερε μέσω ενός πλάνου αναδιάρθρωσης, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2017 όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά και να μετατραπεί σε μία πολυεθνική βιομηχανία με παρουσία σε 60 χώρες. «Έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία και ένταση στις υπηρεσίες. Εμείς δεν πουλάμε αλουμίνιο με το κιλό, αλλά δίνουμε έμφαση στις υπηρεσίες» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.
H εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 από την οικογένεια Μυλωνά, μετά την αποχώρησή της από τη Βιομηχανία Αλουμινίου Βορείου Ελλάδος. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ξεκινάει η ανέγερση των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Σταυροχωρίου Κιλκίς.
Το 1990 ξεκίνησε την παραγωγή με την λειτουργία της πρώτης γραμμής διέλασης αλουμινίου 1.600 μετρικών τόνων παραγωγικής δυναμικότητας 7.000 τόνων προφίλ ετησίως. Τα χρόνια που ακολούθησαν η Alumil ακολούθησε αναπτυξιακή πορεία, ενισχύοντας, μέσω ίδρυσης θυγατρικών, την παρουσία της στο εξωτερικό.
Τα μεγέθη
Τη μεγέθυνση της Alumil τροφοδοτούν η εδραίωση της εντός κι εκτός Ελλάδας, η σημαντική μείωση του δανεισμού, αλλά και οι νέες επενδύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι τα συστήματα της εταιρείας θα χρησιμοποιηθούν στο Riviera Tower, τον υπό κατασκευή πύργο στο Ελληνικό, που με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ο ψηλότερος οικιστικός ουρανοξύστης της Μεσογείου. Επίσης, η εταιρεία έχει «ντύσει» το 57 ορόφων κτίριο The Butterfly, που αποτελεί τοπόσημο στην πόλη του Βανκούβερ.
Ως προς το δανεισμό, το κοινοπρακτικό δάνειο της Alumil προβλέπεται να περιοριστεί σε 126 εκατ. ευρώ το 2024 και 92 εκατ. ευρώ το 2025 από 160 εκατ. το 2018. Αντίστοιχα, ο λόγος καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη (Ebitda), που φανερώνει πόσο υψηλό είναι το χρέος, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε 3 φορές φέτος και 2,4 φορές το 2025, όταν το 2018 ήταν 9,7. Ευρύτερα, στόχος της εταιρείας είναι και η μείωση των δανείων μέσω των εσόδων πώλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η ανοδική πορεία της Alumil φαίνεται και από τις επιδόσεις του εννεάμηνου οπότε οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,7%, σε 328,1 εκατ. ευρώ. Ανοδικά είναι και τα μεγέθη ‘α εξαμήνου, οπότε ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 9,7%, σε 214,8 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 221,4%, σε 9 εκατ. ευρώ και τα Ebitda ανήλθαν σε 26 εκατ. (+51,2%).
Νέες επενδύσεις
Τα τελευταία έξι χρόνια, η εταιρεία επένδυσε 87 εκατ. ευρώ, ποσό που προήλθε από ίδια κεφάλαια και κατευθύνθηκε σε σειρά επενδύσεων. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επαναλειτουργία του εργοστασίου Ξάνθης, τη δημιουργία μονάδα μηχανικής και ψηφιακής διαλογής και επεξεργασίας scrap, που μετατρέπεται σε ανακυκλωμένο αλουμίνιο και την υλοποίηση μονάδας 3D εκτύπωσης. Όπως και τη δημιουργία πέμπτης γραμμής διέλασης και νέου κάθετου βαφείου στο Κιλκίς και νέων εγκαταστάσεων στην Αίγυπτο.
Σε συνέχεια των επενδύσεων αυτών, η Alumil υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για την περαιτέρω αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεών της. Σχεδιάζει ακόμη, τη μεγέθυνση της παρουσίας της στις ΗΠΑ, με δημιουργία δεύτερης θυγατρικής στο Τέξας, αλλά και την ενίσχυση των καθετοποιημένων δομών engineering και υποστήριξης έργων. Η επόμενη μέρα της εταιρείας προβλέπει και την ενδυνάμωση της Alumil στην Ινδία, την ανάπτυξη στη ΝΑ Ασία και την επέκταση στην Ανατολική Αφρική.
Κομμάτι του παζλ της μελλοντικής ανάπτυξης της εταιρείας είναι και η απόσχιση του κλάδου της χύτευσης αλουμινίου με είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα αποκτήσει ποσοστό πλειοψηφίας.
Η Alumil, σε συνεργασία με το fund One World Impact Partners, σχεδιάζει την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων διέλασης αλουμινίου σε σειρά χωρών. «Η προσωπική μου διάθεση θα ήταν το πρώτο εργοστάσιο να γίνει στην Αίγυπτο. Πιστεύω στη δυναμική της χώρας» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.