Κυριακή, 30 Ιουν.
29oC Αθήνα

Τράπεζες: Άνω του 75% των επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο

Τράπεζες: Άνω του 75% των επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο

Με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι άνω του 75% του υπολοίπου των επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Οι μικρότερες επιχειρήσεις δανείζονται ακριβότερα από τις μεγαλύτερες, και ειδικότερα με μέγιστο επιτόκιο δανεισμού κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο. Μάλιστα, στο 90% των δανείων η εν λόγω απόκλιση ανέρχεται σε 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, από την στατιστική βάση αναλυτικών πιστωτικών δεδομένων AnaCredit, το μεσοσταθμικό ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού ανά μέγεθος επιχείρησης εκτιμάται μεταξύ 6,2% και 7,0%. Μάλιστα, παρατηρείται αντίστροφη σχέση μεταξύ μεσοσταθμικού επιτοκίου δανεισμού και μεγέθους επιχείρησης και καταδεικνύεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, έχουν δανειστεί με ευνοϊκότερους όρους συγκριτικά με τις επιχειρήσεις μικρού μεγέθους. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί αφενός από τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εν λόγω χαρτοφυλακίου (μικρότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση) και αφετέρου από τη μεγαλύτερη δυνατότητα των μεγάλων επιχειρήσεων να διαπραγματευθούν τους όρους δανεισμού, όπως επίσης και της δυνατότητας πρόσβασής τους σε εναλλακτικές πηγές άντλησης χρηματοδότησης, όπως οι αγορές ομολόγων και κεφαλαίων.

Το υπόλοιπο των δανειακών οφειλών των εγχώριων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων προς τις εγχώριες τράπεζες ανερχόταν σε 64,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μερίδιο αντιστοιχούσε σε επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους. Ειδικότερα, στις μεγάλες επιχειρήσεις αναλογούσε ποσοστό 44% επί του συνολικού υπολοίπου, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις 23%, στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις 19% και στις μικρές επιχειρήσεις 15%. Όσον αφορά το πλήθος δανείων, πάνω από το ήμισυ (53%) αναλογούσε στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στις μικρές αντιστοιχούσε περίπου το 1/3, στις μεσαίες περίπου το 1/8, ενώ μόλις το 1/25 του πλήθους των δανείων αφορούσε μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της AnaCredit, οι μεγάλες επιχειρήσεις κατά κανόνα λαμβάνουν δάνεια μεγαλύτερου ύψους από ό,τι οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους. Συγκεκριμένα, το μέσο ποσό δανείου που συνάπτεται για τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, για τις μεσαίες 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση αξία δανειακής σύμβασης για τις επιχειρήσεις μικρού ή πολύ μικρού μεγέθους δεν υπερβαίνει το 0,5 εκατ. ευρώ.



 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις