Παρασκευή, 15 Νοε.
15oC Αθήνα

Τράπεζες: Αύξηση των προμηθειών με προστασία για τον μικροκαταθέτη

Τράπεζες: Αύξηση των προμηθειών με προστασία για τον μικροκαταθέτη

Η βιωσιμότητα της κερδοφορίας των τραπεζών σε περιβάλλον μειούμενων επιτοκίων, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα οι τράπεζες. Και λύση στην αναμενόμενη πίεση που θα δεχτούν τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών από τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, θα δώσει η πιστωτική επέκταση και η αύξηση των εσόδων από προμήθειες.

Όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε παρουσίαση της ΕΕΤ για την επόμενη μέρα των τραπεζών, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των ελληνικών τραπεζών θα βρίσκονται υπό πίεση, καθώς αυτές εξαρτούν τα λειτουργικά τους έσοδα σε ποσοστό 78,61% από τα έσοδα τόκων, έναντι 59,77% των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη από προμήθειες, χωρίς να ζημιώσουν τον μικροκαταθέτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες μελετούν τη δημιουργία νέου σχήματος πληρωμών account to account, όπως είναι το IRIS, ωστόσο ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε αποφάσεις.

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, η συμβολή των εσόδων από προμήθειες στα έσοδα των ελληνικών τραπεζών είναι αισθητά χαμηλότερη από τις ευρωπαϊκές τράπεζες (17,29% έναντι 28,77% των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία του SSM).

Πέραν της διατήρησης υψηλής κερδοφορίας σε περιβάλλον μειούμενων επιτοκίων, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν την επίπτωση από την Βασιλεία IV. Το 2025, η επίπτωση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται μικρή, στις 30 – 60 μονάδες βάσης, σε αντίθεση με ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που θα έχουν επίπτωση 100 – 200 μ.β.

Μακροπρόθεσμα, όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες έχουν να κάνουν με την επαρκή προετοιμασία τους για την αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία, την επέκτασή τους στο εξωτερικό και την ενίσχυση της βιωσιμότητας (ESG), με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.

Στη χθεσινή παρουσίαση της ΕΕΤ, η Acting Γενική Διευθύντρια, Χαρούλα Απαλαγάκη παρουσίασε το ψηφιακό αποτύπωμα των τραπεζών, το οποίο στηρίζει βασικές δημόσιες λειτουργίες και σημαντικές δράσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ, Τάσος Αναστασάτος παρουσίασε το μακροοικονομικό περιβάλλον για τις τράπεζες.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών της ΕΕΤ, Βασίλης Παναγιωτίδης παρουσίασε το τοπίο των πληρωμών χωρίς μετρητά. Όπως είπε, οι συναλλαγές χωρίς μετρητά σχεδόν τριπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία, φτάνοντας στα 2,7 δισεκατομμύρια το 2023 (258 κατά κεφαλή), ενώ η εκτίμηση είναι για περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2024 (296 κατά κεφαλή). Το 74% των συναλλαγών αφορούν συναλλαγές με κάρτες. Ως προς την αξία των συναλλαγών πληρωμών χωρίς μετρητά, ανήλθε σε 1,26 τρισ. ευρώ το 2023, αυξημένη κατά 65% σε σχέση με το 2018 (760 δισ. ευρώ). Το 89% της αξίας των συναλλαγών (1,13 τρισ. ευρώ) αφορά συναλλαγές με μεταφορές πίστωσης. Όπως είπε ο κ. Παναγιωτίδης, οι απάτες με κάρτες πληρωμών και με μεταφορές πίστωσης μειώνονται, ωστόσο ενισχύονται από πλευράς αξίας, οι επενδυτικές απάτες.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις