Τετάρτη, 31 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Τράπεζες: Ξεκινούν σήμερα τις ανακοινώσεις ισχυρών αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο

Τράπεζες: Ξεκινούν σήμερα τις ανακοινώσεις ισχυρών αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο

Ισχυρά αποτελέσματα, ικανά να οδηγήσουν σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο του έτους, αναμένεται να ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες για το β΄ τρίμηνο του 2024.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων θα είναι η μικρή υποχώρηση των επιτοκιακών εσόδων που όμως συνεχίζουν να είναι υψηλά, η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συγκράτηση της δημιουργίας νέων, η ισχυρή πιστωτική επέκταση, τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια και η πρόοδος των επιχειρησιακών σχεδίων των ελληνικών τραπεζών (με ενδιαφέρον αναμένονται η ανακοίνωση της Eurobank για το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση της Ελληνικής στην Κύπρο και η ενημέρωση από την Πειραιώς για τη λειτουργία της ψηφιακής τράπεζας snappi).  

Οι ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων ξεκινούν σήμερα, με την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, συνεχίζονται αύριο με την Εθνική Τράπεζα και την Optima bank και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 2 Αυγούστου με την Alpha Bank.

Το consensus των αναλυτών για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένει:

Για την Τράπεζα Πειραιώς καθαρά έσοδα από τόκους στα 505 εκατ. ευρώ από 518 εκατ. στο α΄ τρίμηνο και συνολικά έσοδα στα 665 από 592 εκατ. ευρώ. Για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο β΄ τρίμηνο, οι αναλυτές αναμένουν 265 εκατ. ευρώ, από 233 εκατ. το α΄ τρίμηνο.

Για τη Eurobank οι αναλυτές προβλέπουν υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους στα 546 εκατ. ευρώ, από 571 εκατ. στο α΄ τρίμηνο και συνολικά λειτουργικά έσοδα στα 702 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της τράπεζας αναμένονται από τους αναλυτές στα 309 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 293 εκατ. ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, το consensus των αναλυτών βλέπει τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 578 από 606 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο και τα συνολικά έσοδα στα 693 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων της τράπεζας αναμένονται από τους αναλυτές στα 303 εκατ. ευρώ.

Για την Alpha Bank, οι αναλυτές αναμένουν καθαρά επιτοκιακά έσοδα στα 412 εκατ. ευρώ, από 420 εκατ. το α΄ τρίμηνο και συνολικά έσοδα στα 523 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας αναμένονται από τους αναλυτές στα 190 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις