Site icon NewsIT

Τράπεζες: Μεγάλες προσδοκίες από το Σπίτι μου 2 – Τα μερίδια στα δάνεια από το Σπίτι μου 1

03.09.2024 | 09:07
Τράπεζες: Μεγάλες προσδοκίες από το Σπίτι μου 2 – Τα μερίδια στα δάνεια από το Σπίτι μου 1

Μεγάλες προσδοκίες από τη συνέχιση του προγράμματος «Σπίτι μου» που αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για τους πολύ ευνοϊκούς όρους με τους οποίους θα διατεθεί το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», αφού λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές των Βρυξελλών, θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για σημαντική ενίσχυση της στεγαστικής πίστης των ελληνικών τραπεζών.

Ο προηγούμενος κύκλος του προγράμματος συνέβαλε τα μέγιστα στην τόνωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, η οποία όμως έχει πολύ δρόμο να καλύψει ακόμη μέχρι να λύσει το πρόβλημα της στέγασης. Εξ ου και με το «Σπίτι μου 2», η κυβέρνηση στοχεύει να διευρύνει σημαντικά την περίμετρο των ωφελούμενων, όπως εκτιμάται κατά 30.000 νοικοκυριά.

Πρόκειται για ωφελούμενους σχεδόν πέντε φορές περισσότερους από αυτούς που απέκτησαν σπίτι μέσω του «Σπίτι μου 1», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν εκταμιεύσει δάνεια 650 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ του προγράμματος. Από τις εκταμιεύσεις αυτές το μεγαλύτερο μερίδιο, άνω του 35%, αντιστοιχεί στην Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθεί η Eurobank με μερίδιο άνω του 25% και με μερίδια λίγο κάτω του 20% η καθεμία ακολουθούν η Εθνική και η Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 550 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι εκταμιεύσεις δανείων από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τα νέα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν ανήλθαν στα 930 εκατ. ευρώ, καθώς μέσω του προγράμματος εκταμιεύθηκαν δάνεια 380 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2023 τα στεγαστικά δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες ανήλθαν σε περίπου 1,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 485 εκατ. ευρώ αφορούσαν το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχαν εκταμιευθεί έως τέλος του 2023, τα 5.228 δάνεια από τις συνολικά 9.909 αιτήσεις που είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Το 57% των εγκεκριμένων αιτήσεων αφορούσε σε νέα ζευγάρια και το 4% σε μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ ο μέσος όρος του εισοδήματος των δικαιούχων ανερχόταν σε περίπου 17.000 ευρώ. Επιπλέον, το μέσο ποσό δανείου διαμορφώθηκε σε 100.147 ευρώ, ο μέσος όρος της εμπορικής αξίας των υπέγγυων ακινήτων σε 135.523 ευρώ, ενώ η ηλικία και το μέγεθος των ακινήτων ήταν 40 έτη και 91 τ.μ. κατά μέσο όρο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», θα είναι προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 1 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες) από 1 δισ. προηγουμένως και θα απευθύνεται σε δικαιούχους ηλικίας έως 50 ετών, έναντι του ορίου των 39 ετών που ίσχυε στο «Σπίτι μου 1», κατόπιν διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων και των προς απόκτηση ακινήτων (θα χρηματοδοτείται η αγορά πιο καινούργιων σπιτιών, ηλικίας κάτω των 15 ετών).

Σήμερα τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 27.000 ευρώ. Τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες με το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχουν διάρκεια αποπληρωμής έως 30 έτη. Θα χρηματοδοτούν δε την αγορά σπιτιών αξίας έως 200.000 ευρώ, έναντι του ορίου των 150.000 ευρώ που ίσχυε στο «Σπίτι μου 1» και με επιτόκια περίπου 50% χαμηλότερα από αυτά της αγοράς, ενδεχομένως και άτοκα κατά 75%, με πρόβλεψη για μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version