Τετάρτη, 14 Αυγ.
37oC Αθήνα

Τράπεζες: Πόσο αυξήθηκαν οι καταθέσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα

Τράπεζες: Πόσο αυξήθηκαν οι καταθέσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα

Καταθέσεις 4,8 δισ. ευρώ προσέλκυσαν το β΄ τρίμηνο του 2024 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με το ποσοστό όσων κατευθύνθηκαν σε προθεσμιακές να είναι χαμηλότερο του αρχικώς προβλεπόμενου και να διαμορφώνεται από 18% μέχρι 33%.

Το γεγονός αυτό ευνόησε τα έσοδα τόκων των τραπεζών, καθώς δεν αύξησε όσο υπολόγιζαν οι τράπεζες το κόστος πληρωμής επιτοκίου στους καταθέτες και άρα δεν πίεσε σημαντικά τα επιτοκιακά έσοδα.

Η ρευστότητα των τραπεζών διατηρείται ισχυρή και αποτυπώνεται στους πολύ χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις και στους εξαιρετικά υψηλούς – σημαντικά άνω των ευρωπαϊκών τραπεζών – δείκτες κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio).

Η εικόνα αυτή είναι ενδεικτική των υψηλών περιθωρίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν περαιτέρω σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τηρώντας, ωστόσο, τα πιστοδοτικά τους κριτήρια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου/α΄ εξαμήνου (κατά σειρά ανακοινώσεων):

Τράπεζα Πειραιώς

Οι καταθέσεις πελατών συνέχισαν να ενισχύονται, φτάνοντας τα 59,8 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2024, αυξημένες κατά 2% τόσο σε τριμηνιαία (+1,2 δισ. ευρώ), όσο και σε ετήσια βάση. Από το σύνολο των καταθέσεων, ποσό 46,2 δις. αποτελούν καταθέσεις πρώτης ζήτησης και 13,5 δισ. καταθέσεις προθεσμίας (23% του συνόλου).

Συνολικά, η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% του συνόλου των καταθέσεων.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 215% στο τέλος Ιουνίου 2024. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας του Ομίλου αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 63% στο τέλος Ιουνίου 2024.

Eurobank

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. το α΄ εξάμηνο 2024 σε 58,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 63% είναι καταθέσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων και το 37% εταιρικές. Οι καταθέσεις προθεσμίας αντιστοιχούν στο 33% του συνόλου. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,0% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας  σε 181,7% στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024.

Εθνική Τράπεζα

Μετά τη μείωση των καταθέσεων κατά το α’ τρίμηνο 2024, λόγω αρνητικής εποχικότητας και υψηλών αποπληρωμών δανείων Εταιρικής Τραπεζικής σε επίπεδο συστήματος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το β΄ τρίμηνο 2024, και διαμορφώθηκαν σε 54,9 δισ., αυξημένα κατά 1,3 δις. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Η αύξηση αυτή αποτυπώνει της ισχυρές εισροές καταθέσεων όψεως ύψους 1,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 προέρχονται από πελάτες Εταιρικής Τραπεζικής, με της καταθέσεις προθεσμίας να εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το 18% των συνολικών καταθέσεων. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023, οι εγχώριες καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1,1 δισ. σε ετήσια βάση, αντανακλώντας της εισροές από πελάτες Λιανικής, ενώ οι διεθνείς καταθέσεις αυξήθηκαν της κατά 0,3 δισ. σε ετήσια βάση, σε 2,2 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 57,1 δις. τον Ιούνιο 2024, κατά 1,4 δις. υψηλότερα σε ετήσια βάση, αποτελώντας το 95% της συνολικής καθαρής χρηματοδότησης της ΕΤΕ.

Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της ΕΤΕ αποτυπώνεται της της δείκτες Δανείων της Καταθέσεις και Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 60% και 240% τον Ιούνιο 2024, αντίστοιχα.

Alpha Bank

Οι καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 0,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 48,2 δισ., προερχόμενες από την αύξηση καταθέσεων πρώτης ζήτησης από επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η εκροή καταθέσεων από τα νοικοκυριά 0,2 δισ., αντισταθμίστηκε πλήρως με την αντίστοιχη αύξηση των επενδυτικών προϊόντων. Το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων στην εγχώρια καταθετική βάση ανήλθε σε 25%, αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ανήλθε σε 192%.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις