Site icon NewsIT

Τράπεζες: Προπομπός της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s τον Σεπτέμβριο

16.08.2024 | 07:53
Τράπεζες: Προπομπός της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s τον Σεπτέμβριο

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι την πολυπόθητη απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα και από τον τελευταίο των μεγάλων οίκων, τον αμερικανικό Moody’s.

Το σημαντικότερο γεγονός του Σεπτεμβρίου για την ελληνική οικονομία θα είναι ο χρησμός του διεθνούς οίκου στις 13 Σεπτεμβρίου, ο οποίος έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι θετικός αυτή τη φορά, ανεβάζοντας τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα. Η Moody’s είναι η μόνη που δεν έχει δώσει ακόμη το investment grade στην Ελλάδα, διατηρώντας στις 15 Μαρτίου 2024 αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο Ba1, με σταθερές προοπτικές.

Η αξιολόγησή της βασιζόταν κυρίως στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών,  τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης που θα απαιτήσει χρόνο και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, με έμφαση στο δικαστικό σύστημα.

Μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο, η Moody’s αναβάθμισε και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως προάγγελος για επερχόμενη αναβάθμιση και της ελληνικής οικονομίας στο σκαλί που απομένει για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η αρχή έγινε στις 13 Ιουνίου με την Moody’s να επαναφέρει στην επενδυτική βαθμίδα την Eurobank, καθιστώντας την ταυτόχρονα ως την πρώτη ελληνική τράπεζα που βαθμολογήθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και στο ακάλυπτο χρέος της και ως την μόνη ελληνική Τράπεζα με rating πάνω από αυτό του Ελληνικού Δημοσίου.

Στις 27 Ιουνίου η Moody’s ανέβασε στην επενδυτική βαθμίδα και την Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της. Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της Alpha Bank διαδραμάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της, η χαμηλότερη βάση κόστους, τα αναμενόμενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τα σημαντικά και διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.

Στις 8 Ιουλίου ο διεθνής οίκος προχώρησε και στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας. Η Moody’s αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Πειραιώς σε Ba2 από Ba3, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της αναβαθμίστηκε σε Baa3 από Ba2.

Η Moody’s επεσήμανε το επιτυχημένο ιστορικό της Τράπεζας Πειραιώς στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της, τη σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE)  σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023, την  ισχυρή λειτουργική κερδοφορία του 2023 – 2024 και τις ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον, καθώς και την εκτίμησή της ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας θα συνεχίσει να βελτιώνεται τους επόμενους 12 – 18 μήνες.

Η Moody’s αναβάθμισε επίσης τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1. H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αποτύπωσε τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες της ΕΤΕ, με την επισήμανση από τη Moody’s ότι η Εθνική διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. O οίκος αξιολόγησης σημείωσε επίσης τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας και τη μείωση του δείκτη NPE στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version