Σάββατο, 7 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Τράπεζες: Τα deals και οι προτεραιότητες μέχρι το τέλος του 2024

Τράπεζες: Τα deals και οι προτεραιότητες μέχρι το τέλος του 2024

Τα δύο τελευταία σημαντικά deals που θα οριστικοποιήσουν την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην πλήρη κανονικότητα, η υλοποίηση της επιμέρους στρατηγικής της κάθε τράπεζας, αλλά και τρεις κοινές προτεραιότητες των τραπεζών, αναμένονται στο τραπεζικό σκηνικό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στις εξελίξεις σε Attica Bank και Εθνική Τράπεζα. Μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας στις 4 Σεπτεμβρίου, η νέα τράπεζα οδεύει προς την ανακεφαλαιοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 735 εκατ. ευρώ που επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, ειδάλλως νωρίς τον Νοέμβριο. Οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι θα καλύψουν ποσό 675,10 εκατ., εκ των οποίων 475,10 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά το ΤΧΣ και 200 εκατ. η Thrivest.

Μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης, το ΤΧΣ αναμένεται να ρίξει το ποσοστό συμμετοχής του στο νέο πιστωτικό ίδρυμα στο 35% (από 72,50% σήμερα) και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%.

Παράλληλα, στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το placement της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Μετά την διάθεση ποσοστού 22% τον περασμένο Νοέμβριο, το Ταμείο έχει απομείνει με 18,39%  των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Οι κρίσιμες αποφάσεις για το ύψος των μετοχών που πρόκειται να διατεθούν θα οριστικοποιηθούν στις 15 – 20 Σεπτεμβρίου.

Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί μέχρι στιγμής είναι η διάθεση ποσοστού 10% έως 13%, με το Δημόσιο να διατηρεί το υπόλοιπο ποσοστό (στο Υπερταμείο) για μελλοντική πώληση σε ενδεχόμενο στρατηγικό επενδυτή. Βεβαίως, όλα θα κριθούν και από το επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμένεται εξίσου ζωηρό με το προηγούμενο placement της ΕΤΕ, αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο ανοιχτό και για πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Τα δύο παραπάνω deals θα διαμορφώσουν κλίμα για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, μέσα στο οποίο προχωρά η υλοποίηση των σχεδίων και των άλλων τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του έτους, η Eurobank εστιάζει στην ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Στις 18 Σεπτεμβρίου, στη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής, θα εγκριθεί ο διορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου, με τον CEO της Eurobank Cyprus, Μιχάλη Λούη, να αναλαμβάνει νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας. Το νέο μάνατζμεντ θα καθορίσει το business plan της Τράπεζας, το οποίο η Eurobank θα ανακοινώσει μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 2024, δίνοντας επίσης και τους στόχους για την τριετία 2025 – 2027.

Η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει στα τελευταία βήματα για τη λειτουργία της Snappi, της πρώτης ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Natech.

Για την Alpha Bank το κέντρο βάρους πέφτει στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας της με τη Unicredit.

Πέραν των επιμέρους στόχων, συνολικά οι τράπεζες θέτουν τρεις κοινές προτεραιότητες:

  1. Την αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αξιοποιώντας στο έπακρο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις και το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την αύξηση των στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά. Η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες, καθώς θα πρέπει να καλύψουν με αύξηση των όγκων τις απώλειες που θα έχουν στα έσοδα από τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.
  2. Την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, δεδομένου ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα έχουν πτωτική πορεία. Καίρια για την αύξηση των εσόδων προμηθειών θα είναι η ενίσχυση των εργασιών διαχείρισης πλούτου, καθώς το asset management, το private banking και το bancassurance στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα.
  3. Τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, τα οποία είναι μεν χαμηλά, αλλά θα πρέπει να μην ξεφύγουν, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα πιέζονταν τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις