Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Τσάνταλης: Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία

Τσάνταλης: Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία

Η ιστορική οινοποιία Τσάνταλης Α.Ε. κατέθεσε σήμερα (26.7.2024) αίτηση πτώχευσης και παύση πληρωμών, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η αίτηση θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο στις 11 Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη λόγω των οικονομικών προβλημάτων της οινοποιίας Τσάνταλης καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας το τελευταίο διάστημα παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης που δεν είχαν αποτελέσματα. 

Ακόμη και οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες για τη διάσωση της εταιρείας -μια εξ αυτών είναι από τα Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, βασικών μετόχων της Premia, που έχουν αποκτήσει την Μπουτάρης- δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τις τράπεζες. 

Έτσι, σύμφωνα με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, ο οφειλέτης κηρύσσεται σε πτώχευση όταν βρίσκεται σε παύση πληρωμών, δηλαδή όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που δεν μπορεί να αποπληρώσει. Συγκεκριμένα:

  • Για οφειλές πάνω από 30.000 ευρώ, ο οφειλέτης τεκμαίρεται ότι βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα:
  1. τουλάχιστον το 40% ή τουλάχιστον 60% όταν πρόκειται για πτώχευση μικρού αντικειμένου, των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του προς τον αντίστοιχο φορέα.
  2. για τουλάχιστον 6 μήνες.
  3. εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ

Ο οφειλέτης παραμένει σε παύση πληρωμών ακόμη κι αν:

  • καταφέρει να εκπληρώσει επιλεκτικά κάποιες ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του ή
  • αδυνατεί να εκπληρώσει έστω και μία σημαντική ληξιπρόθεσμη χρηματική οφειλή του.

Πλέον, τον λόγο για την ιστορική ποτοποιία Τσάνταλη τον έχουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές. Εάν κυρηχτεί και επίσημα η πτώχευση, η συνέχεια ενέχει ρευστοποίηση που μπορεί να περιλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη, ή
επιμέρους λειτουργικά σύνολα της περιουσίας του, ή κατ’ ιδίαν περιουσιακά στοιχεία του.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις