Με ακόμα περισσότερη εξωστρέφεια προχωρά ο όμιλος ΔΕΗ στην υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδίου για τα επόμενα χρόνια, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις και πρωτοβουλίες της διοίκησης.
Μετά την εξαγορά των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία που ολοκληρώθηκε, ο όμιλος ΔΕΗ εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή των Βαλκανίων και ακόμη παραπέρα.
Αυτό, άλλωστε, αντανακλούν οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Γιώργου Στάσση, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σαφείς διασυνοριακές συνέργειες που επιβάλλει και η νέα πραγματικότητα στον τομέα της ενέργειας, αφού στο εξής η κάθε χώρα θα στηρίζεται στην άλλη και θα υπάρχει πολύ περισσότερο εμπόριο ηλεκτρισμού ανάμεσά τους.
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σημασία των συνεργειών και γενικότερα τι χρειάζεται ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να μεταβεί στη νέα εποχή ενώ παραμένει ασφαλές. Αυτή είναι η αποστολή μας και η κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις αποφάσεις μας» ανέφερε σχετικά ο κ. Στάσσης.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ δέχτηκε τα θετικά σχόλια του Αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών και πρώην πρέσβη στην Ελλάδα, Τζόφρι Πάιατ, ο οποίος χαρακτήρισε την επιχείρηση ως πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση.
Πρόκειται για δηλώσεις που πιθανώς προαναγγέλλουν συνεργασία της ΔΕΗ με αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξής. «Για να είναι επιτυχής η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη. Πιστεύω ότι το κοινό ταξίδι είναι πολύ πιο ασφαλές, ενώ το μοναχικό πιο επικίνδυνο από ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.
Πέραν των παραπάνω, η διοίκηση έχει εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στη Βουλγαρία, κάτι που αν προχωρήσει θα της δώσει παρουσία σε ένα μεγάλο κάθετο γεωγραφικό άξονα.
Τέλος, η ΔΕΗ προχωρά και με στρατηγικές συνεργασίες για υλοποίηση έργων ΑΠΕ σε αγορές του εξωτερικού. Μέσα στον Απρίλιο υπέγραψε σχετική συμφωνία με τη Μυτιληναίος ώστε από κοινού να φέρουν εις πέρας ένα χαρτοφυλάκιο 90 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος έως 2 GW σε Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία.
Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026 με βάση το στρατηγικό σχέδιο που έχει καταστρωθεί.