Site icon NewsIT

«Χάλκη, Πράσινο – Έξυπνο Νησί»: Ο ρόλος των Συγγελίδη, Vodafone και ΔΕΗ

05.07.2021 | 16:12
«Χάλκη, Πράσινο – Έξυπνο Νησί»: Ο ρόλος των Συγγελίδη, Vodafone και ΔΕΗ

Μετά την Αστυπάλαια, σειρά έχει η Χάλκη, για να μετατραπεί σε πρότυπο «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας. Για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού project θα υπάρξουν συνεργασίες ανάμεσα σε φορείς και εταιρείες, οι περισσότερες μάλιστα απ’ αυτές θα έχουν «άρωμα» Γαλλίας.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα σε πρωτοβουλίες, καθοριστικές για την αναβάθμιση της ζωής και της ποιότητας της τοπικής κοινωνίας.

Έτσι στο έργο «Χάλκη, Πράσινο – Έξυπνο Νησί», ο μεγάλος εισαγωγέας αυτοκινήτων Συγγελίδης, που ελέγχει τις μάρκες Peugeot, Citroen, DS, Mazda και Opel θα παράσχει: Ένα ηλεκτρικό όχημα CITROEN e-Spacetourer εννέα θέσεων – Δύο διθέσια ηλεκτρικά οχήματα, ένα στο Αστυνομικό και ένα στο Λιμενικό Σώμα αντίστοιχα, καθώς κι Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Citroen e-C4 C-Cross πέντε θέσεων.

Παράλληλα, ο όμιλος Συγγελίδη θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της Χάλκης να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σε τιμή κόστους, σύμφωνα με τις ειδικές εκπτώσεις του προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τεχνολογίες 5G

Από την πλευρά της η Vodafone υλοποιεί μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για το νησί, η οποία περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας μέσω υποδομών 5G και την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi. Παράλληλα, έχει αναλάβει την ανάπτυξη μίας σειράς “έξυπνων” IoT εφαρμογών και λύσεων που θα εξυπηρετήσουν, για παράδειγμα, την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου Χάλκης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας, ενώ έχει επιλέξει να συνεισφέρει και στην ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμιση της κοινωνίας της Χάλκης, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος διάχυσης των STEM επιστημών στους μαθητές του νησιού, αλλά και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κατοίκων της Χάλκης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του προγράμματος Τηλεϊατρικής που προτίθεται να φέρει στην Χάλκη το Ίδρυμα Vodafone. Όπως είπε και η Αντιπρόεδρος του δ.σ. και Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου: «Στόχος μας είναι να καταδείξουμε πώς η συνδεσιμότητα του νησιού μέσω δικτύων επόμενης γενιάς μπορεί να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία».

Φωτοβολταϊκό πάρκο

Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. θα προβεί στην αγορά των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου μέγιστης ισχύος ενός (1) MW τα οποία θα μεταφέρει στο νησί και θα τα παραδώσει στους εργολάβους. Αναλυτικότερα: -Φωτοβολταϊκά πλαίσια ενός (1) MW για την παραγωγή ενέργειας που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της Χάλκης -Αντιστροφείς ισχύος (Inverters) που θα συνδέουν τμήματα του Φ/Β συστήματος απευθείας στο δίκτυο- Συστήματα στήριξης Φ/Β πλαισίων – Πέντε Συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων δημόσιας χρήσης

Οι OMEXOM/VINCI ENERGIES και AKUO ENERGY αναλαμβάνουν τον πλήρη συντονισμό και διαχείριση του έργου, καθώς και:

-Την πλήρη μελέτη, αδειοδότηση, κατασκευή και επίβλεψη του Φ/Β συστήματος 1MW για λογαριασμό του δήμου της Χάλκης και αναλυτικότερα τις απαραίτητες μελέτες και προεργασίες (σχεδιασμός και αδειοδότηση) για την εγκατάσταση του εν λόγω φωτοβολταϊκού πάρκου, στην έκταση που θα υποδείξει και θα παραχωρήσει ο Δήμος.

-Έπειτα από την παραλαβή των υλικών από το λιμάνι της Χάλκης, να προβούν στην κατασκευή του πάρκου και των κατάλληλων συνδέσεων στο τοπικό δίκτυο.

-Να μεριμνήσουν για τις εργασίες υποδομής, περίφραξης, ασφάλειας και προστασίας του πάρκου.

-Να καλύψουν τα έξοδα τοποθέτησης των συστημάτων φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

-Να καλύψουν τα κόστη εργασιών, υγείας, ασφάλειας και μεταφοράς των εργαζομένων.

-Να φωταγωγήσουν με έξυπνο αρχιτεκτονικό φωτισμό τον πύργο με το παλαιό ρολόι, την εκκλησία και το Δημαρχείο της Χάλκης.

– Να αναβαθμίσουν τα συστήματα δημόσιου φωτισμού στον οικισμό της Χάλκης με «έξυπνα συστήματα», με την ανάλογη πλατφόρμα και χρήση εφαρμογών Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT).

-Να καλύψουν τα έξοδα ασφάλειας και ασφάλισης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και μέχρι την παραλαβή του έργου από την Ενεργειακή Κοινότητα.

-Να μεριμνήσουν για τις απαραίτητες Νομικές Υπηρεσίες, τις Δημόσιες Σχέσεις, αλλά και για την προβολή και γνωστοποίηση και την Επικοινωνία του έργου.

Οι υπόλοιπες αρμοδιότητες

Για την υλοποίηση του έργου «Χάλκη, Πράσινο – Έξυπνο Νησί», το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει να: – Μεριμνήσει για τις διοικητικές ή και θεσμικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση έργου, καθώς και για την διενέργεια της όποιας απαιτούμενης από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίας για την αποπεράτωση του έργου.

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα θα αναλάβει ρόλο του θεματοφύλακα και εγγυητή του παρόντος, υπό την έννοια ότι θα δράσει ως καλόπιστος τρίτος, ο οποίος θα έχει μια γενική εποπτεία της συνεργασίας, λειτουργώντας συμβουλευτικά και καθοδηγητικά όπου κριθεί σκόπιμο.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει να συνδράμει κατά τις αδειοδοτικές διαδικασίες, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, καθώς και να συνεισφέρει στη γνωστοποίηση και προβολή του έργου. Τέλος,

Ο Δήμος Χάλκης αναλαμβάνει να:

– Προετοιμάσει και να συγκροτήσει μια Ενεργειακή Κοινότητα, με συμμετοχή των κατοίκων του νησιού και να παράσχει τα γεωτεμάχια επί των οποίων θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα

– Συνδράμει κατά το στάδιο του προγραμματισμού και της υλοποίησης του έργου, πράττοντας ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο για την ευόδωση της ολοκλήρωσης του έργου και ιδιαίτερα σε ο,τιδήποτε σχετίζεται με την αδειοδοτική διαδικασία ώστε η υλοποίηση του έργου να καταστεί εφικτή εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

– Εγγυηθεί τη δίκαιη και άρτια διαχείριση του κέρδους που προκύπτει από τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, μεταφέροντας το όποιο αναλογικό όφελος στα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας.

– Ορίσει τους εκπροσώπους του στην προβλεπόμενη Συντονιστική Επιτροπή του Έργου.

– Παρέχει ένα σχέδιο για τη βιώσιμη χρήση των προσφερόμενων οχημάτων, φροντίζοντας έτσι για την καλή συντήρησή τους και διασφαλίζοντας τη λελογισμένη χρήση τους από τους νησιώτες και τους επισκέπτες.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version