Παρασκευή, 15 Νοε.
16oC Αθήνα

Χρυσή Βίζα: Οι νέες περιοχές ενδιαφέροντος και το αβέβαιο μέλλον της στην ΕΕ

Χρυσή Βίζα: Οι νέες περιοχές ενδιαφέροντος και το αβέβαιο μέλλον της στην ΕΕ

Σε ρυθμούς ρεκόρ εξακολουθεί να κινείται το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» στην Ελλάδα  κατά τους τελευταίους μήνες του 2023.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι υπήρξαν αλλαγές στο πλαίσιο που αφορά την απόκτησή της στους δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, η ζήτηση των ενδιαφερόμενων δεν μειώθηκε, αντίθετα επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές. Σε ευρωπαϊκό ωστόσο επίπεδο υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα για το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, η οποία σταδιακά μεταφέρεται και σε ελληνικό έδαφος.

Προς το παρόν, ο αριθμός των αδειών Golden Visa στην Ελλάδα στο τέλος του έτους αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν σημαντικά οι αιτήσεις επειδή πολλοί έσπευσαν να προλάβουν τα νέα όρια που ίσχυσαν από 1η Αυγούστου για την ελάχιστη επένδυση σε Αθήνα, Βόρεια και Νότια Προάστια, Θεσσαλονίκη και Μύκονο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μάλιστα σταθερή εξακολουθεί να είναι η πρωτιά των Κινέζων στο πρόγραμμα, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχουν οι επενδυτές από την Τουρκία.

Το τελευταίο διάστημα έντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον των Βρετανών, οι οποίοι αν και στο παρελθόν ενδιαφέρονταν για πολυτελή σπίτια άνω των 500.000, τώρα σπεύδουν να αγοράσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα με το όριο των 250.000 για το αποκτήσουν το πολυπόθητη «χρυσή» άδεια παραμονής. Σημαντική παρουσία έχουν και οι Αμερικάνοι, οι οποίοι μετά την πανδημία, στράφηκαν στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Μια ειδική περίπτωση, είναι και οι Ισραηλινοί επενδυτές, που αν και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αιτήσεων τους για το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά μικρός, καθώς  αυτοί δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κυρίως μέσω εταιρειών, αυτό αναμένεται να αλλάξει άρδην.

«Καταλύτης» της εξέλιξης αυτής αποτελούν ασφαλώς τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, που απειλούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Υψηλή ζήτηση υπάρχει και από το Λίβανο, τη  Συρία, την Ιορδανία αλλά και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες δηλαδή που θεωρούνται επικίνδυνες ή έχουν προβλήματα πολιτικά και οικονομικά.

Παράλληλα, παρατηρείται όσον αφορά τους υποψήφιους αγοραστές, σαφής στροφή προς τον Πειραιά και τα δυτικά προάστια, όπως το Περιστέρι. Στις περιοχές αυτές το ελάχιστο όριο αγοράς για τη χορήγηση άδειας διαμονής έχει παραμείνει στα 250.000 ευρώ, σε αντίθεση με το κέντρο της Αθήνας, τα νότια και τα βόρεια προάστια, όπου το ελάχιστο όριο αγοράς έχει αυξηθεί σε 500.000 ευρώ.

Όπως  αναφέρουν επαγγελματίες της αγοράς  η αλλαγή του ορίου της Χρυσής Βίζας που έγινε τον Αύγουστο, έχει σχεδόν εξαφανίσει την Αθήνα και τα περίχωρα της, από το χάρτη των επενδυτών, καθώς πλέον ανύπαρκτο είναι το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις της τάξεως των 500.000 ευρώ.

H Golden Visa και η στεγαστική κρίση ωστόσο πλέον είναι δύο ζητήματα που φαίνεται να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Ήδη πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες κάνουν λόγο ότι το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας πρέπει να καταργηθεί. Συγκεκριμένα φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι «όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα η χώρα βρισκόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η αγορά ακινήτων είχε καταρρεύσει.

Σήμερα, ωστόσο η αυξανόμενη ζήτηση έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και φέρνει πια σε δύσκολη θέση τα ελληνικά νοικοκυριά, που δυσκολεύονται να βρουν προσιτή κατοικία, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα, την στιγμή, που καταγράφεται έντονη κινητικότητα για την απόκτηση της πολυπόθητης «Golden Visa η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπάνω σε μια προσπάθεια να βγουν στην αγορά διαμερίσματα που παραμένουν κλειστά.

Στο πλαίσιο αυτό και ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πρόσφατα, το εξής:  «H Golden Visa, έτσι όπως είχε δρομολογηθεί, ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά της. Αλλά, σκέφτομαι, γιατί να μην δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης Golden Visa σε όποιον αγοράζει ένα διατηρητέο με υποχρέωση να το επισκευάσει. Αυτόματα, κατευθύνουμε επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων τα οποία είναι κλειστά».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη έχει καταργηθεί σε αρκετές χώρες το εν λόγω πρόγραμμα, ενώ σε άλλες υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για τον περιορισμό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, η οποία αποφάσισε να κλείσει το πρόγραμμα «golden visa» για να περιορίσει την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων και να βοηθήσει να τερματιστεί η στεγαστική κρίση σε πόλεις όπως η Λισαβόνα, όπου οι τιμές των ακινήτων υπερτριπλασιάστηκαν από το 2015.

Το ίδιο συνέβη και στην Ιρλανδία, όπου τον προηγούμενο Φεβρουάριο, με  μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το τέλος της «χρυσής βίζας».

Ακόμη και η Βρετανία, που αν και έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός μετά το Brexit, έχει διακόψει το αντίστοιχο πρόγραμμα επικαλούμενη και πάλι ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Η Μάλτα λόγω των επανειλημμένων εκκλήσεων της Επιτροπής της ΕΕ, οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση του προγράμματος.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις