Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Επενδύσεις με το «κλειδί στο χέρι» – Τα πρώτα βήματα και οι επόμενοι στόχοι

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Επενδύσεις με το «κλειδί στο χέρι» – Τα πρώτα  βήματα και οι επόμενοι στόχοι

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην αιολική ενέργεια, εξήρε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)  που αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, η οποία πραγματοποιείται σήμερα 23/11 στο OTE Academy.

Όπως τόνισε, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παραδώσει επενδύσεις «με το κλειδί στο χέρι». Οι νέες επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα θα σημάνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, και κυρίως θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ενέργειας έως 50% σε διάστημα 5 έως 10 ετών από την υλοποίησή τους.  Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η συμβολή των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι τεράστια, καθώς οδηγούν σε δραματική μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές ενέργειας με τη μορφή υδρογονάθρακα, ακόμα και με τη μορφή πράσινης ενέργειας.

Η αρχή έγινε

Οι πρώτες άδειες έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις εταιρείες «Αιολική Πρόβατα Τραϊανουπόλεως ΜΑΕ και Θρακική Αιολική 1 ΑΕ, των ομίλων Τέρνα Ενεργειακή και Κοπελούζος σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση για επενδύσεις στον εν λόγω τομέα.   Οι δημόσιες Αρχές και οι απαραίτητοι φορείς έχουν δώσει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν πιλοτικά τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα ισχύος 12GW. Τα πρώτα «οικόπεδα» βρίσκονται στις περιοχές Δωδεκανήσων, Κρήτης και Εύβοιας. Όπως ειπώθηκε στο συνέδριο, εξετάζονται 5 με 7 περιοχές που θα γίνουν οι πρώτες έρευνες.

Ο Υπουργός, χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή για την Ελλάδα και τόνισε ότι «το κλειδί στα νέα πράγματα είναι να έχεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να κινείσαι στη σωστή στιγμή».

Πώς θα έρθουν οι επενδυτές

Τα οικόπεδα που θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς επίσης και οι μελέτες για το βυθό και για τον άνεμο στα σημεία που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, θα γίνουν με ευθύνη του Κράτους και τη συμβολή των απαραίτητων φορέων (ΑΔΜΗΕ, ΡΑΕ). Τα πρώτα οικόπεδα έχουν ήδη προσδιοριστεί. Πρόθεση είναι με τη συμβολή του Κράτους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Όσον αφορά τη διαδικασία και πώς αυτή θα γίνει βήμα βήμα, ο Υπουργός ανέφερε ότι: Αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες, θα ακολουθήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε ένα data room, απ’ όπου θα μπορούν να αντλήσουν όλες τις πληροφορίες. Με τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν αναφορικά με την τεχνολογία που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, θα εξετάζεται παράλληλα και η δυνατότητα για επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης περιβαλλοντικής άδειας. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι πρόθεση είναι να προκηρύξουν διαγωνισμούς για επενδύσεις πλήρως αδειοδοτημένες, ή στο 90% κατ’ ελάχιστο, παραδίδοντας έτσι, μια επένδυση «με το κλειδί στο χέρι».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις