Η μουσική ενώνει, ενώ δίνει φωνή σε αυτούς που θέλουν να μιλήσουν αλλά και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.
Το El Sistema Greece είναι ένα εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης (ΑΜΚΕ) το οποίο από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά -ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας- χάρη στη μουσική και τη συμμετοχή τους σε μουσικά σύνολα αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το εκπαιδευτικό μοντέλο του El Sistema Greece εφαρμόζει την πρωτοποριακή διδακτική μέθοδο του κοινωνικού προγράμματος El Sistema της Βενεζουέλας, που υιοθέτησαν 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, από τη UNICEF για την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας και επιδιώκει να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει, φέρνοντας κοντά όλα τα παιδιά και τις διαφορετικές ομάδες που συμμετέχουν, στοχεύοντας στην κοινωνική τους ενσωμάτωση. Τα παιδιά, μέσα από τη συμμετοχή τους αποκτούν «φωνή» και το El Sistema Greece είναι το πρώτο και το μόνο που έχει την επίσημη αναγνώριση και υποστήριξη του ElSistema της Βενεζουέλας.
Ο οργανισμός δραστηριοποιείται στην Αττική (Κυψέλη, Κέντρο Απασχόλησης «Δημήτρειο» στο Μοσχάτο, προσφυγικές δομές Ελαιώνα και Σκαραμαγκά) και την Κόρινθο (Καλογεροπούλειο Ωδείο και προσφυγική δομή Κορίνθου). Περισσότεροι από 2.500 μαθητές έχουν παρακολουθήσει από το 2016τα μαθήματα, ενώ σε κανονική -δια ζώσης- λειτουργία περίπου 350 παιδιά υ παρακολουθούν συνολικά 75 ώρες μαθημάτων σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα με τις μικρότερες ορχήστρες και χορωδίες στις διάφορες δομές, έχουν τη μεγάλη ορχήστρα (ElSistema Greece Youth Orchestra) και χορωδία (ElSistema Greece Youth Choir) που αποτελούνται από τα πιο προχωρημένα παιδιά από όλες τις δομές, ηλικίας από 8 έως 26 ετών. Η Ορχήστρα κάνει πρόβες κάθε Σάββατο στα Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα στον Άλιμο και πραγματοποιεί εμφανίσεις και συναυλίες σε μερικά από τα μεγαλύτερα συναυλιακά κέντρα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως: Joyce DiDonato, Il Pomo d’ Oro, MOYSA, Yale Alumni Chorus, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ κ.α.
Μετά από μία μακρά περίοδο χωρίς εξωστρέφεια και χωρίς ζωντανή επαφή με τους μαθητές του λόγω της πανδημίας, το El Sistema Greece έχει καταφέρει να παραμείνει σταθερά ενεργό και δίνει δυναμικό «παρών» με δύο πολύ διαφορετικές συναυλίες με κοινό παρονομαστή το όραμα για τη δημιουργία μιας κοινότητας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με πυρήνα τη μουσική!
Από το 2018 το El Sistema Greece σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιεί την ελληνική εκδοχή του Lullaby Project, του διάσημου μουσικού προγράμματος του Carnegie Hall, όπου το El Sistema Greece καινοτομεί και διευρύνει το πρόγραμμα πέρα από τη μητρότητα και τη βιολογική σχέση, συμπεριλαμβάνοντας ιστορίες γονεϊκής αγάπης σε κάθε της μορφή, αφιερωμένες στα μεγαλύτερα μικρά θαύματα της ζωής: τα παιδιά. Έτσι, γονείς, πρόσφυγες ή μετανάστες, μαμάδες με μωρά, γονείς που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους, γυναίκες που ονειρεύονται τη μητρότητα, γιαγιάδες, έγκλειστες στις φυλακές κ.α., συνεργάζονται με καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και γράφουν πρωτότυπα μουσικά κομμάτια, αφιερωμένα στα παιδιά τους.
Το Lullaby Project, επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε σύμπραξη με το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και καθιερώνεται ως μουσικός θεσμός.
Στη φετινή εκδοχή του, οι Έλληνες συνθέτες Γιώργος Δούσης, Αλέξανδρος Δρόσος, Θοδωρής Οικονόμου, Γιώργος Μανωλάκης, Κατερίνα Ντούσκα, Κατερίνα Πολέμη, Έλενα Χούντα και ο Jorge Diaz από τη Βενεζουέλα, τόπο καταγωγής του El Sistema, αφουγκράζονται αφηγήσεις και συναισθήματα και αναλαμβάνουν να τα μεταγράψουν σε νότες, δημιουργώντας πρωτότυπες μουσικές ιστορίες.
Ένα ζευγάρι που αποφάσισε να μεγαλώσει την τετραμελή οικογένειά του υιοθετώντας ένα παιδί, μία γυναίκα που μαθαίνει από την αρχή τον κόσμο χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο που τον αντιλαμβάνεται ο γιος της, γυναίκες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε προσφυγικά κέντρα ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο, μία μητέρα που βίωσε τη μεγαλύτερη απώλεια και συνεχίζει χάρη στα δώρα της μεγαλύτερης αγάπης, μία γυναίκα που, έχοντας εργαστεί για χρόνια στο πλευρό εκατοντάδων παιδιών, ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο της μωρό, ένας πωλητής του περιοδικού δρόμου “Σχεδία” που μαθαίνει στα παιδιά του να αγαπούν τους ανθρώπους, μία γυναίκα που στα 13 της χρόνια αποχωρίστηκε το σπίτι της αναζητώντας μία καλύτερη ζωή και μεγαλώνοντας τα μωρά μιας άλλης οικογένειας έγινε μέλος της και η ίδια και μια μητέρα από τη Βενεζουέλα που ζει στο απόλυτο σκοτάδι με οδηγό το φως της αγάπης της για το μωρό της είναι οι πρωταγωνιστές των οκτώ ιστοριών του φετινού Lullaby Project.
Οι ιστορίες αυτές θα παρουσιαστούν στο κοινό τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στις 19.30 σε ζωντανή μετάδοση από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με αφηγήτρια την Ελιάνα Χρυσικοπούλου. Η Κατερίνα Ντούσκα και η Κατερίνα Πολέμη θα ερμηνεύσουν τις συνθέσεις τους, ενώ με τη φωνή τους θα εμπλουτίσουν τη συναυλία η μεσόφωνος της ΕΛΣ, Άρτεμις Μπόγρη, η Ειρήνη Τζαμτζή και η νεαρή ηθοποιός Δανάη Βασιλοπούλου. Με την ορχήστρα θα συμπράξει επί σκηνής η 21χρονη Αλεξάνδρα Κερλίδου, μαθήτρια του ψηφιακού οργάνου EyeHarp, που επιτρέπει την εκτέλεση μουσικών κομματιών με τα μάτια.
Μουσική Διεύθυνση: José Ángel Salazar Marín και Διεύθυνση Χορωδίας: Βάγια Παπαγιαννοπούλου, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια των βίντεο έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Μερκούρης
Τη συναυλία μπορείτε να παρακολουθήσετε live στο snfcc.org/TheLullabyProject2021 και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.
Σημαντική όμως και η μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, με τίτλο World A Music. Οι ταλαντούχοι νεαροί μουσικοί της πολυπολιτισμικής ορχήστρας και της χορωδίας του El Sistema Greece, που προέρχονται από 40 και πλέον χώρες του κόσμου, συμμετέχουν φέτος για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών και σε συνεργασία με τον παραγωγό, μουσικό και dj Blend Mishkin (Γιώργο Μαντά), υπόσχονται μια μουσική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις!
Στις 5 Ιουλίου, τα μέλη της El Sistema Greece Youth Orchestra και της El Sistema Greece Youth Choir ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη ρέγκε-σόουλ μπάντα Roots Evolution του Blend Mishkin και αγαπημένους Έλληνες τραγουδιστές, σε μια καλλιτεχνικά απρόσμενη συνάντηση στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού και παρουσιάζουν νέες εκτελέσεις τραγουδιών που σημάδεψαν τη σύγχρονη μουσική, βασισμένες με τη σειρά τους σε παλαιότερες μεγάλες επιτυχίες, συστήνοντας έτσι στις νεότερες γενιές ήχους από το παρελθόν και δημιουργώντας παράλληλα έναν νέο μουσικό κόσμο.
Μουσική επιμέλεια: Blend Mishkin | Μουσική Διεύθυνση: José Ángel Salazar Marín
Ερμηνεύουν: El Sistema Greece Youth Orchestra | El Sistema Greece Youth Choir (Μουσική προετοιμασία: Βάγια Παπαγιαννοπούλου)
Συμμετέχουν: Θοδωρής Μαραντίνης, Μαρίνα Σάττι, Κατερίνα Ντούσκα, Jerome Kaluta, Taf Lathos, BNC.
Δύο συναυλίες που αξίζει να παρακολουθήσουμε για να ακούσουμε τη μουσική των παιδιών… τις φωνές των παιδιών… που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον!