Δευτέρα, 2 Δεκ.
13oC Αθήνα

Αφιέρωμα από το OPEN στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Αφιέρωμα από το OPEN στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σε έναν μήνα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Με απόφαση που είχε λάβει η Βουλή στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η 19η Μαΐου ανακηρύχθηκε επίσημα ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Από σήμερα λοιπόν, 19 Απριλίου έως τη 19η Μαΐου, ημέρα της επετείου των  100 χρόνων από τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου

“Το OPEN θυμάται και για έναν μήνα, στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού εντάσσεται σε καθημερινή βάση το αφιέρωμα 100 Χρόνια Μνήμης που ρίχνει φως σε αυτή την περίοδο της ιστορίας, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πολιτισμό και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού.

Μαρτυρίες Ελλήνων του Πόντου των οποίων οι οικογένειες βίωσαν το διωγμό, συνεντεύξεις με ερευνητές και ιστορικούς, αλλά και ρεπορτάζ για τον πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου που διατηρούνται ζωντανά χάρη στην ενεργή δράση των Ομοσπονδιών Ποντιακών συλλόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού θα αναδειχθούν μέσα από το αφιέρωμα «100 Χρόνια Μνήμης».

Το λογότυπο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι το γράμμα G, αρχικό της αγγλικής λέξης Genocide (γενοκτονία), όπως το εμπνεύστηκε και το αποτύπωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ).

Έμπνευση για τη δημιουργία του λογοτύπου αποτέλεσε η φωτογραφία στην οποία εικονίζεται η πορεία 5000 ορφανών κοντά στην πόλη Χαρπούτ το 1922. Παρότι η εθνικότητα των παιδιών της φωτογραφίας δεν είναι γνωστή, πρόκειται για θύματα της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το ημικύκλιο του γράμματος G μορφοποιείται από ανθρώπινες φιγούρες, που συναποτελούν μια πορεία. Επιμέρους σύμβολα που εντάσσονται στη μορφοποίηση του G: ένα τμήμα ιωνικού κίονα που αναφέρεται στην ιστορία του Πόντου από την αρχαιότητα, το φροντιστήριο της Τραπεζούντας ως αναφορά στην πνευματική καλλιέργεια των Ελλήνων του Πόντου, η λύρα ως το πλέον αναγνωρίσιμο μουσικό όργανο του Πόντου, η Παναγία Σουμελά ως σύμβολο της χριστιανικής πίστης των Ποντίων και ο αετός διαχρονικό σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου.

Στην απόληξη της ανθρώπινης πορείας προβάλλει ένα δεματάκι αμάραντα -φυτό που διατηρεί για χρόνια το σχήμα και το έντονο χρώμα του, συμβολίζοντας την επιβίωση και την αναγέννηση των Ποντίων.

«Η Ρωμανία κι αν ‘πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο»- στίχος από το Παραδοσιακό Ποντιακό τραγούδι Ο Θρήνος Της Τραπεζούντας”.

Media Τελευταίες ειδήσεις