Τετάρτη, 2 Οκτ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η τηλεθέαση «μίλησε»: Η άνοδος, η πτώση και η απόγνωση!

Η τηλεθέαση «μίλησε»: Η άνοδος, η πτώση και η απόγνωση!
iStock photo

Πρωτομηνιά σήμερα (1/10/24) και σε κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς ο πρώτος μήνας της νέας σεζόν που μας αποχαιρέτησε χθες, ο Σεπτέμβριος, έφερε χαρά, σε κάποιους άλλους δάκρυα, ενώ σε κάποιους άλλους απόγνωση για το πώς θα βγει αυτή η σεζόν.

Το ποιος ανήκει στην κάθε κατηγορία, ποιοι δηλαδή ψάχνουν περτικαλάδες, ποιοι ώμο να κλάψουν και ποιοι… μέρος να κρυφτούν  δεν χρειάζεται αναλύσεις, καθώς τα στοιχεία τηλεθέασης της Nielsen μιλούν από μόνα τους. 

Ωστόσο, εκτός από το τι έβγαλε το «ταμείο» τηλεθέασης τον Σεπτέμβριο του 2024, έχει ενδιαφέρον να δούμε και το αντίστοιχο πριν από έναν χρόνο, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2023.

Στους πίνακες που ακολουθούν λοιπόν μπορείτε να δείτε την κατάταξη των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου τον Σεπτέμβριο 2024, αλλά και τις αντίστοιχες τηλεθεάσεις τους τον Σεπτέμβριο 2023, τόσο στο γενικό σύνολο (Πίνακας 1), όσο και στο δυναμικό κοινό (Πίνακας 2), δηλαδή τους τηλεθεατές ηλικίας 18-54 ετών.

Αναλυτικά λοιπόν, όπως φαίνεται στον «Πίνακα 1» στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε πάλι (όπως και πέρυσι) το MEGA έχοντας σημειώσει μικρή αύξηση, σε αντίθεση με τον ALPHA που σημείωσε μικρή μείωση δυνάμεων. Αντίθετα ο ΣΚΑΪ που ακολουθεί εμφανίζεται κερδισμένος, όπως και ο ΑΝΤ1, σε αντίθεση με το STAR, ενώ η ΕΡΤ κινήθηκε ανοδικά, όταν το ΟΡΕΝ έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί… για τους λίγους τηλεθεατές που παραμένουν πλέον στη συχνότητά του, κινδυνεύοντας πλέον να τον ξεπεράσουν στην κούρσα της τηλεθέασης και τα δύο κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης (η ΕΡΤ3 και ΕΡΤ2) που… παραδοσιακά βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Όσον αφορά το δυναμικό κοινό η αποτύπωση στους πίνακες τηλεθέασης της Nielsen είναι… απογοητευτική για τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα περισσότερα κανάλια αποσκοπούν στους τηλεθεατές ηλικίας 18-54 ετών.

Όπως λοιπόν βλέπετε στον «Πίνακα 2» την κορυφή του δυναμικού κοινού κατέκτησε πάλι το MEGA, σημειώνοντας μικρή άνοδο στα ποσοστά του, όπως και ο ALPHA που ακολουθεί. από εκεί και κάτω… κάτω από τη βάση, αφού όλα τα υπόλοιπα κανάλια σημείωσαν μονοψήφιους μέσους όρους. Και εκτός από τον ΑΝΤ1 που σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σημείωσε μικρή αύξηση των δυνάμεών του, τα υπόλοιπα είτε σημείωσαν πτωτική πορεία (STAR, ΕΡΤ1, ΟΡΕΝ), είτε παρέμειναν (ΣΚΑΪ, ΕΡΤ3, ΕΡΤ2) στα ίδια χαμηλά ποσοστά. Βέβαια και σε αυτές τις μετρήσεις το κανάλι που έχει χάσει τους περισσότερους τηλεθεατές είναι το ΟΡΕΝ αποτυπώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σταθμός της Παιανίας και στο «ταμείο» της τηλεθέασης.

 

Σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να κριθεί οτιδήποτε, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας της νέας σεζόν και κάποιοι δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει όλα τα προγράμματά τους. Θα δούμε λοιπόν τους επόμενους μήνες ποιοι θα σημειώσουν ανοδική πορεία, αλλά και ποιοι θα κινηθούν… προς τα κάτω! Πάντως, το καμπανάκι της έναρξης έχει χτυπήσει και το θέμα είναι μην ακούσουν ξαφνικά… καμπάνες και θα είναι πλέον αργά να χτυπήσουν το κεφάλι τους για τυχόν λάθος αποφάσεις… και επιλογές!

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις