Παρασκευή, 27 Σεπτ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Λίνα Νικολακοπούλου: Η πρώτη συνάντηση με τον Κραουνάκη και το πιο αγαπημένο «παιδί» της

Λίνα Νικολακοπούλου: Η πρώτη συνάντηση με τον Κραουνάκη και το πιο αγαπημένο «παιδί» της

Ενώπιος ενωπίω με τον Νίκο Χατζηνικολάου βρέθηκε χθες το βράδυ η Λίνα Νικολακοπούλου και μίλησε για όλα. Η σπουδαία ποιήτρια και στιχουργός ξεδίπλωσε τις αναμνήσεις της από τα παιδικά της χρόνια, το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την ποίηση και τους στίχους, αλλά και τα σχέδια για το μέλλον. Αναφερόμενη μάλιστα στις παιδικές αναμνήσεις της αποκάλυψε ότι και ο πατέρας της έγραφε, ενώ κανείς δεν το γνώριζε, αλλά βρήκε στίχους του όταν «έφυγε» από τη ζωή.

Η Λίνα Νικολακοπούλου, όπως είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, ξεκίνησε να γράφει όταν ήταν 13 ετών, αλλά στα 18 της αποφάσισε πως θα ασχοληθεί με τον Πολιτισμό. Την περίοδο που πέρασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ξεκίνησε να εργάζεται στο «Παρασκήνιο», την εκπομπή της ΕΡΤ και μέσα από αυτή γνώρισε σπουδαίους δημιουργούς. Οι συζητήσεις που άκουγε να κάνουν την μάγευαν και της «έδειχναν» το δρόμο της, το δρόμο προς τον Πολιτισμό, καθώς όπως είπε ήξερε ότι δεν θα κάνει κάτι εκτός Τέχνης.

Η Λίνα Νικολακοπούλου αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση με τον Σταμάτη Κραουνάκη, που έγινε τη μέρα που είχε πάει να εγγραφεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εκεί άκουσε από μία αίθουσα να βγαίνει μουσική και όταν μπήκε είδε να παίζει πιάνο ο Κραουνάκης με τον οποίο τα επόμενα χρόνια θα συνεργαστούν δημιουργώντας μερικά από τα «διαμάντια» της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Μία «αληθινή φιλία και στα νεύρα και στην ειρήνη», όπως είπε αναφερόμενη στη σχέση τους.

«Η Λίνα Νικολακοπούλου γεννήθηκε για να ξεχωρίζει», τόνισε ο Γιώργος Νταλάρας μέσα από τη σύνδεση που έκανε με την εκπομπή, ενώ η Χάρις Αλεξίου τόνισε ότι «η Λίνα είναι φως εκ φωτός. Η τελευταία των μεγάλων στιχουργών και έχει πολλά ακόμα να δώσει».

Στην εκπομπή προβλήθηκε και βίντεο με την Τάνια Τσανακλίδου να λέει πως «είναι η πρώτη φορά που στιχουργός έγραψε για μένα όσα θα έγραφα εγώ αν είχα ταλέντο». Παράλληλα αποκάλυψαν τι έγινε στο στούντιο τη μέρα της ηχογράφησης του σπουδαίου τραγουδιού «Μαμά γερνάω» με την Τάνια Τσανακλίδου να κάνει το τραγούδι «σπαρακτικό μονόλογο»!

Για τη δημιουργό μίλησαν ακόμα ο Δημήτρης Παπαδημήτρίου με τον οποίο έχουν συνεργαστεί σε τηλεοπτικές σειρές με τα τραγούδια να γράφουν από το πρώτο άκουσμα και παραμένοντας έως σήμερα στο «κοσμηματοπωλείο» της ελληνικής μουσικής σκηνής. «Η Λίνα Νικολακοπούλου δεν ακολουθεί τη μόδα, την προτείνει» τόνισε ο Σταμάτης Φασουλής. Επίσης η Νένα Μεντή που αν και δεν είναι «καθημερινές φίλες» γνωρίζονται πολλά χρόνια με βαθειά αλληλοεκτίμηση, ενώ το βαθύ σεβασμό της στη δημιουργό υπέβαλε και η Κάτια Γκουλιώνη.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης, ανέφερε τη συμβολή της Λίνας Νικολακοπούλου στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, όπως έκανε με τη μοναδική συναυλία στον αρχαίο ναό της Αφαίας στην Αίγινα, με τον Γιώργο Περρή να «ταξιδεύει» τα τραγούδια με τη «μαγική» εικόνα και έντονα συναισθήματα έως την Αμερική.

Ως προσωπικό της ημερολόγιο χαρακτήρισε τα τραγούδια της η Λίνα Νικολακοπούλου λέγοντας πως «θυμάμαι πού ήμουν και τι έκανα όταν έγραφα κάθε ένα από αυτά», αναδεικνύοντας το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη σημαντικών συνεργατών, «συνοδοιπόρων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το τραγούδι βγαίνει από μέσα μου σαν έκρηξη», τόνισε αποκαλύπτοντας πως για να γράψει απομονώνεται και «αναδύονται» οι στίχοι. Στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το ποιο είναι το πιο αγαπημένο από όλα τα «παιδιά» της, έδωσε ένα… ελαφρύ προβάδισμα στο «Αδιόρθωτα τα μάτια κι οι καρδιές», δηλαδή το «Ανθρώπων έργα»!

Ωστόσο αναφερόμενη στο «ντύσιμο» με στίχους σε συνθέσεις του Μάνου Χατζηδάκη όταν ο κορυφαίος συνθέτης είχε «φύγει», η Λίνα Νικολακοπούλου είπε πως πριν γράψει «έκανα την πιο βαθειά προσευχή», αναγνωρίζοντας το «μέγεθος» με το οποίο είχε να αναμετρηθεί και που ομολογουμένως τίμησε με την πένα της!

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις