Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Μουσικό Κουτί: Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο με τους Μανώλη Μητσιά, Αγαθή Δημητρούκα και Μυρτώ Βασιλείου

Μουσικό Κουτί: Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο με τους Μανώλη Μητσιά, Αγαθή Δημητρούκα και Μυρτώ Βασιλείου
Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem

Οι στίχοι του «ντύθηκαν» με μουσικές και τα τραγούδια θα μας ταξιδεύουν για πάντα στη μαγική χώρα του μεγάλου ποιητή και δημιουργού, που φώτισε το ελληνικό τραγούδι και τις καρδιές μας με το ταλέντο, τη δύναμη και την ευαισθησία του!

Το Μουσικό κουτί, η μουσική εκπομπή της ΕΡΤ1 που δικαιολογημένα έχει ξεχωρίσει, έρχεται γεμάτο με τραγούδια του Νίκου Γκάτσου! Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη γιορτάζουν τη ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή, με καλεσμένους τον κορυφαίο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά και την ιδιαίτερη στιχουργό και σύντροφό του τα τελευταία χρόνια της ζωής του, Αγαθή Δημητρούκα. Στην παρέα έρχεται και η Μυρτώ Βασιλείου, αποδεικνύοντας πως τα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου διατηρούν μια αιώνια νεότητα και αγγίζουν όλες τις γενιές.

«Η φυλακή της Αντιγόνης»: Η Μυρτώ Βασιλείου ερμηνεύει, με ιδιαίτερη ευαισθησία, το τραγούδι σε σύνθεση του Νίκου Χιώτογλου.

«Άσπρη μέρα και για μας»: Το υπέροχο τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου με τους μοναδικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου ερμηνεύει με τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο ο Μανώλης Μητσιάς.

«Σ’ έβλεπα στα μάτια»: Ο Δήμος Μούτσης έγραψε τη μουσική, ο Νίκος Γκάτσος τους στίχους, και το τραγούδι ερμήνευσε πρώτη φορά η μοναδική Βίκυ Μοσχολιού. Εδώ το ακούμε από τον Μανώλη Μητσιά και τη Ρένα Μόρφη, με τη συνοδεία του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Μυρτώς Βασιλείου.

«Στράτα τη στράτα»: Όταν ο η μουσική ιδιοφυΐα του Μίκη Θεοδωράκη «συναντά» τη στιχουργική δεινότητα του Νίκου Γκάτσου, γεννιέται αυτό το υπέροχο τραγούδι, το οποίο ερμήνευσε πρώτη φορά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Εδώ το ακούμε από τον πάντα εξαιρετικό Μανώλη Μητσιά. Τον συνοδεύουν η Ρένα Μόρφη, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Μυρτώ Βασιλείου.

Άλλοι τον έχουν αποκαλέσει θεϊκό και Ολύμπιο, άλλοι πνευματικό πατέρα της μεγάλης παρέας του «Φλόκα», που άνθισε μέσα στη δεκαετία του ’60, και άλλοι μοναδική περίπτωση ποιητή που αγάπησε με πάθος το τραγούδι. Ο Νίκος Γκάτσος εξέδωσε μόνο μια ποιητική συλλογή στα νεανικά του χρόνια, την περίφημη «Αμοργό», κι έκτοτε αφιερώθηκε στην τέχνη της στιχουργικής συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής του, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο, τον Μούτση, τον Κηλαηδόνη και τον Χάλαρη και βέβαια τον Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίο αποτέλεσαν το πιο εμβληματικό δίδυμο δημιουργών στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

«Έχω ζηλέψει όλα τα τραγούδια του Γκάτσου» λέει ο Μανώλης Μητσιάς και δηλώνει πνευματικό τέκνο του: «Τον γνώρισα γύρω στο ’68, στο στούντιο που ο Δήμος Μούτσης έγραφε τη μουσική για την ταινία ‘‘Ένας μάγκας στα σαλόνια’’. Ήταν επιβλητικός, ψηλός και ωραίος… Εκείνος μου έδωσε το δικαίωμα να έχω μαζί του μια πιο στενή επαφή, να του τηλεφωνώ και να πίνω καφέ στο περίφημο τραπέζι του στου ‘‘Φλόκα’’, που δεν πήγαιναν και πολλοί».

«Το φθινόπωρο του τηλεφώνησα και τα Χριστούγεννα μου έστειλε στο χωριό με τον οδηγό του ένα κασετόφωνο, μια γραφομηχανή, διάφορους δίσκους και πάρα πολλές σοκολάτες» εξομολογείται η Αγαθή Δημητρούκα, η οποία το 1974 συνέδεσε τη ζωή της με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο και έζησε δίπλα του μέχρι τον θάνατό του: «Ως παιδί άκουγα ραδιόφωνο και μου έκανε εντύπωση ότι τα τραγούδια που μου άρεσαν είχαν όλα την υπογραφή του. Αυτό που με είχε συγκινήσει πολύ ήταν το ‘‘Χελιδόνι στο κλουβί’’ και κυρίως ο στίχος ‘‘Στης ψυχής μου τον καθρέφτη, ίσκιος άρχισε να πέφτει’’ και ήμουν μόλις 11 ετών».

Αύριο, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις 22:00, το Μουσικό Κουτί ανοίγει στην ΕΡΤ1 και θα ακούσουμε την ιστορία του Κεμάλ, ενός νεαρού πρίγκιπα της Ανατολής, απόγονου του Σεβάχ του Θαλασσινού, που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο…!

Photo credits: Μανώλης Μανούσης / Maem

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις