Ελληνικές σειρές που έχουν γράψει στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο και έχουν «εξαφανιστεί» -για να θέσω κομψά την καταστροφή που επέλεξαν κάποιοι, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους!- έγιναν αφορμή να δημιουργηθεί στο Facebook μία ομάδα, η ΣΔΑΤΥ, που όπως φανερώνουν οι λέξεις αποσκοπεί στη Συνεργασία Διάσωσης Αρχειακού Τηλεοπτικού Υλικού.
Δημιουργός ο Νίκος Μαστοράκης με τον Χρήστο Μαραμένο και τον Βερνάρδο Καραντινό και η ομάδα του ΣΔΑΤΥ στο Facebook αριθμεί σε λιγότερο από έναν μήνα δημιουργίας της, χιλιάδες μέλη που όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επεισόδια παλαιότερων σειρών και εκπομπών, αλλά συνεισφέρουν με ό,τι έχει κρατήσει ο καθένας σε προσωπική του συλλογή με σκοπό τη διάσωση αυτών των τηλε-θησαυρών.
«Αν έχετε κασέτες από κρατική τηλεόραση 70s-80s επικοινωνήστε μαζί μας με μήνυμα» αναφέρεται στην αρχική σελίδα και όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος πολλοί είναι αυτοί που άνοιξαν τα… σεντούκια τους και προσφέρουν τους τηλεοπτικούς θησαυρούς για να τους απολαύσουν κι οι υπόλοιποι.
Είναι περιττό να αναλύσω την παραπάνω φράση «την καταστροφή που επέλεξαν κάποιοι, για πολλούς λόγους!», καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Αυτό όμως, που αξίζει να αναφέρω είναι ότι η προσπάθεια του μη κερδοσκοπικού ΣΔΑΤΥ βρίσκει ανταπόκριση από τη δημόσια τηλεόραση με τη διοίκησή της να έχει αποφασίσει πως θα (άνευ εισαγωγικών) τιμήσει τους «διασώστες» δίνοντας χώρο στο πρόγραμμά της για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους τηλε-θησαυρούς και οι τηλεθεατές. Βέβαια στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το τμήμα αρχείου της ΕΡΤ κάνει σπουδαία δουλειά, έχοντας εντοπίσει και αξιοποιήσει θησαυρούς που ήταν ξεχασμένοι και παρατημένοι στα έγκατα του ραδιομεγάρου.
Όσοι όμως ιδιώτες έχουν στα σεντούκια τους έστω και επεισόδια ελληνικών σειρών του ’70 και ’80, μπορούν να συνεισφέρουν στη διάσωσή τους, ή απλά να γίνουν μέλη της ομάδας και να θυμηθούν οι παλαιότεροι, αλλά να μάθουν κι οι νεότεροι για το «χτίσιμο» του εγχώριου τηλεοπτικού τοπίου, σε χρόνια που τα εγχώρια μέσα ήταν φτωχά, αλλά υπήρχε μεράκι.
Άλλωστε, όπως έχει πει ο Νίκος Μαστοράκης αναφερόμενος στην προσπάθεια και το έργο του ΣΔΑΤΥ “«Ψύλλοι στ’ άχυρα» θα πει ο κλασικός απαισιόδοξος Έλληνας. Ίσως όμως, στον τομέα της επίμονης έρευνας, ένας και μόνο «ψύλλος» αν βρεθεί, ακυρώνει την κατά φαντασίαν παντοδυναμία του άχυρου”.