Η Ολυμπιάδα, πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου και κόρη του βασιλιά Νεοπτόλεμου Β’, θα είχε αφήσει πολύ πιο έντονη την προσωπική της σφραγίδα στην ελληνική ιστορία, αν η ζωή της δεν συμβάδιζε με δυο κορυφαίες ιστορικές προσωπικότητες: Τον σύζυγο της Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας και τον γιό της Αλέξανδρο τον Μεγάλο.
Έζησε μιαν εκπληκτική ζωή γεμάτη μεταπτώσεις, ξεκινώντας από γνώστρια των ιερατικών μυστικών του Μαντείου της Δωδώνης στην πατρίδα της ως έφηβη, των Βακχικών μυστηρίων, αλλά και ως ιέρεια των Καβειρίων μυστηρίων της Σαμοθράκης. Πέρασε μέσα από τις δόξες και τις ίντριγκες του βασιλείου της Μακεδονίας, έλαμψε ως μητέρα του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών και κατέληξε λιθοβολημένη και άταφη από τους επιγόνους του ένδοξου γιου της.
Ήταν μια προσωπικότητα μυστικιστική, παράφορη στις αντιδράσεις της, αδίστακτη στις μεθόδους της, παθιασμένη στις αγάπες της και υπερβολικά φιλόδοξη στους στόχους της. Ερωτεύτηκε τον νεαρό βασιλιά Φίλιππο στη νεότητα του, τον συντρόφευσε στα κατορθώματα του να υποτάξει τους υπόλοιπους Έλληνες και να ονομαστεί αρχιστράτηγος της εκστρατείας κατά των Περσών. Μίσησε τον κουτσό και μονόφθαλμο Φίλιππο της ωριμότητας του και πιθανότατα οργάνωσε την δολοφονία του όταν είδε να κινδυνεύει η διαδοχή του γιού της από τους γάμους του άνδρα της.
Η δολοφονία του Φιλίππου μέσα στο θέατρο των Αιγών παραμένει μπορεί να παραμένει ένα ιστορικό μυστήριο, όμως οι ιστορικοί μάλλον καταλήγουν ότι πιθανότερη οργανώτρια της ήταν η Ολυμπιάδα. Ο Φίλιππος είχε ήδη παντρευτεί πέντε γυναίκες χωρίς αυτό να την ενοχλήσει, όσο αυτή παρέμενε πρώτη βασίλισσα και ο Αλέξανδρος της νόμιμος διάδοχος. Μόλις εμφανίστηκε η νεαρή και όμορφη Κλεοπάτρα, κόρη του στρατηγού Αττάλου και ονομάστηκε συν-βασίλισσα, όλα άλλαξαν. Κάποιος μαχαίρωσε τον Φίλιππο και στη συνέχεια μόλις ο Αλέξανδρος ανέβηκε στον θρόνο, η έγκυος Κλεοπάτρα απαγχονίστηκε και το πρώτο παιδί που είχε κάνει με τον Φίλιππο δολοφονήθηκε. Απλά πράγματα.
Η Ολυμπιάδα άλλωστε ήξερε καλά από τις μεταπτώσεις της ζωής. Η ίδια όταν ήταν παιδί ονομαζόταν Πολυξένη, όταν παντρεύτηκε ονομάστηκε Μυρτάλη, όταν ο σύζυγος της Φίλιππος κέρδισε μετάλλιο στην Ολυμπία ονομάστηκε Ολυμπιάδα, όταν ο γιος της κατέκτησε τον κόσμο ονομάστηκε Στρατονίκη, αλλά της έμεινε το Ολυμπιάδα. Η σχέση της με τους χθόνιους Θεούς κατατρόμαζε τους γύρω της, όταν εξημέρωνε και εξουσίαζε τα φίδια έσπερνε ρίγη πανικού, όταν θύμωνε όλοι –του Φιλίππου περιλαμβανομένου- χάνονταν από μπροστά της.
Άλλωστε είχε πει στον ίδιο τον άνδρα της ότι ονειρεύτηκε πως κοιμήθηκε μ’ ένα φίδι που ήταν ο ίδιος ο Δίας και απ’ αυτό έμεινε έγκυος τον Αλέξανδρο. Και ο μεν άξεστος Φίλιππος την έδιωξε για λίγο στην Ήπειρο κατηγορώντας την για μοιχεία, ενώ ο εξαρτημένος από τη μάνα του Αλέξανδρος φθάνοντας στην Αίγυπτο και επισκεπτόμενος το ιερό του Άμμωνα Δία της έστειλε επιστολή με την οποία της ζητούσε εξηγήσεις και λεπτομέρειες για το ποιος ήταν πραγματικά ο πατέρας του.
Όταν ήρθε το μαντάτο ότι ο γιος της Αλέξανδρος, παντοκράτορας πια, πέθανε τόσο πρόωρα, η Ολυμπιάδα κατάλαβε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να σώσει ούτε την ίδια, ούτε τη νόμιμη κληρονομιά του μεγάλου γιου της. Πήρε μαζί της τη νύφη της Ρωξάνη με τον εγγονό της Αλέξανδρο Δ’, που αν κατάφερνε να μεγαλώσει (ήταν βρέφος τότε) θα μπορούσε ίσως να διεκδικήσει τις κτήσεις του πατέρα του. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε η Ολυμπιάδα. Ο Κάσσανδρος σκότωσε τη Ρωξάνη μαζί με τον μικρό διάδοχο και έβαλε να λιθοβολήσουν την ίδια την Ολυμπιάδα. Το κατακρεουργημένο σώμα της έμεινε άταφο ώσπου να σαπίσει, ενώ η πελώρια αυτοκρατορία που έστησε ο γιός της διαλυόταν από τους επιγόνους. Ποιος ξέρει πώς να ένιωθε και τι σκεφτόταν αυτή η θυελλώδης ανεπανάληπτη γυναίκα τις έσχατες στιγμές της.
Διαβάστε εδώ κι άλλες ιστορίες με την υπογραφή του Δημήτρη Καμπουράκη, στη στήλη Μία σταγόνα ιστορία.