Μία σταγόνα ιστορία

Οι φούστες του Πάγκαλου

Η απαγόρευση της κοντής φούστας από τον δικτάτορα. Αστυνομικοί περίπολοι με μεζούρες στα κέντρα των πόλεων. Σκηνές απείρου κάλους με συλλήψεις, αυτόφωρα και …τσαντιές.

Την 1η Δεκεμβρίου του 1925, από το πολιτικό γραφείο του Προέδρου της Κυβερνήσεως Θεόδωρου Πάγκαλου, εξεδόθη μια ανακοίνωση που άφησε έκπληκτο το πανελλήνιο. «Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις δι ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, σνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών. Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».

Όπως έγινε πολύ γρήγορα γνωστό, ο Πάγκαλος έδωσε αυτή την παλαβή διαταγή μετά από παραίνεση της γυναίκας του Αριάδνης, μιας συντηρητικής, θρησκόληπτης και φαρμακιάρας γριάς η οποία ως σύζυγος του δικτάτορα έκανε ότι ήθελε στην χώρα. Ο Πάγκαλος είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα στις 25 Ιουνίου του 1925 και ξανάπεσε με πραξικόπημα (του Κονδύλη) στις 24 Αυγούστου του 1926. Πρόλαβε πάντως να βγάλει και τον νόμο για τις φούστες λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1925, δίνοντας διορία 15 ημερών για να προσαρμοστούν οι κυρίες στα νέα δεδομένα. Στην συνέχεια άρχισε το κυνήγι.

Περίπολοι της αστυνομίας πόλεων εφοδιασμένες με μεζούρες, σταματούσαν τις γυναίκες στον δρόμο και μετρούσαν το μήκος της φούστας τους. Αν η άκρη της φούστας απείχε περισσότερο από 30 πόντους απ’ το έδαφος, τις συλλάμβαναν, τις οδηγούσαν στα τμήματα κι από κει στο αυτόφωρο. Αν καμιά κυρία ήταν πολύ κοντή, τότε άλλαζε το κριτήριο και οι αστυνομικοί κοίταζαν μήπως το φουστάνι ήταν πάνω από το γόνατο.

Στο κέντρο της Αθήνας και στα δικαστήρια άρχισαν να λαμβάνουν μέρος σκηνές απείρου κάλλους. Κάποιες γυναίκες αντιδρούσαν δυναμικά, άλλες άρχιζαν τα κλάματα και τα παρακάλια, ενώ η πιο συνηθισμένη αντίδραση ήταν να καταβληθούν από υστερία. Ομάδες αργόσχολων, κουτσαβάκια και πιτσιρικάδες, ακολουθούσαν κατά πόδας τις περιπόλους. Μόλις έβλεπαν κάποια γυναίκα με κοντή φούστα την υποδείκνυαν με φωνές και σφυρίγματα. Ενώ οι χωροφύλακες οι χωροφύλακες έκαναν τις μετρήσεις με τις μεζούρες τους, ο όχλος αυτός κυριολεκτικά διαπόμπευε την γυναίκα και μάλιστα έχοντας τον νόμο με το μέρος του. Ήταν μια καινούρια διασκέδαση για τους χαμάληδες και τους μπακαλόγατους του κέντρου.

Το ίδιο γινόταν και στο πταισματοδικείο, όπου τα καθίσματα ήταν από νωρίς γεμάτα για να γιουχάρουν τις κατηγορούμενες, σπάζοντας πλάκα με τις αντιδράσεις τους. Όλη η διαδικασία ήταν κανονικός διασυρμός για τις κυρίες, που πολλές φορές ήταν γόνοι ή σύζυγοι γνωστών οικογενειών της πρωτεύουσας.

Ο δικτάτορας Πάγκαλος που αποδείχτηκε από τους πλέον γελοίους κυβερνήτες του τόπου, συνόδευσε την αναγγελία του νόμου για τις φούστες με μια ανακοίνωση στην οποία σύστηνε στις γυναίκες να μην απλώνουν σε δημόσια θέα μπουγάδες με τα εσώρουχα τους, διότι αυτό ήταν αντίθετο στις ελληνικές χρηστές παραδόσεις. Τα ραφτάδικα βέβαια και οι μοδίστρες έκαναν χρυσές δουλειές, καθώς όλες οι γυναίκες πήγαιναν τα κοντά φορέματα τους για να τα μακρύνουν, ενώ τα καταστήματα υφασμάτων ξεπούλησαν τα στοκ τους.

Όλα τούτα τα παλαβά αλλά και προσβλητικά για τις γυναίκες, συνέβαιναν την ώρα που η χώρα είχε τρομερά εθνικά και οικονομικά προβλήματα. Η θέσπιση και κυρίως η εφαρμογή του μέτρου δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις. Οι θεατρικές επιθεωρήσεις λοιδορούσαν τον νόμο, σοβαροί άνθρωποι άρχισαν τις διαμαρτυρίες βλέποντας τις κόρες και τις γυναίκες τους να εξευτελίζονται, ενώ ξένες εφημερίδες έστειλαν ανταποκριτές για να κάνουν ρεπορτάζ από το πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα μέτρο.

Πολλές γυναίκες ξεθάρρεψαν και σήκωσαν μπαϊράκι, φέρνοντας κανονική αντίσταση στους χωροφύλακες. Τους έπαιρναν κυνήγιο με τσαντιές ή με χτυπήματα με τα ομπρελίνα που κρατούσαν. Από τις πρώτες κιόλας μέρες, το γραφείο του πρωθυπουργού βλέποντας τις αντιδράσεις, διέρρευσε πληροφορίες προς τον τύπο ότι ο Πάγκαλος σκέπτεται να αλλάξει το νόμο και να αυξήσει τους επιτρεπόμενους πόντους από 30 σε 35.

Ούτε αυτό κατεύνασε όμως τα πνεύματα, οπότε μια ωραία πρωία οι χωροφύλακες άφησαν τις μεζούρες στα τμήματα και σταμάτησαν κάθε τέτοιο έλεγχο. Υπήρχε ρητή σύσταση να σταματήσει η εφαρμογή του μέτρου. Πολύ αργότερα, μια λιτή ανακοίνωση απ’ το γραφείο του Πάγκαλου έκανε γνωστή την αναστολή εφαρμογής του νόμου, διότι «αι γυναίκαι συνεμορφώθησαν πλήρως προς τας διατάξεις του νόμου, συνεπώς δεν υφίσταται ανάγκη τοιούτων ελέγχων». Ήταν το πιο γελοίο απ’ όλα.

Μία σταγόνα ιστορία με την υπογραφή του Δημήτρη Καμπουράκη. Διαβάστε εδώ όλα τα άρθρα.

Μία σταγόνα ιστορία – Διαβάστε επίσης
Η εφεύρεση που εκτόξευσε το ιππικό
Το ακριβότερο κόμμα και παύλα στην ιστορία
Γαλέρες, τα πλωτά κολαστήρια
Μοναχοί, άρρωστοι, κομπογιαννίτες
Η τιμωρία της αγαμίας και της κακογαμίας
Θερίζοντας Γερμανούς στο Αιγαίο
Ποια γυναίκα θεωρείται όμορφη;
Η βιομηχανία λειψάνων και κειμηλίων
Ο τρελός Χαλεπάς και η κοιμωμένη του
Αϊνστάιν – Χαζός και μεγαλοφυία
Φόρος υπέρ τρίτων για αφροδίσια
Το κυνήγι της γάτας, η εξορία του γουρουνιού
Η βιτριολική διαθήκη του Ανδρέα Συγγρού
Βόρειοι – Νότιοι: Ένα βρώμικο σφαγείο
Ο αποστάτης Γουλιμής
1200 μουλάρια φορτωμένα με χρυσάφι

Μία σταγόνα ιστορία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μία σταγόνα ιστορία: Περισσότερα άρθρα