Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Τα υποβοηθητικά μαντζούνια του έρωτα

Τα υποβοηθητικά μαντζούνια του έρωτα

Αλοιφές, καταπότια, αλλόκοτα βραστάρια, κομμάτια από το κορμί ζώων, φυτά, λουλούδια και ρίζες κάθε είδους, αποτελούσαν την αιώνια βιομηχανία ερωτικών βοηθημάτων που υπήρχε σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Από τους Ατζέκους ως τους Κινέζους κι από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τους Ευρωπαίους του μεσαίωνα.

Το περίφημο «Κάμα Σούτρα», αρχαίο Ινδουιστικό κείμενο με πρακτικές συμβουλές και αφορισμούς, εκτός από την περιγραφή διαφόρων ερωτικών στάσεων που μεγαλώνουν την ηδονή ανάμεσα στο ζευγάρι, περιέχει και πλήθος ερωτικών φίλτρων και συνταγών που υποβοηθούν τους δύο εραστές να έχουν υψηλότερη διάθεση και αντοχή.

Γράφει για παράδειγμα: «Ένας άνδρας γίνεται σεξουαλικά ρωμαλέος όταν πίνει γάλα ανακατωμένο με ζάχαρη, ρίζα αντσάτα, πιπέρι σάμπα και γλυκόριζα.» Σε άλλο σημείο προτείνει ζαχαρωμένο γάλα, μέσα στο οποίο έχουν βράσει προηγουμένως τον όρχι ενός τράγου ή κριού. Άλλη συνταγή του «Κάμα Σούτρα» είναι να φάει κάποιος ρύζι με αυγά σπουργιτιού, στο οποίο έχουν προσθέσει «γκε», που ήταν ένα είδος αγνού και καθαρού βουτύρου. Τότε λέει, μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις γυναίκες.

Είναι πασίγνωστο ότι ο άνθρωπος (αλλά κυρίως ο άντρας) που σήμερα καταφεύγει στα χάπια των φαρμακείων για να διατηρήσει και να τονώσει τη σεξουαλική του σφριγηλότητα, έψαχνε από τα βάθη της αρχαιότητα για το ίδιο πράγμα σε φίλτρα, μαντζούνια, συνταγές και αρώματα. Πρωταθλητές ήταν βέβαια οι ανατολίτες, Κινέζοι και Ινδοί, χωρίς οι δυτικότεροι πολιτισμοί να πηγαίνουν πίσω. Όλοι έψαχναν για το ελιξίριο της ζωής, το μυστικό της αιώνιας νεότητας. Ένας από τους βασικότερους λόγους αποδεκατισμού των πληθυσμών του ρινόκερου ήταν και συνεχίζει να είναι η πεποίθηση ότι το κέρατο που έχει πάνω από τη μύτη του, τριμμένο σε σκόνη αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά αφροδισιακά που υπάρχουν.

Για τον ίδιο λόγο στην Κίνα σκοτώνονται εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, διότι σκαρφαλώνουν στα πιο απόκρημνα βράχια για να μαζέψουν φωλιές άγριων χελιδονιών. Οι φωλιές αυτές, φτιαγμένες από πηλό, κλαδάκια και άχυρο, είναι μέσα στην βρωμιά και την δυσοσμία, όμως οι Κινέζοι τις βράζουν και φτιάχνουν μια σιχαμερή σούπα η οποία θεωρείται πρώτης τάξεως ερωτικό μαντζούνι. Δυτικοί επιστήμονες, μελέτησαν τα συστατικά των χελιδονοφωλιών, περισσότερο για ν’ αποδείξουν ότι επρόκειτο για χαζή ανατολίτικη δοξασία. Έκπληκτοι όμως ανακάλυψαν ότι το σάλιο του χελιδονιού με το οποίο φτιάχνεται η λάσπη για να δεθούν τα άχυρα και να χτιστεί η φωλιά, περιέχει ισχυρές αγγειοδιασταλτικές ουσίες, ακριβώς ό,τι περιέχουν και τα σημερινά θαυματουργά χάπια.

Στην Ασία το ίδιο πιστεύουν για το αίμα φιδιού και τη χολή του τσακαλιού, ενώ στις ασιατικές στέπες θεωρούσαν ότι η επάλειψη του ανδρικού οργάνου με λίπος γκαμήλας ανασταίνει ερωτικά. Στην άλλη άκρη του κόσμου, ο αυτοκράτορας των Μάγια Μοκτεζούμα έπινε πενήντα κύπελλα σοκολάτας, ανακατεμένης με καυτερή πιπεριά και μέλι, για να είναι ερωτικά κραταιός και να ικανοποιεί τις εκατοντάδες γυναίκες του. Στη Συρία και τη Μεσοποταμία, τον παράδεισο των γλυκισμάτων, τα ερωτικά ελιξίρια έχουν τη μορφή ζαχαρωτών, με βασικά ερωτικά συστατικά τους σπόρους τσουκνίδας ή κάνναβης, κανέλα, ζιγγίβερι, φιστίκι, ροδόσταμα και άλλα παρόμοια. Στην ελληνική αρχαιότητα, το αθώο λουλούδι βερβένα ονομαζόταν «ιεροβοτάνη» και οι αλοιφές φτιαγμένες απ’ αυτό θεωρούνταν ακαταμάχητο όπλο για να σε θελήσει ένας άνδρας ή μια γυναίκα.

Στη μεσαιωνική Ευρώπη, τα πρώτα μπαχαρικά που έφτασαν από τους άγνωστους ωκεανούς θεωρήθηκαν αμέσως θαυματουργά αφροδισιακά. Η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, η πιπερόριζα και άλλα σπάνια τότε μπαχαρικά, διέπρεψαν για αιώνες ως διεγερτικά. Οι ίδιοι οι έμποροι διέδιδαν και φούντωναν υπερβολικά αυτές τις φήμες, διότι ανέβαζαν αμέσως την κατανάλωση, αλλά κυρίως την τιμή τους. Όπως λένε οι νόμοι του εμπορίου, το φαγητό σε περιόδους αναταραχών, τα όπλα σε περιόδους πολέμου και τα αφροδισιακά όλες τις εποχές, δεν υπακούουν στους κλασικούς νόμους της αγοράς. Οι τιμές τους είναι παράλογα υψηλές διότι διαμορφώνονται όχι τόσο από την προσφορά, αλλά από την ανασφάλεια και την ελπίδα των ανθρώπων. Εδώ που τα λέμε, έχετε δει τις τιμές των προϊόντων στα sex shops ή των διεγερτικών χαπιών στα φαρμακεία;

Διαβάστε εδώ κι άλλες ιστορίες με την υπογραφή του Δημήτρη Καμπουράκη, στη στήλη Μία σταγόνα ιστορία.

Μία σταγόνα ιστορία Τελευταίες ειδήσεις