Πέμπτη, 1 Αυγ.
29oC Αθήνα

Τα ηλεκτροφόρα καλώδια της πλουτοκρατίας

Τα ηλεκτροφόρα  καλώδια της πλουτοκρατίας

Στις πολυτελείς βίλες των αριστοκρατικών οικογενειών  του Ντέρμπαν η μάντρες είναι  ψηλές και πάνω απ’ αυτές υπάρχουν τέσσερις με πέντε σειρές από ηλεκτροφόρα  καλώδια. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τις περιουσίες τους οι πλούσιοι από τους φτωχούς. 

Στη Νότιο Αφρική το 2 τις εκατό των κατοίκων είναι  υπερβολικά πλούσιοι και το 98 τις  εκατό είναι υπερβολικά φτωχοί. Η  λεγόμενη μεσαία ή αστική τάξη δεν  υπάρχει. Στη χώρα ζουν έντεκα φυλές  μαύρων ιθαγενών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δουλεύουν για εβδομήντα ραντ την ημέρα. Δηλάδή για περίπου 7 ευρώ. Οταν βεβαίως έχουν δουλειά. Γιατί είναι πολλές οι φορές που ψάχνουν για δουλειά χωρίς να βρίσκουν και άλλες φορές διαπιστώνουν ότι τις δουλειές τις παίρνουν με ακόμα μικρότερα μεροκάματα μετανάστες από τη γειτονική Ζιμπάμπουε που βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη μοίρα από τους ίδιους. Στο Ντέρμπαν μας είπαν ότι πριν από λίγο καιρό έγιναν μεγάλα επεισόδια όταν οι ιθαγενείς ξεσηκώθηκαν εναντίον τον μεταναστών από τη Ζιμπάμπουε με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πολλοί από αυτούς, να λεηλατηθούν οι κατοικίες τους και να αναγκαστούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κυνηγημένοι. Η αστυνομία παρακολουθούσε τις σφαγές χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να επέμβει. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια κατηγορία μαύρων πολιτών που έχει ανέλθει στα ανώτερα και ανώτατα κρατικά αξιώματα. Η συμπεριφορά τους δεν διαφέρει καθόλου από αυτή των λευκών στην περίοδο του Απαρτχάιντ. Για να αποδειχτεί καθαρά ότι τη διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους δεν την κάνει το χρώμα αλλά το χρήμα. Οποιος παρατηρήσει πως μεγαλώνουν τα παιδιά των μαύρων πλουσίων στα ιδιωτικά σχολεία μπορεί να το καταλαβει. Συναναστρέφονται μόνο παιδιά που έχουν την δική τους οικονομική δυνατότητα αποστρέφονται τα μαύρα φτωχόπαιδα και προτιμούν αντί για το ποδόσφαιρο το ράγκμπι όπως κάνουν τα λευκά συνομήλικα τους.  
Σε αυτή τη χώρα των έντονων κοινωνικών αντιθέσεων προτίμησε ο Ζεπ Μπλάτερ να δώσει την διοργάνωση του Μουντιάλ. Μην σκεφτεί κανείς ότι τα κριτήρια του ήταν κοινωνικά. Ο Ζεπ Μπλάτερ  πριν δώσει κάτι έχει κανονίσει πολύ νωρίτερα τι ακριβώς θα πάρει πίσω. Και σε μια χώρα με διαδεδομένη τη διαφθορά είναι πολύ εύκολο να συνεννοηθεί και να κάνει μπίζνες.

Mundial Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε