Παρασκευή, 16 Αυγ.
31oC Αθήνα

10 φορές που ο Γιάνης Βαρουφάκης τερμάτισε τον κόσμο

10 φορές που ο Γιάνης Βαρουφάκης τερμάτισε τον κόσμο

Κανείς δεν γνωρίζει ποιό θα είναι το ακριβές μέλλον του Γιάνη Βαρουφάκη αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αιρετικός, για πολλούς υπερβολικά ειλικρινής και λογικός, για άλλους ένας διάτοντας αστέρας του πολιτικού εντυπωσιασμού, θα σταματήσει να απασχολεί τον κοινό νου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκνευρίζει. Πολώνει. Ενθουσιάζει. Εξοργίζει.

Είναι ένας άντρας που κατάφερε να υπερβεί το πολιτικό και ακαδημαϊκό του αξίωμα και να γίνει brand στον οικονομικό τυφώνα των ημερών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης από τις απαρχές της πολιτικής του σταδιοδρομίας έγινε το pin up του κόσμου των διαδικτυακών μέσων. Έγινε meme στο τουίτερ, έγινε σποτ σε κανάλια της γλώσσας που διδάσκεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, έγινε προιόν και σήμα κατατεθέν μιας διαφορετικής Ελληνικότητας που σε αρκετούς θύμισε επικούς χαρακτήρες από εκείνους που πλαισίωναν τον Αντρέα Παπανδρέου μιας Αλλαγής που κληροδότησε την Παρακμή.

Αυτές είναι μερικές στιγμές από την “Βαρουφακιάδα” που ο ιστορικός του μέλλοντος θα μνημονεύει και θα στοχάζεται για τις μέρες της Πομπηίας κάτω από τον Αττικό Ουρανό.

1. Όταν μίλησε έτσι στους δημοσιογράφους και κανείς δεν έμαθε ακριβώς τι ψιθύρισε στο αυτί του ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ

Βέβαια αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η μάχη της ραπ.

2. Όταν ενέπνευσε τον “δεύτερο” τραγουδιστή των Arcade Fire να συνθέσει το Clean Monday. Το τραγούδι που ανέβηκε στο Ιντερνετ την Καθαρά Δευτέρα σχολιάζει την ελληνική κρίση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ενώ ο καλλιτέχνης έγραψε χαρακτηριστικά στη Guardian:

“Υποστηρίζω την Ελλάδα. Θέλω να πω, γενικά μιλώντας, και ποιος δεν πρέπει σήμερα να υποστηρίζει την Ελλάδα; Ακόμη και αν ανήκεις στη “σούπερ” δεξιά πτέρυγα ή είσαι “σούπερ” Γερμανός ή “σούπερ” καπιταλιστής, προφανώς δεν θέλεις να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να χρεοκοπήσει.

Αλλά πέραν τούτου, μου αρέσει αυτή η νεαρή κυβέρνηση. Μου αρέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών.Υπό μια έννοια, σχημάτισα μια εικόνα για αυτόν μέσα από τα media και μου φαίνεται ένας ευθύς “κατεργάρης” που μπορεί, ναι, ίσως μπορεί, να είναι αρκετά τρελός και να καταφέρει υπεύθυνα να διαχειριστεί την ελληνική οικονομική κατάσταση.

Διάβαζα στον Guardian για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση και για το πώς θα πληρώσει τα χρέη της, όταν έμαθα πως το ελληνικό χρηματιστήριο είχε κλείσει τη Δευτέρα λόγω της γιορτής της Καθαράς Δευτέρας.

Ήταν καταπληκτική/ξεκαρδιστική (καλά, ίσως ελαφρώς διασκεδαστική) σύμπτωση το ότι οι Έλληνες υπουργοί έφτιαχναν τη λίστα με τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν έτσι ώστε να αποφύγουν την αυστηρή λιτότητα την ημέρα που ξεκινούσε η Σαρακοστή.

Και όλα αυτά για να καταλάβουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Θα είναι ένας μακρύς χειμώνας και μια μακριά άνοιξη και ίσως ένα πραγματικά μακρύ καλοκαίρι για την Ελλάδα. Καλή τύχη”.

3. Όταν πήγε σε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του ντυμένος έτσι

“Αν θέλετε σοβαρή συζήτηση για το ελληνικό χρέος αναζητήστε την αλλού. Αλλά αν επιθυμείτε στιλιστική ανάλυση για την ημέρα που ο Έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης πέρασε το κατώφλι του αριθμού 10 της Downing Street, σαν να πρόκειται για τον Σον Ράιντερ των Black Grape που τραγουδούσε It’s Great When You’re Straight… Yeah, τότε πάρτε θέση” έγραψε η Imogen Fox της Guardian.

“Από τη μία, βλέπει κανείς τον Βρετανό υπουργό με το κοστούμι του και το κούρεμα α λα Ιούλιος Καίσαρας κι από την άλλη τον Έλληνα ομόλογό του, με ένα κοστούμι που του έπεφτε καλά, ένα πουκάμισο με έντονο μπλε χρώμα που θα άρμοζε για μία εμφάνιση στην παμπ Wetherspoon και ένα παλτό εμπόρου ναρκωτικών της δεκαετίας του 1990” συμπλήρωσε ενώ η συντάκτρια μόδας της εφημερίδας χαρακτήρισε τον ΥπΟικ υποψήφιο για πιο καλοντυμένο πολιτικό της χρονιάς.

4. Όταν απέδειξε ότι είναι ο καλύτερος ανάμεσα στους καλύτερους στο μπρα ντε φέρ των tweets κάνοντας το καλύτερο Πρωταπριλιάτικο Αστείο Που Έγινε Φέτος.

“Γιάνης Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα υιοθετήσει το Bitcoin αν το Eurogroup δεν μας δώσει συμφωνία” ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος, που τόνιζε πως την ώρα που οι δανειστές ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί τους όρους για τη χρηματοδότησή της ώστε να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέπληξε ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες όταν τους είπε: “αρκετά, θα πάμε στο Bitcoin”. Η φάρσα του Greek Reporter διαμοιράστηκε ΚΑΙ από τον ίδιο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού.

5. Όταν ανακηρύχθηκε ένας από τους κορυφαίους στοχαστές για το 2015

Σύμφωνα με ψηφοφορία του περιοδικού Prospect, όπου μετείχαν 6000 χρήστες των social media και στην κορυφή της λίστας φιγουράρει ο Γάλλος οικονομολόγος Τόμας Πικετί, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» και έχει πουλήσει 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο ο Έλληνας ΥπΟικ ήρθε δεύτερος ενώ στη δεκάδα φιγουράρουν η συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, ο ηθοποιός και ακτιβιστής Ράσελ Μπραντ και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

6. Όταν ο έρωτας για αυτόν έγινε σύνθημα σε σομόν τοίχο στο “εχθρικό” Βερολίνο.

7. Όταν δεν σήκωσε κανένα μεσαίο δάχτυλο στη Γερμανία αλλά όλοι ήταν αρκετά μπερδεμένοι για να καταλάβουν τελικά ποιος τρολάρει ποιον σε αυτή την Ευρώπη της Μεγάλης Ταλαιπωρίας

«Στο εξής, όταν προβάλλεται η συγκεκριμένη εκπομπή (σ.σ. Neo Magazin Royale), θα χρησιμοποιούμε την σήμανση “σάτιρα”» είπε ο Διευθυντής Προγράμματος του ZDF Νόρμπερτ Χίμλερ στο περιοδικό «Der Spiegel» ενώ συμπλήρωσε αστειευόμενος ότι ο παρουσιαστής της σατιρικής εκπομπής Γιαν Μπέμερμαν προς το παρόν αποκλείεται καλού κακού από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού.

8. Όταν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, υποστήριξε ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή επιστρατεύοντας στον ρόλο του «μυστικού φοροελεγκτή» φοιτητές, οικιακές βοηθούς αλλά και τουρίστες και οι χρήστες του Facebook ανταποκρίθηκαν άμεσα με αυτό

9. Όταν φωτογραφήθηκε ΟΧΙ σε δικό του σπίτι για το Paris Match και ο λιτός του βίος έγινε η ειρωνεία στο τετράγωνο.

O ίδιος δήλωσε μετανιωμένος για τη φωτογράφηση στο περιοδικό Paris Match σε πρωινή εκπομπή του Alpha. «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφηση, το μετανιώνω… Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει» είπε ενώ διευκρίνισε ότι το κείμενο που συνόδευε τη φωτογράφηση «έκανε πολύ καλό για την Ελλάδα στη Γαλλία».

10. Όταν έγινε ο επόμενος ήρωας της σάτιρας στην Ευρώπη με ένα video που από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχει γίνει ύμνος για περισσότερους από 2 εκατ. Χρήστες.


“Αγαπητοί Έλληνες, ήρθε η ώρα, μας καταφέρατε. Πάρτε τα λεφτά μας, πάρτε και την Χελένε Φίσερ, μα σας παρακαλούμε απαλλάξτε μας από αυτόν τον Υπουργό – Ηρακλή. Άντε, τον Κώστα Κορδάλη τον ανεχόμαστε, αλλά ως εκεί η χάρη μας!”, είναι το μήνυμα που συνοδεύει το απόσπασμα από μια ροκ όπερα που πολύ θα θέλαμε να απολαύσουμε στο σύνολο της.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε