Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

18 επώδυνα πορτρέτα της Ελλάδας από τον σκληρό σαν goth φακό του Άγγελου Τζωρτζίνη

18 επώδυνα πορτρέτα της Ελλάδας από τον σκληρό σαν goth φακό του Άγγελου Τζωρτζίνη

“Φλερτάρουμε με τον θάνατο. Οχι εμείς, ως φωτογράφοι, ως λαός” είχε πει ο Άγγελος Τζωρτζίνης στον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο όταν, 4 σχεδόν χρόνια πριν, απαντούσε στην ερώτηση του Βήματος “Τι Έκανες Στο Σύνταγμα Φωτογράφε;”.

Από τότε το διάφραγμα του συνεχίζει να παγιδεύει την ανέχεια και τη θλίψη,τη βία ενός πολέμου που η κρίση (και οι πολιτικοί και η ατζέντα τους και οι αυλές τους και οι ψήφοι μας) επέβαλαν στο τώρα.

Αυτή την εβδομάδα τα κάδρα του ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα καθώς το ΤΙΜΕ αποφάσισε να φιλοξενήσει στη στήλη του LightBox μια επιλογή από το ασπρόμαυρο portfolio του. “Είμαι μέρος αυτής της κατάστασης” έχει πει σε συνέντευξη του στο Leica Fotografie International. Ζει, εργάζεται, καταγράφει, συμμετέχει, αφυπνίζει, πληγώνει, ενθουσιάζει, προσπαθεί. Αποδεικνύοντας ότι μια εικόνα δεν είναι μόνο χίλιες λέξεις αλλά άπ[ειρα συναισθήματα οι φωτογραφίες του Άγγελου Τζωρτζίνη είναι ιδανική εικονογράφηση ενός ρεπορτάζ που καταγράφει τις απώλειες πολέμου που προέκυψαν -και προκύπτουν- όσο η διάσωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λαμβάνει χώρα. Η ανθρωπιστική κρίση πρωταγωνιστεί στις λήψεις, οι άνθρωποι είναι σκιές, τα νούμερα της λογιστικής προσέγγισης μοιάζουν άκυρα και σε αυτές τις φωτογραφίες είναι η Ελλάδα που πληγώνεται.

Η μαζική περικοπή των κρατικών δαπανών για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η απώλεια θέσεων εργασίας, οι κοινωνικές παροχές που λησμονήθηκαν, η άνοδος τους νεοφασισμού, όλα τα συστατικά των Γουρουνιών (PIIGS) του Ευρωπαικού Νότου φιγουράρουν και παφιδεύουν το βλέμα ενός φωτογράφου που μεγάλωσε στο Αιγάλεω και εξακολουθεί να μένει εκεί, μάρτυρας μιας αλήθειας που κάνει πολλούς να αποστρέφουν τη ματιά τους.

Ας θυμηθούμε κάποιους αριθμούς που περιμένουν ακόμη την ελπίδα

– Στα 6,3 εκατομμύρια άτομα ανήλθε το 2013 ο πληθυσμός της Ελλάδας που ζούσε υπό το καθεστώς φτώχειας, ή υπό την απειλή της φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Κράτους (ΓΠΚ) της Βουλής για τις «Πολιτικές Ελάχιστου Εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση».

– Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί» λένε οι οικονομολόγοι ενώ σημειώνουν η προσφορά κοινωνικής μέριμνας από το κράτος χαρακτηρίζεται από «αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες».

– «Το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον» συμπληρώνουν.

– «2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%)».

– «3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας».

– Τέλος επισημαίνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. των 28 χωρών, όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Ο ΆγγελοςΤζωρτζίνης που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984, σπούδασε στη Leica Academy of Creative Photography και είναι μόλις 29 ετών έχει καταφέρει να βλέπει τις δουλειές του σελιδοποιημένες σε εκδόσεις όπως οι New York Times, International Herald Tribune και L’ express International, είναι συνεργάτης του AFP, έχει αναγνωρισθεί σαν μια δυναμική φωνή στη γλώσσα της εικόνας και συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του γυρνώντας τον κόσμο εκεί όπου οι εβδομάδες των Παθών δεν έχουν καμία κατάνυξη. Μόνο αλήθεια.








Το site του εδώ

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε