Aς μιλήσουμε λίγο για το Twitter και τους 140 χαρακτήρες του που γράφουν ιστορία. Ας πούμε ότι εχθές ήταν μια μέρα επική αφού ο πολέμιος του κοινωνικού δικτύου, ο υπέροχος ισλαμιστής και πρώην τεχνοφοβικός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας τιτίβισε για πρώτη του φορά, οπότε; Ενθουσιασμός!
Πάνε οι μέρες που το Twitter ήταν ένα «μαχαίρι στα χέρια ενός δολοφόνου», ήρθαμε στις εποχές που ο συντηρητικός και σεξιστής κ. Ερντογάν βρήκε χρόνο να αναρτήσει από την Κολομβία όπου και πήγε για να πάρει λίγο χρώμα ένα αντικαπνιστικό μήνυμα. «Αποδείξτε τη βούλησή σας εναντίον αυτού του δηλητηρίου και #μην υποκύπτετε στο τσιγάρο, ΡΤΕ» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο Πρόεδρος με αφορμή την εθνική ημέρα κατά του καπνίσματος στην χώρα του ενώ ο προσωπικός του λογαριασμός RT_Erdogan πέρασε από fan σε κυβερνητικά ακροδάχτυλα.
«Ο εν λόγω λογαριασμός μόλις άνοιξε. Είναι ο προσωπικός της εξοχότητάς του και θα φέρει την υπογραφή RTE», δήλωσε ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων και ΜΜΕ του προεδρικού γραφείου της Τουρκίας. Aκούστηκε και ένα wow.
Την ίδια μέρα μια σατανική σύμπτωση συνέβη, φυτρώνοντας το σπόρο της υποψίας.
Το Twitter έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Αναφορά Διαφάνειας και έχει κάτι να μας πει.
Η προσωπική εξοχότητα και οι συνάδελφοι της έχουν αρχίσει να ροκανίζουν τα tweets με αιτήματα διαγραφής ή παροχής πληροφοριών αναφορικά με τις ταυτότητες των χρηστών. Αυτή είναι η ανάρτηση που έκανε ο Τζέρεμι Κέσελ, Υπεύθυνος Δημόσιας Πολιτικής της Εταιρείας εξηγώντας μας ότι οι χρήστες, εμείς, είμαστε και επίσημα πολύ δημοφιλείς από υπηρεσίες παρακολούθησης και διάφορους άλλους ανθρώπους που κρύβουν διάφορα κάτω από τα μανίκια ή τα φουσκωτά μεσοφόρια τους.
“Από το 2012, όταν και για πρώτη φορά δώσαμε στη δημοσιότητα την πρώτη μας έκθεση διαφάνειας, ακολούθησαν το παράδεγμα μας περισσότερες από 30 εταιρείες… Με αυτό το δεδομένο, θεωρούμε ότι είναι μια σωστή κίνηση ειδικά σε αυτούς τους καιρούς που γίνεται λόγος για ανησυχητικές στρατηγικές παρακολούθησης από τα κράτη. Συνολικά βρήκαμε αύξηση της τάξεως του 40% στα κυβερνητικά αιτήματα από την προηγούμενη φορά. Αν και η τάση συναντάται σε πολλά κράτη, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τα πρωτεία. Στη Ρωσία, βρεθήκαμε να έχουμε περισσότερα από εκατό αιτήματα για πληροφορίες λογαριασμού από το πουθενά… απαντήσαμε αρνητικά στο αίτημα. Από την Τουρκία τα αιτήματα αυξήθηκαν σε ποσοστό 150% ενώ από τις ΗΠΑ είδαμε μια αύξηση της τάξεως του 29%….
…. Δημοσιεύουμε τα αντίτυπα των κυβερνητικών αιτημάτων διαγραφής όταν αυτά συμβαίνουν στην ιστοσελίδα Chilling Effects …
Copyright terms have grown almost 580%, patents just 43% http://t.co/FfULnh44V2 #CopyrightWeek @DerekKhanna pic.twitter.com/EhI6QEYFeo
— R Street Institute (@RSI) January 20, 2015
κάτι που κάνπυμε από την πρώτη μέρα που μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Η έκθεση τέτοιων πληροφοριών κάθε έξι μήνες βοηθάει (σσ. στην πολιτική εταιρειών, χρηστών αλλά και κρατών). Από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 είδαμε μια αύξηση του 84% στα αιτήματα διαγραφής σχολίου από κράτη.
Αυτές είναι οι χώρες με τα περισσότερα αιτήματα: Τουρκία (477 περιπτώσεις), Ρωσία (91 περιπτώσεις) και Γερμανία (43 περιπτώσεις).”
Στη συνέχεια της ανάρτησης του μιλάει για την ανάγκαιότητα της καθαρής πληροφόρησης αλλά και τις νομικές μάχες που δίνει το Twitter με σειρά από διαφορετικά νομικά καθεστώτα ανά τον κόσμο. Είναι αποφασισμένοι να κάνουν τη διαφάνεια λειτουργική;
Μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα, κράτα αυτό. “Εαν χρησιμοποιείς το Twitter είσαι πολύ δημοφιλής τελικά εκεί έξω αφού NSA και λοιποί σου στέλνουν τα χαιρετίσματα τους σε λιγότερους από 140 χαρακτήρες @loukask”. Τους στέλνω επίσης.