Ακόμη και αν έχουν περάσει σχεδόν 2 αιώνες από τότε που ο καθηγητής Τζον Ουίλιαμ Ντρέιπερ τράβηξε την πρώτη καθαρή δαγκεροτυπία ουράνιου σώματος, οι φωτογραφικές απεικονίσεις του ουράνιου θόλου εξακολουθούν να μας μαγεύουν.
Υπενθυμίζοντας το πραγματικό μέγεθος μας μέσα στο χάος ενός βαθέως ουρανού, οι αστροφωτογραφίες έχουν αφήσει πίσω τις λεπτές μεταλλικές πλάκες από πλατίνα που ο Βρετανός μετανάστης στις ΗΠΑ καθηγητής Χημείας χρησιμοποίησε για να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία της Σελήνης το 1839 και σήμερα εντυπωσιάζουν με την τεχνολογία σύμμαχο τους.
Επιβραβεύοντας ακόμη μια χρονιά όσους υπομονετικά περιμένουν να πέσει η νύχτα για να κυνηγήσουν τα δικά τους πορτρέτα του θαυμαστού, μεγάλου κόσμου επάνω από εμάς, το Βασιλικό Αστεροσκοπείο στο Γκρίνουιτς ήδη συλλέγει συμμετοχές για το βραβείο του Καλύτερου Αστροφωτογράφου της Χρονιάς. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες κυνηγοί των ουράνιων σωμάτων καλούνται να παρουσιάσουν τις μοναδικές τους εικόνες σε ένα διαγωνισμό ανοιχτό σε συμμετοχές μέχρι και τις 16 Απριλίου.
Αυτές είναι μερικές από τις φετινές υποψηφιότητες που θέλουν να μας κάνουν να κοιτάμε πάντα ψηλά.
David Toussaint, “Mεσάνυχτα προς το Βορρά”
Sebastián Guillermaz, “Luna y eleros”
Stephen Mohr, “Eta Carinae Nebula”
Sebastián Guillermaz, “H Zώνη Της Αφροδίτης”
Dave Brosha, “Η Νύχτα Των Θαυμάτων”
Martin Giertl, “Χειμερινή Γη Της Επαγγελίας”
Mark Hanson, “Heart Nebula, IC 1805, Sh2-190”
Valery Shamukov, “Mωβ Ήλιος”
Adrian Kingsley-Hughes, “Φλόγα στον Ουρανό”
Adhemar Duro Junior, “Αιθέρια Λάμψη”
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοψή πατήστε εδώ