Πέμπτη, 15 Αυγ.
32oC Αθήνα

Christoga: Αυτή είναι η μόνη λύση για τον Χριστιανό Γιόγκι

Christoga: Αυτή είναι η μόνη λύση για τον Χριστιανό Γιόγκι

Ταραγμένος γνωστός και θρήσκος κινητοποιήθηκε να με ενημερώσει για την επίσημη τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου στην καθιέρωση της 21ης Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκας.

Μετά λοιπόν την ανακοίνωση που καταλήγει σε αυτό:

“Η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών” και αφού ο ίδιος πάντα ταραγμένος και σχεδόν δικαιωμένος μου έστειλε σε link αυτά που ο “ακάματος, σεμνός αλλά πολυσχιδής και δραστήριος εργάτης του Ευαγγελίου, επίσκοπος Ανδρούσης Αναστάσιος Γιαννουλάτος” είπε για τη Γιόγκα χρόνια πριν (μου υπογράμμισε τα παρακάτω):

“…Οι ασκήσεις (Γιόγκα) τοποθετούνται μέσα σ’ ένα πλαίσιο ινδουιστικών αντιλήψεων και αποτελούν στάδια ενός ευρύτερου όλου, μιας γενικότερης πνευματικής πορείας. Στην πλήρη τους ανέλιξη αποσκοπούν πολύ μακρύτερα από τα όρια μιας σωματικής ευεξίας. “

“Όπως οι γονυκλισίες (οι «μετάνοιες» της μοναχικής μας παραδόσεως) δεν είναι απλές κινήσεις του σώματος, αλλά έχουν σχέση με ένα γενικότερο πιστεύω και εκφράζουν μια συγκεκριμένη διάθεση και τάση ψυχής αποβλέποντας σε πνευματικούς σκοπούς, κατά παρόμοιο τρόπο – τηρουμένων, βεβαίως, πάντοτε των αναλογιών – οι συνθετότερες ασκήσεις της γιόγκα έχουν συνάρτηση με Ινδουϊστικές παραστάσεις και σκοπεύουν τελικά σε πνευματικές θρησκευτικές εμπειρίες.”

“…Στο δυτικό κόσμο, η σύγχυση που δημιουργεί η πολυσημία της λέξεως «γιόγκα» επιτείνεται. Συνοπτικά, η κλασική Γιόγκα, ως Σχολή, αναγνωρίζει μεν έναν αιώνιο Θεό, τον Ισβάρα (Κύριο), δεν παραδέχεται όμως ότι αυτός επεμβαίνει στα ανθρώπινα. Οι αντιλήψεις για έναν τέτοιο Θεό δεν θα μπορούσαν βέβαια με κανένα τρόπο να ταυτιστούν με τη χριστιανική θεολογική διδασκαλία.”

“Μερικοί δυτικοί διανοούμενοι αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο να απομονωθούν ορισμένοι κανόνες της γιόγκα, για να χρησιμοποιηθούν μέσα σ’ ένα χριστιανικό πλαίσιο. Η προσπάθεια, εν τούτοις, να αποσπασθούν οι ασκήσεις αυτές από τις ινδουϊστικές θεωρίες, με τις οποίες βρίσκονται σε σύζευξη, μοιάζει με απόπειρα διαχωρισμού του μυϊκού συστήματος του ανθρώπου από το νευρικό.”

“Η Ορθόδοξος Εκκλησία – φορεύς της αιώνιας αλήθειας του ζώντος Λόγου του Θεού – αιώνες τώρα αντιμετωπίζει γαλήνια, δίχως φόβο κάθε είδους αναμέτρηση με τα διάφορα θρησκευτικο-φιλοσοφικά ανθρώπινα κατασκευάσματα. Αλλά δικαιούται να απαιτήσει από κάθε αρμόδια αρχή, ειδικότερα δε από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, να δείχνουν καθαρά το πρόσωπο και την ιστορία τους οι κατά καιρούς προπαγανδιστές διαφόρων ξένων θρησκευτικών ιδεών. Μοιάζει με εμπαιγμό ο ισχυρισμός ότι θέλουν να μας προετοιμάσουν για να «λειτουργήσουμε υπεύθυνα και δημιουργικά μέσα στο κοινωνικό σύνολο» (όπως γράφει το καταστατικό κάποιου Κέντρου Yoga), με θεωρίες και μεθόδους που έχουν τόσο καθυστερήσει την ανάπτυξη εκλεκτών ασιατικών λαών.”

Έκανα μια έρευνα.

Ξόδεψα χρόνο με ανθρώπους που δεν ήταν καλά στα μυαλά τους

Ρώτησα την Κιμ

Μου πρότεινε να του προτείνω αυτό

Eαν έχετε και εσείς γνωστούς ταραγμένους διαδώστε αδέλφια

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε