Τετάρτη, 20 Νοε.
18oC Αθήνα

Έτσι τρως στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

Έτσι τρως στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, κάποιες γεύσεις παραμένουν κορυφαίες στον ουρανίσκο και κάποια εστιατόρια δεν θα χάσουν τη γαστονομική τους φερεγγυότητα και αξία όσοι σεφ και αν προσπαθήσουν.

Το ισπανικό εστιατόριο El Celler de Can Roca των αδελφών Ρόκα σερβίρει τις εμπνεύσεις του από το 1986. Από τότε η οικογενειακή επιχείρηση έχει κερδίσει τις εντυπώσεις όλων των εραστών της τρίτης αίσθησης ενώ είχε αναδειχθεί ξανά σε Καλύτερο Εστιατόριο Στον Κόσμο το 2013. Σήμερα επέστρεψε στην κορυφή επικρατώντας του νικητή για το 2014, του Δανέζικου Noma, και η Χιρόνα της Ισπανίας μπήκε πάλι στην ατζέντα των ουρανίσκων που κυνηγούν τη σπανιότητα.

Στο διαγωνισμό που από το 2002 διοργανώνει το περιοδικό Britain’s Restaurant και ανταγωνίζεται σε κύρος τους οδηγούς της Michelin, τα έργα τέχνης των τριών Ισπανών εντυπωσίασαν περισσότερους από 1.000 σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ειδικών του χώρου των τροφίμων. Το ίδιο συνέβηκαι με τον χρήστη του Flickr, Encantadisimo, που επισκέφθηκε το ναό της gourmand θρησκείας το 2011 και το 2013 και απόλαυσε τα εφτά πιάτα του “Menú Degustació de Classics” που είναι μια ενδεικτική περιπέτεια στις γεύσεις των Καταλανών μάγων. Τότε είχε πληρώσει 248 δολάρια, σήμερα το ίδιο μενού κοστίζει 300 ευρώ. Κανείς ποτέ δεν μετάνοιωσε για αυτή την επένδυση σε μία απόλαυση που ενίοτε είναι καλύτερη ή τουλάχιστον ίδια με το καλό σεξ. Αυτό είναι το σκληρό πορνό της γεύσης. Καλή όρεξη.

Το ταξίδι ξεκίνησε με μια κατασκευή από χαρτί που αναγράφει “Δαγκώνοντας τον Κόσμο”.

Όταν το ξεδίπλωνες πέντε ορεκτικές μπουκιές εμπνευσμένες από πέντε χώρες περίμεναν να τις απολαύσεις. Φινλανδία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Περού και Μεξικό είναι στα χείλη σου.

Ακολουθεί ένα bonsai ελιά. Κρεμασμένα από τα μίνι κλαδιά του καραμελωμένοι καρποί λιόδεντρων δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα για όσα ακολουθούν.

Στη συνέχεια τα ζαχαρωτά Carpano. Καλλυμένα με σοκολάτα κρύβουν στο εσωτερικό τους μαλακό grapefruit και μαύρο σουσάμι.

Τη γλύκα ακολουθεί μια αλμύρα. Δύο τραγανιστά chips γαρίδας σερβιρισμένα επάνω στο δίχτυ της απόλαυσης.

Ακολουθεί μια κουταλιά ομελέτας με αγκινάρα. “Κρεμώδη ηδονή” την χαρακτήρισε ο φωτογράφος.

Στη συνέχεια τα μπριός με μαύρη τρούφα αποπλάνησαν τους συνδαιτυμόνες.

Γήινη γεύση στον ουρανίσκο από μαύρες τρούφες σερβιρισμένες σε μπολ από βαριά πέτρα με γαρνιτούρας τους βρύα.

Ο δίσκος με τα ψωμιά είχε πολλές επιλογές αλλά ο πελάτης ενοχλήθηκε που δεν αντικαθιστούσαν όσες μπουκιές χάνονταν στον οισοφάγο του.

Το πρώτο πιάτο κατέφτασε. Kαταλανική μηλόπιτα με φουά γκρα και λάδι βανίλιας.

Στη συνέχεια πατάτα παρμεντιέ με αστακό και μανιτάρι.

Aκολούθησε μια παραγγελία εκτός του προβλεπόμενου μενού. Τρυφερό χταπόδι με λουκάνικο και αρακά σε ζωμό κρέατος.

Οι γαρίδες στο γκριλ σερβιρίστηκαν σε πέτρινη επιφάνεια με θαλασσινό νερό και πλανγκτόν.

H ψημένη ψήσσα συνοδευόταν από πέντε διαφορετικές σάλτσες. Μάραθο, περγαμότο, πεύκο, ελιά και πορτοκάλι.

O μπακαλιάρος με το νιόκι πατάτας ενθουσίασε τον φωτογράφο περισσότερο από άλλα πιάτα.

Το ψάρι είχε μαγειρευθεί με πάστα στη μέση για πιο πλούσια γεύση.

Το ντόπιο γουρουνόπουλο, τραγανό στην επιφάνεια του και βελούδο στο εσωτερικό του, σερβιρίστηκε με γαρνιτούρα πεπόνι και παντζάρι.

Το επιδόρπιο ήταν κρεμώδες με ζαχαρούχο γάλα, παγωτό από προβατίσιο γάλα, γιαούρτι και γκουάβα.

Επίλογος με καφέ

Υποσημείωση με πιατέλα από μικρά γλυκίσματα

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε