Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Γιατί η Κate Moss είναι το Supermodel των Supermodels του κόσμου ολόκληρου

Γιατί η Κate Moss είναι το Supermodel των Supermodels του κόσμου ολόκληρου

Σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια ένα χαμίνι ήρθε στον κόσμο. Εκτοτε, η Κate απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει και πολύ εικονοκλαστική για να γίνει μια ακόμη από τις άλλες.

Όταν τον Αυγουστο του 2013 το περιοδικό Interview έβγαλε τεύχος αφιερωμένο στα μοντέλα που άφησαν εποχή, η Naomi Campbell, η Linda Evangelista, η Kate Moss και η Christy Turlington υπενθύμισαν σε όλους ότι ΑΥΤΕΣ ειναι οι Γυναίκες της Μοδας Για Πάντα. Ωστόσο, από τα 90’ς μέχρι σήμερα όλα άλλαξαν. Η Νaomi έγινε κυρίως μια κοσμική σκύλα με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά σόου, η Linda μια μητέρα που διεκδικεί δίκαιη (;) παχυλή διατροφή για το παιδί της, η Christy μια ευτυχισμένη, υγιής ακτιβίστρια που ορκίζεται στη yoga και την οικογένεια της και η Κate; Ε, η Κate είναι αυτό που ήταν. Βελτιωμένη και πολύ πιο πλουσια απο όλες τους.

Τη στιγμή που οι υπόλοιπες έχουν ξεχάσει πως είναι να σηκώνεσαι από το κρεβάτι αν δεν σου προσφέρουν τουλάχιστον 10.000 δολλάρια την ημέρα, η Λονδρέζα όχι μόνο συνεχίζει να μαζεύει όλο το χρήμα αλλά γίνεται και μια από τις πλέον εύπορες επαγγελματίες του χώρου αφού τον Αύγουστο του 2014 οι 2 εταιρείες που της ανήκουν μέτρησαν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Aυτή είναι η ιστορία της, σε 26 σημεία.

1. Ανακαλύφθηκε τυχαία στο αεροδρόμιο του JFK από τη Sarah Doukas. H κυνηγός ταλέντων του πρακτορείου μοντέλων Storm εντυπωσιάστηκε από την όχι και τόσο ανθρώπινη αύρα της 14χρονης. “Ήταν ένα ξωτικό” είπε.

2. Η έφηβη κόρη μιας barwoman και ενός ταξιδιωτικού πράκτορα είχε εγκαταλείψει το σχολείο για να βρει το δρόμο της δουλεύοντας part time σε έναν εφημεριδοπώλη. Η Corinne Day, πρώην μοντέλο που εξελίχθηκε σε φωτογράφο όχι με την ίδια αστειότητα που έκαναν άλλες Ελληνίδες τάχα μου συναδελφοι της, είδε τυχαία μια polaroid της. Πεπεισμένη ότι είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού, τη φωτογραφίζει τον Μάρτιο του 1990 για το περιοδικό βίβλο των 90’s, Τhe Face. H εποποιία της μόλις είχε ξεκινήσει.

3. Ο John Galliano αναλαμβανει το ξεπαρθενιασμα της στην πασαρέλα. Τη χρήζει “Λολίτα” του για Άνοιξη/Καλοκαίρι 1990. H φιλία τους θα κρατήσει χρόνια και θα γίνει αφορμη για φωτογραφιση, ακόμη και από τον Tim Walker.

4. Εννοείται ότι κανένας δεν την υποδέχθηκε όπως θα ήθελε αυτή η άγουρη γυναίκα. Ήταν τόσο μικροκαμωμένη που οι υπόλοιπες δεν είχαν καταλάβει ότι ήταν και η ίδια μέρος του σόου. “Καθόμουν ώρες σε μια γωνία και περίμενα κάποιος να μου δώσει σημασία” είπε η ίδια. “Όταν δεν με έβριζαν”.

5. Πήρε την εκδίκηση της τον Ιούλιο του 1990. Φορώντας μια μίνι φούστα από denim και μόνο ένα Ινδιάνικο καπέλο γίνεται το εξώφυλλο του Face. Τίτλος του: Το Τριτο Καλοκαίρι Της Αγαπης. Αυτό έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα περιοδικών που εκδόθηκαν στα 90’ς ποτέ.

6. Ένα χρόνο αργότερα οι Nirvana βγάζουν το ‘Nevermind’ και το grunge επελαύνει. H Kate Moss ακούει ροκ και φωτογραφίζεται με τον Marky-Mark-Eίμαι-Προικισμένος-Wahlberg για τη διαφημιστική καμπάνια εσωρούχων του Calvin Klein. O Fabien Baron, τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του Harper’s Bazaar που σήμερα ορκίζεται στη γοητεία της δικιάς μας Πάτμου, τη χρήζει μούσα του. Τον Σεπτεμβριο της ιδιας χρονιας όλοι μιλάνε για αυτήν που καθιερώνει μια “ευθραυστη γοητεία, μια ευαισθητη θηλυκότητα”. Ουσιαστικά καθιέρωνε την παντοκρατορία της.

7. Λίγους μήνες μετά, η επιρροή είναι προφανής παντού. Η Linda Evangelista φωτογραφίζεται σχεδον αμακιγιαριστη για τη βρετανική Vogue και ο Marc Jacobs δείχνει μια πολύ νεανιζουσα συλλογή για τον συντηρητικό οίκο μόδας που εργαζόταν. Ο Perry Ellis τον απολύει, ο ΜJ γίνεται όνομα από μόνος του και για όλα αυτά φταίει ένα κορίτσι από το Croydon που δεν έβγαλε καν το σχολείο.

8. Οι φίλοι πολλοί, οι εχθροί περισσότεροι. Η καμπάνια της Moss βανδαλίζεται. “Ταισε Με” γραφουν με graffiti όσοι δεν ήθελαν μια αδυνατη βρετανίδα για πρότυπο εικόνας. H Vogue της χαρίζει σελίδες σε ένα editorial μόδας που κάνει εξω φρενών τις αστείες συντάκτριες του περιοδικού Cosmopolitan. Η Moss ποζάρει σε ένα λευκό τοίχο, αδιάφορη, σχεδον βαριεστημένα. “Αηδιαστικές εικόνες” σχολίασε τότε η Marcelle D’Argy Smith του περιοδικού που μαθαίνει στις γυναίκες πως να κάνουν γυμναστική στον οισοφάγο τους με ανδρικά ανατομικά μέλη. “Εαν είχα μια κόρη σαν αυτη θα την ετρεχα στο νοσοκομείο” προσθεσε.

9. “Όλοι είχαν κάτι κακό να πουν για αυτή τη φωτογράφιση” θυμάται η Alexandra Shulman της βρετανικής Vogue. “Ανορεξία. Πορνογραφία. Παιδοφιλία. Ναρκωτικά. Kάποιος κάτι σατανικό έβρισκε στις λήψεις”. “Ήταν δυσάρεστο, ήμουν απλά μικρή, αδύνατη και κάποιες γεννηθηκαμε έτσι. Ήμουν εγώ” υπερασπίστηκε το παραλογο η Moss κάποια χρόνια αργότερα.

10. Η φήμη ότι όλα είχαν γίνει υπό την επήρεια ηρωίνης φέρνει τη φωτογράφο και φίλη της Moss σε θέση ανυπεράπιστη. “Είχα εμπνευσθεί από την ταινία Christiane F, ένα γερμανικό φιλμ του 1981 που μιλάει για την εφηβική πορνεία και τα ναρκωτικά στο Βερολίνο” θα πει υπερασπιζόμενη το όραμα της. Η Moss δεν θα της μιλήσει ποτέ ξανά.

11. Η Kate χωρίζει από τον Mario Sorrenti, φωτογράφο που την αποτύπωσε στο φακό για τον Calvin Klein και γνωρίζει έναν μεγαλο έρωτα μιας μεγαλης κατηφόρας. Ο Johnny Depp την κατακτά με λίγα βλέματα.

12. Την επηρεάζει, την εκπαιδεύει, της μαθαίνει τι σημαίνει Iggy Pop, της διαβάζει ποιήματα των Beatnik, της κάνει δώρο ένα διαμαντένιο βραχιόλι που το χώνει μέσα στη σχισμή των οπισθιων του. Την ενηλικώνει.

13. “Έγινα πιο σοφιστικέ, πιο λαμπερή αλλά παράλληλα άρχισα να εκτιμώ τα vintage ρούχα. Ό,τι είχε προσωπικότητα πέρα από εικόνα”. Λέγεται ότι ο Johhny Depp, αυτός που σε ένα τσακωμό τους προκάλεσε ζημιές 10.000 δολλαρίων σε σουίτα των 2.500 δολ. τη βραδιά, της έμαθε να κρατάει το στόμα της κλειστό. Σαν άλλος Ηλίας Ψινάκης τη θήτευσε στο πως να κραταει τα media πεινασμένα για κάποιες δηλώσεις της. Όταν το 1998 ο Depp χωρισε και την Moss -μετά την πρωην γυναικα του, μετά τη Winona Ryder και διάφορες άλλες-, η Μοss είναι ράκος.

14. Επιστρεφει στη γενετειρα της. Γίνεται μέρος του ‘Cool Britannia’ αλλά και αφορμή του. Κάνει παρέα με τους Blur, τους Oasis, γίνεται φίλη με τη Marianne Faithfull, το Newsweek αποκαλεί το Λονδίνο “Το πιο cool μερος στον πλανήτη”, το Vanity Fair αναγνωρίζει σε αυτήν μια μούσα από το παλιό καλό swinging Λονδίνο των 60’ς και η Kate Moss γίνεται η επιτομή μιας νέας ελευθεριάζουσας βρετανικής επαναστασης.

15. Με κόστος προσωπικό. Το συνεχές ξενύχτι, οι ουσίες, οι βότκες, οι τεκίλες, οι σκόνες, η αυπνία, το βαρύ επαγγελματικό πρόγραμμα, η δημοφιλία και οι παρέες της νύχτας την στέλνουν σε κλινική αποτοξίνωσης το Νοέμβριο του 1998 για ένα μήνα.

16. Επιστρέφει πιο δυναμική απο ποτέ. Καθιερωνει trends, φοράει κάποιες μποτες από παλια συλλογή της Vivienne Westwood, όλοι της ζητούν, η Westwood βγάζει ξανά το παπούτσι σε βιομηχανική παραγωγή από την κρύπτη του 1981, τότε που το είχε εμπνευσθεί. Kάτι μεγάλο είχε μόλις γεννηθεί στη Βρετανία και ήταν κάποτε ένα χαμινάκι.

17. “Τότε καταλαβαμε ότι η επιρροη της στον κόσμο ήταν τρομακτική” σχολιάσε ο Nicholas Ghesquiere που το 2001 της είχε δώσει για να κρατήσει μια τσάντα Balenciaga. Η Lariat έγινε η τσάντα που όλες ήθελαν να κρατάνε. Ένας άλλος νεαρός σχεδιαστής μόδας προκύπτει στο προσκήνιο. Ο Christopher Bailey θέλει να εκμοντερνίσει τη Burberry, το αναθετει στην Kate. Η εταιρεία καλλυντικών Rimmel θέλει να γίνει ξανά δυνατή. Το αναθέτει στην Kate. H ίδια αρχίζει να γίνεται μια γυναίκα πέρα από τη μόδα. Μια βιομηχανία εικόνας, ήχου και σεξ. Ενίοτε κάνει και φωνητικά.

18. Τα προσωπικά της είναι περίπλοκα αλλά ο ιδρυτής του περιοδικού Dazed And Confused, Jefferson Hack αποφασίζει ότι η Moss μπορεί να είναι γυναίκα της ζωής του. Μετά από ένα χρόνο μαζί, η Moss γίνεται μητέρα στο παιδί του και γιορτάζει τον ερχομο της Lila Grace τον Σεπτεμβριο του 2002 χορεύοντας ημίγυμνη για τους White Stripes

19. Γιορτάζει τα 30α γενεθλια της με ένα πάρτι σαν αυτά που περιεγραφε ο F. Scott Fitzgerald στον Υπεροχο κυριο Γκατσμπι. Το 2004 τα όργια και οι καταχρήσεις είναι η καθημερινότητα της. Χωρίζει, παρτάρει, γίνεται το τρίτο πρόσωπο στη σχέση του Jude Law με την τότε γυναίκα του Sadie Frost, είναι αυτή που τη μοιράζονται για να σώσουν το γάμο τους, η ίδια κουράζεται και γνωρίζει τον Peter “Pete” Doherty.

20. Aυτός ο “καταραμένος ποιητής, ο ναρκομανης δημιουργός” που τραγουδουσε στη μπάντα The Libertines αναλαμβάνει σαν άλλος Johnny την εκπαίδευση της. Της μαθαίνει τον Μποντλερ, τον Όσκαρ Ουάιλντ και το πως να σνιφάρει κοκαίνη σε στούντιο ηχογράφησης.

21. Τον Σεπτεμβριο του 2005 οι εφημερίδες της κιτρινίλας βγάζουν πρωτοσέλιδα με την Moss πάνω από την άσπρη σκόνη. Το σκάνδαλο είναι μεγάλο, η βρετανίδα ζητάει δημόσια συγγνώμη, μπαίνει σε κλινικη αποτοξίνωσης ξανά, εταιρείες μόδας σπάνε τα συμβόλαια μαζί της για να μην “λερώσουν” την εικόνα τους αλλά οι φίλοι της δεν θα την αφήσουν ανυπερασπιστη. Ο Alexander McQueen κυκλοφορεί φορώντας ένα t-shirt που γράφει ‘We Love You, Kate’ και η Moss αποδεικνύει ότι μπορεί να ανατρέψει ακόμη και το χειρότερο κακό. Προσπαθεί να είναι ξανά με τον Pete, χωρίζουν το 2007 ενώ στο ενδιάμεσο η Moss παίρνει γλυκιά εκδίκηση. Το Cocaine Kate σκάνδαλο όχι μόνο της κόστισε αλλά της έφερε περισσότερες καμπάνιες και επιπλέον 3 εκατ. δολ. στο λογαριασμό της. Νοέμβριο του 2006 είναι το Μοντελο της Χρονιάς για τα Βρετανικά Βραβεία Μόδας.

22. Η Κate βγαίνει νικητρια και επαγγελματίας. Βγάζει δικό της άρωμα, σχεδιάζει τσάντες για λογαριασμό της Longchamp και το 2007 πλησιάζει τον ιδιοκτήτη του Topshop, Philip Green, λέγοντας του: “Είμαι ένα κορίτσι από το Croydon, είσαι ένα αγόρι από το Croydon. Γιατί δεν κάνουμε κάτι μαζί;” Αυτό το κάτι ήταν μια συλλογή από ρούχα που μαζεψε περιπου 5 εκατ. ευρώ την πρωτη εβδομαδα που βγήκε στα μαγαζιά, ξεπουλησε σε 21 χώρες και έκαναν την εταιρεία πιο δυνατή με 10% αύξηση σε πωλήσεις.

23. Η Kate Moss καταλαβε ότι ο χρόνος είναι χρήμα ότι δεν μπορεί να βγάζει χρήματα μόνο πλέον από συμβόλαια και καμπάνιες, κάνει επενδυτικές κινήσεις, τις δικές της επιχειρήσεις και το 2007 γνωρίζει τον κιθαρίστα των The Kills. Παντρεύονται το 2011, οι 16 παρανυφες είναι μια μόνο από τις κομψες υπερβολές του γάμου της, ο Galliano σχεδιάζει το νυφικό και το παραμυθι καθαρίζει.

24. Στα 40α γενέθλια της γίνεται ένα ακόμη κουνελάκι του Playboy. “Ξεκινήσαμε με την Monroe 60 χρόνια πριν, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με μια ακόμη γυναίκα θρύλο των καιρών μας” σχολιασε ο διευθυντης της αμερικανικης εκδοσης στους Los Angeles Times.

25. Περσι την αναγνωρισαν σαν το δευτερο πιο ακριβοπληρωμενο μοντελο όλων των εποχών αλλά αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι του κοριτσιού που αγαπάει το τυρί Stilton και θέλει να βλέπει Eastenders τιμώντας τον τόπο της. Είναι μια μούσα για καλλιτέχνες ετερόκλητους όπως ο Lucien Freud και ο Marc Quinn, είναι μια γυναίκα που η Anna Wintour ισχυρίζεται ότι “φέρει κρυφές δυνάμεις έλξης”,τή που ο Tom Ford θα ισχυριστεί ένα κλισέ (“Έχω το συναισθημα ότι η Kate θα είναι το πνευμα των καιρών μας για δεκαετίες”) και η Donatella Versace θα υπερασπιστεί λέγοντας: “Έχω ακουσει τόσους πολλούς, τόσες φορες να επαναλαμβανουν το ανέκδοτο ότι έχουν ανακαλύψει την επόμενη Kate Moss. Η Kate Moss είναι μια”.

26. “Δεν νοιώθω ότι εχω μεγαλώσει. Νοιώθω ότι είμαι ακόμη 17 χρονών” λέει η ίδια. Χρονια πολλά λοιπόν σε αυτή που μοιάζει ευθραυστη αλλα είναι δυνατή σαν διαμαντι. Στην Kate Moss, ετών 41.

* Οι εικόνες από το coffee table book των εκδόσεων Rizzoli, Kate: The Kate Moss Book

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε