Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί δεκάχρονα αγόρια για τους δήμιους της

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί δεκάχρονα αγόρια για τους δήμιους της

Σε άλλα νέα της ημέρας, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένα νεαρό αγόρι να πυροβολεί και να σκοτώνει δύο άνδρες που φέρονται ότι εργάζονταν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Στο επτάλεπτο βίντεο που τιτλοφορείται αρκούντως επικά, «Ανακάλυψη ενός εσωτερικού εχθρού» οι δύο γονατισμένοι στρατολογημένοι από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB) πράκτορες φέρεται να εκτελούνται από τον 10χρονο Αμπντάλα από το Καζακστάν. “Γιατί η Al Hayat Media, το επικοινωνιακό κανάλι της σουνιτικης οργάνωσης έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες στις οποίες ένα παιδί εκτελεί αιχμαλώτους;” αναρωτήθηκε το Vocativ. Για όλα τα παρακάτω:

1. Γιατί ένας ανήλικος εκτελεστής δίνει υπεραξία στο σοκ

Το ΙΚ θέλει να είναι το πιο τρομακτικό από κάθε άλλη τρομακτική τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμ. “Θέλει να ανέβει στο χρηματιστήριο του φόβου έναντι της Aλ Κάιντα, ειδικά μια εβδομάδα μετά το θρήνο στο Παρίσι που ανέβασε τις μετοχες της τελευταίας” σχολίασε ο Τσάρλι Γούντερ του Quilliam Foundation που αναλύει την επικοινωνιακή στατηγική και την τρομοκρατία του νέου θρησκευτικού πολέμου που πραγματικά είναι, πολύ, πολύ, μα πάρα πολύ παλιός και είναι χμ, οικονομικός. Θέλει να σε κάνει να πιστέψεις ότι όσα συνέβησαν στο Charlie Hebdo είναι ένα teaser της πραγματικής οργής που ακόμη δεν έχει ενηληκιωθεί και όμως, αιχμαλωτίζει, εκτελεί και αποδίδει τη δικαιοσύνη του τρόμου. Το ΙΚ θέλει να σφηνώσει την εικόνα αυτή στον εγκέφαλο σου και να μείνει καρφωμένο εκεί σαν συνώνυμο του τρόμου στη Δύση.

2. Γιατί θέλει να δώσει έμπνευση στην επόμενη γενιά της στρατολογημένης παράνοιας της

Οι μαχητικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία στρατολογούν παιδιά και τα στέλνουν στη μάχη αφού τους υπόσχονται δωρεάν εκπαίδευση, ανέφερε σε έκθεση του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τον Ιούνιο του 2014. “Η φρίκη της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία απλώς επιδεινώνεται όταν παιδιά ρίχνονται στις γραμμές του μετώπου”, δήλωσε η Πριγιάνκα Μοταπάρθι, η συγγραφέας της έκθεσης που συντάχθηκε βάσει των αφηγήσεων 25 παιδιών, τις οποίες ωστόσο το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει. Τα παιδιά είπαν ότι πολέμησαν σε μάχες, έδρασαν ως ελεύθεροι σκοπευτές, επάνδρωσαν σημεία ελέγχου, περιέθαλψαν τους τραυματίες σε πεδία μάχης και έφερναν εφόδια στην πρώτη γραμμή, αναφέρεται στην έκθεση. Χρησιμοποιώντας έναν αμούστακο δήμιο από τα Κατηχητικά της δικής της Θρησκείας, το ΙΚ δίνει όραμα και έμπνευση σε όσους ανήλικους ήδη μαθαίνουν τι σημαίνει απόδοση δικαιοσύνης, ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

3. Γιατί θέλει να μαζέψει ακόμη περισσότερους νέους online

To πόσο αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος χειρίζεται τα κοινωνικά δίκτυα και την δύναμη των ΜΜΕ είναι σχεδόν case study. Σύμφωνα με τα Ηνωμένη Έθνη, το ΙΚ “δίνει προτεραιότητα στα παιδιά για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη πίστη, προσήλωση στην ιδεολογία του και μια δειρά από αφοσιωμένους μαχητές που θα έχουν τη βία τρόπο ζωής”. Επιπλέον, η ISIS, όταν δεν δίνει στα δυτικά media εικόνες και βίντεο νέων εκτελεστών προωθώντας την εικόνα της, τους προσεγγίζει μέσω των κοινωνικών δικτύων. “Δημιουργούν πολύ εμπνευσμένες εικόνες, χρησιμοποιούν πολλούς εμπνευσμένους νέους οι οποίοι έχουν πολλούς ακόλουθους στο Twitter και έτσι από διάσημοι των κοινωνικών δικτύων γίνονται star και ινδάλματα μιας επόμενης γενιάς τρομοκρατών” είπε η Ρίτα Κατζ, ιδρυτικό μέλος του SITE, μιας think tank που θέλει να αναχαιτίσει τη τζιχαντιστική επικοινωνιακή λαίλαπα.

4. Γιατί θέλει να απευθυνθεί στον οικογενειάρχη της Δύσης

Θέλει να τον τρομάξει και να του δείξει ότι είναι ικανή να δημιουργήσει ένα τέρας, έναν άλογο δήμιο ακόμη και από μικρά παιδιά.

5. Γιατί δεν θέλει να σε κάνει να θυμάσαι ότι χάνει δυνάμεις

Το ΙΚ μετρούσε κάπου ανάμεσα 20 χιλιάδες με 35 χιλιάδες μαχητές τον Σεπτέμβριο του 2014. Τους τελευταίους μήνες όμως έχει απωλέσει περίπου 1.400 μαχητές στο Κομπάνι. “Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με τίποτα άλλο πέρα από την απελπισία του να αποκρύψει ότι χάνει τους πιστούς του” σχολίασε ο Κλιντ Γουότς από το ερευνητικό κέντρο Foreign Policy. Πρέπει να δείξουν ότι δημιουργούν πολεμιστές ενώ στην πραγματικότητα η ισχύς τους μειώνεται στα εδάφη που ελέγχουν.

Μέχρι στιγμής η FSB δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το βίντεο αυτό, η αυθεντικότητα του οποίου ελέγχεται.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε