Site icon NewsIT
11:45 | 03.03.15

Η δυναστεία των Cargill είναι η πιο ισχυρή στον κόσμο σήμερα και κανείς δεν ξέρει τίποτα για αυτή

Η δυναστεία των Cargill είναι η πιο ισχυρή στον κόσμο σήμερα και κανείς δεν ξέρει τίποτα για αυτή
Newsit Newsroom

Η λίστα των πλουσίων του περιοδικού Forbes δημοσιεύθηκε για μία ακόμη φορά εχθές.

Ανάμεσα τους, τρεις Έλληνες που δεν είναι κάτοικοι Ελλάδος (θέση 733, Φίλιππος Νιάρχος με $2,5 δισ/ θέση 755, Σπύρος Λάτσης με $2,4 δις/ θέση 838, Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία $2,2 δις), ο κλασικά πιο πλούσιος από όλους εδώ και 16 χρόνια Μπιλ Γκέιτς, οι επίσης κλασικοί υπερππλούσιοι Κάρλος Σλίμ, Γουόρεν Μπάφετ και Αμάνθιο Ορτέγκα, του οίκου μόδας Zara, ο μόλις 24 ετών και βενιαμίν της παρέας συνιδρητής της εφαρμογής Snapchat, Εβαν Σπίγκελ και 14 κροίσοι που έχουν τον ίδιο σπόρο. Την ίδια οικογένεια. Το ίδιο γενεαλογικό δέντρο. 14 δισεκατομμυριούχοι μιας και μόνο δυναστείας που ελάχιστοι γνωρίζουν και όμως όλοι τρέφονται από αυτή. Η οικογένεια των Cargill είναι η πιο ισχυρή δυναστεία στον κόσμο και έχει καταφέρει να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και σχεδόν ενάμισι αιώνα.

Όταν το 1865 ο W. W. Cargill ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση στην Αϊόβα τα χρόνια που οι Βόρειοι και οι Νότιοι πάλευαν για τα δικαιώματα και τις αδικίες τους, προφανώς ήξερε τι έκανε. Σήμερα, ο αμερικανικού αγροτοεπιχειρηματικός γίγαντας διατηρεί 75 επιχειρήσεις σε 67 κράτη, απασχολεί περισσότερους από 143.000 υπαλλήλους, και το 2013 τα κέρδη της άγγιξαν τα 134 δις δολλαρίων. Οι 14 δισεκατομμυριούχοι της οικογένειας, ανάμεσα τους και οι διάδοχοι του θρόνου Τζειμς Καρτζιλ ο 2ος, ο Όστιν Καρτζιλ ο 2ος και η Μαριάν Λιμπμαν είναι μια περίπτωση μοναδικοί. “Για να καταλάβετε την αναλογία” σημειώνει το Business Insider, “εαν οι Κάρτζιλ ήταν κράτος θα είχαν τόσους δισεκατομμυριούχους όσους και η Σουηδία ή το Ισραήλ σήμερα”. Θα ήταν η 31η χώρα με τους πιο πλούσιους κατοίκους στα εδάφη της. Θα ήταν -όπως και είναι ισχυροί.

Wealth-X And UBS Billionaire Census 2014 from Wealth-X on Vimeo.

Οι απόγονοι του W.W. Cargill εξακολουθούν να ελέγχουν το 88% της εταιρείας αν και κανείς δεν ξέρει που μένουν και τι κάνουν στην καθημερινότητα τους. Εξαιρετικά μυστικοπαθείς στις εργασίες και τις δραστηριότητες τους, οι συνεχιστές της δυναστείας γνωρίζουν ότι έχουν τον πλανήτη στα χέρια τους αφού ό,τι και αν έφαγες, ήπιες, απόλαυσες ή όχι μέσα από τη στοματική οδό σήμερα ανήκει σε αυτούς.

Το Fortune έγραψε σε ένα όσο το δυνατόν εκτενές ρεπορτάζ για την οικογένεια και τις εργασίες της το 2011. “Δεν είναι απαραίτητο να εκτιμάς τα Egg McMuffins των McDonald’s ή τα burger τους για να είσαι κάποιος που έφαγε ένα προιόν βγαλμένο από τα εργοστάσια της Cargill σήμερα. Τα 50 δις των “συστατικών” που διαθέτει αφορά σχεδόν οτιδήποτε είναι γλυκό, αλατισμένο, με συντηρητικά, οτιδήποτε η γεύση ή η μυρωδιά του είναι τέτοια ώστε πρέπει να επεξεργαστεί για να είναι βρώσιμο”.

«Το μεγαθήριο Cargill έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο γεωργικό σύστημα, στο οποίο είναι ταυτοχρόνως αγοραστής και πωλητής, ενώ έχει αποκτήσει αθέμιτη επιρροή επάνω στην αμερικανική κυβέρνηση. […] Η Cargill κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφώσει προς όφελός της τις αμερικανικές αλλά και διεθνείς πολιτικές αποφάσεις, χρηματοδοτεί ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες αναλυτές προκειμένου να την υποστηρίξουν […] και έχει τοποθετήσει πολλά στελέχη της σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Δυστυχώς, η εταιρεία αποτυγχάνει συχνά να κατοχυρώσει την ασφάλεια των καταναλωτών».

Αυτά κατήγγειλε ανάμεσα σε άλλα η οργάνωση Food & Water Watch σε 16σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Cargill: Η εταιρεία – απειλή για τη διατροφή και τη γεωργία» για την επιχειρηματική δραστηριότητα μιας δυναστείας που δραστηριοποιείται και στην καυτή γεωπολιτική πατάτα της Ουκρανίας, τον σιτοβολώνα της πρώην ΕΣΣΔ. Ο νέος αιώνας δείχνει ότι το μητρώο της κάθε άλλο παρά καθαρό είναι. Το όνομα της Cargill έχει εμπλακεί σε ουκ ολίγα διατροφικά, οικολογικά και εργασιακά σκάνδαλα, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει καταφέρει, να ανακόψει την πορεία της (ενδεικτικά το 2000 η εταιρεία αποσύρει τόνους καλαμποκιού μετά τον εντοπισμό τής μη εγκεκριμένης ποικιλίας γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού StarLink, το 2003 πληρώνει πρόστιμο 100.000 δολαρίων στην πολιτεία της Αϊόβα για την επιμόλυνση ποταμού της περιοχής, το 2005 βρίσκεται αντιμέτωπη με μήνυση για δουλεμπόριο, βασανισμό και αναγκαστική εργασία παιδιών από το Μαλί στις κακαοφυτείες της στην Αφρική, το 2007 850.000 κατεψυγμένα μπιφτέκια της Cargill αποσύρονται μετά τον θάνατο βρέφους από το Τενεσί, λόγω προσβολής από το βακτήριο E.coli ενώ εδώ και χρόνια, η Cargill κατηγορείται για την επιμόλυνση του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, για την εντατική αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου για την καλλιέργεια σόγιας αλλά και για την καταστροφή αρχαίων μνημείων της Βραζιλίας). Μόνο ουφ.

Η δυναστεία των Cargill έχει μια δυνατή ατζέντα συμφερόντων και αυτή περνάει από τον οισοφάγο μας. Στις μέρες μας που η διατροφική κρίση μοιάζει να αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα καθώς ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη τροφίμων θα παρουσιαστεί μέχρι το 2030 η Cargill κυριαρχεί και κερδίζει χρήμα και επιρροή. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 4% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο φέτος, βάζοντας έτσι τέλος στην πτώση των τιμών των τροφίμων που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναφέρει ότι 842 εκατομμύρια άτομα υποσιτίζονται και ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω από την ηλικία των πέντε ετών δεν αναπτύσσεται επαρκώς εξαιτίας του υποσιτισμού. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να παράγει 50% περισσότερα τρόφιμα σε σχέση με σήμερα για να αποφύγει την εμφάνιση σοβαρών ελλείψεων τροφίμων μέχρι το 2050 συμπληρώνει στην έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα και όταν οι επόμενοι πόλεμοι κηρυχθούν έυλογα για τη διεκδίκηση πόρων όπως το φαΐ και το νερό η δυναστεία με τους 14 δισεκατομμυριούχους θα έχει τον πρώτο λόγο στις νίκες και τις ήττες του πλανήτη ολόκληρου. Καλή όρεξη.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version