Και οι δύο είναι γυναίκες, duh, είναι αποφασισμένες να πρωταγωνιστήσουν στο παιχνίδι της μοίρας τους, duh, και οι δύο θέλουν να επαναφέρουν την τάξη στους κύκλους των ανωτερων κλιμακίων εκεί όπου καλοί δράκοι δεν υπάρχουν γιατί είναι σκέτο, μόνο, Δράκοι (κανένα duh, μόνο αλήθειες).
Η γυναίκα που αγαπάει την κανονικότητα σε εξουθενωτικό βαθμό, γράφει ιστορία αναλαμβάνοντας μια θέση θεσμική. Σχολιάστηκε ως ιδανική επιλογή, καθώς σύμφωνα με σχπία κυβερνητικού παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ σε ρεπορτάζ του Βήματος «θα συμβάλει και μάλιστα με μεγάλη επιμονή στο να αποκτήσει επιτέλους το Ελληνικό Κοινοβούλιο τη θεσμική και λειτουργική υπόστασή του, η οποία, κατά κοινή ομολογία, τα τελευταία χρόνια καταρρακώθηκε». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατάφερε να φέρει την εκεχειρία στο πρόσωπο της, να βρεί ευρεία υποστήριξη ακόμη και εαν μέχρι πρότινος για η επιλογή της στη θέση του Προέδρου της Βουλής είχε σχολιασθεί από τη ΝΔ έτσι: «ενώ ο υποψήφιος Πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να σηματοδοτεί συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, προφανώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά» και από το Ποτάμι του έτσι «αντί να επιλεγεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καβγάδων».
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και για όσους δεν ασχολούνται με το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει καταφέρει να είναι μια εποποιία από μόνη της. Όταν προχωράει για την ορκωμοσία τολμά να φορέσει χρώμα και ενθουσιάζει τα τρολ του Twitter -η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ο θηλυκός Βαρουφάκης, είναι το αντίπαλο δέος του που δίνει στο Phοtoshop και έχουν αναδειχθεί σε αγαπημένα meme των εμπνευσμένων-, όταν παντρεύεται το γεγονός καλύπτεται σαν να είμαστε το 2006 ή κάπου εκεί και ο κόσμος διψάει να μάθει τα νέα του γάμου, όταν έρχεται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις είναι απόλαυση. “Είναι σαν να παρακολουθείς prime time δικαστική σειρά” σχολιάζει φίλος άνεργος που λιώνει στο YouTube βλέποντας τα καλύτερα στιγμιότυπα της on camera. Έχει δίκιο, αν και θα έπρεπε να δουλεύει αντί να σημειολογεί επάνω στις λεκτικές μάχες στα μήκη και τα πλάτη των Εφτά Βασιλείων ανάμεσα στη νεότερη Προέδρου της Βουλής και τον Ελευθέριο Βενιζέλο
τη Λιάνα Κανέλη
ή όποιονδήποτε άλλο θα αρθρώσει λόγο απέναντι στο δικό της και δεν έχει μελετήσει εξαντλητικά όλα όσα θα πει, με ακρίβεια που πονάει ιδανικά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι μια περίπτωση πολιτικού πέρα από ιδεολογίες. Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Λίνας Αλεξίου που δέχθηκε πλήρη ενημέρωση σε όλα από τον απερχόμενο Ευ. Μειμαράκη, της δόθηκαν λουλούδια και όταν ρωτήθηκε πως σχολιάζει τα απανωτά νοκ άουτ που έφερε στους εκλογικούς αντιπάλους της είπε “Ας προνοούν οι επόμενοι”. Αν αυτό δεν είναι, “φρόντισα τους δράκους, τώρα θα παίξω το παιχνίδι όπως εγώ το κρίνω”, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι. Επίσης αν αυτό δεν είναι το πιο αποφασισμένο όχι που έχει ακουστεί στη Βουλή, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι επίσης.
Πάντως εαν θες να μιλήσουμε με καθαρά αναφορικούς στο GoT όρους, έαν ξέρεις ότι η Εμίλια Κλαρκ, δηλαδή η Ντανέρις Ταργκέριαν, δηλαδή η Καλίσι είναι αυτή που καταφέρνει, σεζόν μπαίνει, σεζόν βγαίνει, να ακολουθεί το δικό της μονοπάτι προς το σιδερένιο θωκο χωρίς να την αφορούν όργια και ίντριγκες, μπορείς να αναγνωρίσεις στοιχεία του φεμινιστικού χαρακτήρα της και στη γυναίκα, ετών 39 που κάνει ρεκόρ στη ωηφοφορία ανάδειξης της, είναι η νεότερη σε ηλικία βουλευτής που αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Βουλής και μόλις η δεύτερη γυναίκα μετά την Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη (2004-2007). Είναι και οι δύο ταγμένες στο σκοπό τους. Η μία έχει στο πλευρό της το λαό και τους δράκους της, η άλλη τα πτυχία και τη θητεία της στις νομικές αρένες του κόσμου. Και ξέρει να φωνάζει βοήθεια όπως πρέπει κάποιος να φωνάζει βοήθεια, έστω για να γίνει ringtone. Έτσι
Το βιογραφικό της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι ίδιο με τις εντυπωσιακές αψιμαχίες της. Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών και μεταπτυχιακό στη Σορβόννη επάνω στο Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και στην Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη. Επιπλέον έχει δεύτερο μεταπτυχιακό στο Columbia (Νέα Υόρκη) με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Η συλλογή εμπειρίων και γνώσεων διανθίζεται με ιστορίες ποικίλες πίσω από ένα πολιτικό πρόσωπο αποφασισμένο να επιβάλει το γράμμα του νόμου όταν και εκεί που πρέπει. “Και όλο αυτό παραγωγή Κουέντιν Ταραντίνο” μου λέει ο γνωστός φίλος. “Απίθανη ιδέα” του απαντώ.
Την έχουν πει πολλά. «Πορφυρογέννητη», «Κλάραμπελ», την έχουν πει «ανακρίτρια» αλλά και «μαζορέτα», την έχουν πει μια άλλη ηρωίδα της τηλεόρασης, πίσω στα 70’s, “Βιονική Γυναίκα”, είναι η sweetheart των παραπολιτικών κύκλων -ιδανικά με σπουδές στη Νομική. Μεγάλωσε στις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής και γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1976. Fast Forward σε σημεία που κράτησα από το ρεπορτάζ του Ηλία Νικολαίδη στο Βήμα.
“Στο τέλος του 1998 βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης για το πρώτο μεταπτυχιακό της. Η πτυχιακή εργασία της αφορούσε το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο σχετικού εθελοντικού προγράμματος της Πανγαλλικής Ενωσης Φοιτητών Νομικής, συμμετείχε παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε νεαρό κρατούμενο της φυλακής Φρεν, νότια του Παρισιού… Το καλοκαίρι του 2001 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Κολούμπια. Εναν μήνα και δύο ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων της στο γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο, συμβαίνει η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου…. «Κοιμόμουν” σχολιάζει η ίδια. “Με φιλοξενούσε ένας οικογενειακός φίλος ο οποίος έλειπε στην Ελλάδα και χτυπούσε πολύ επίμονα το τηλέφωνο. Ηταν 9.00 το πρωί και εγώ δεν το σήκωνα. Οταν τελικά συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί, αντίκρισα ένα σεληνιακό τοπίο, δεν κυκλοφορούσε αυτοκίνητο, οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν με μάσκες. Θυμάμαι τον Λούις Χένκιν, που δίδασκε ανθρώπινα δικαιώματα στο πανεπιστήμιο. Δύο ημέρες μετά, στο μάθημά του είπε: “Αυτό μας το έκαναν επειδή είμαστε ελεύθεροι, πλούσιοι και δυνατοί”. Αυτή ήταν η ανάλυση ενός καθηγητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η νέα Πρόεδρος της Βουλής έχει κάτι ακόμη. Είναι φυτρωμένη στην ιστορία κάτι που έδειξε από το 2003, όταν βρέθηκε να είναι μια νεαρή δικηγόρος κατά του Χένρι Κίσινγκερ, συνήγορος του τιμημένου με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα για την αντιδικτατορική δράση του δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου. Σήμερα πλέον, η πέμπτη σεζόν του Game Of Thrones μοιάζει να έχει λόγο και αιτία να ενταχθεί ακόμη και στο κανάλι της Βουλής.