News(b)it

Η Μόνικα Λεβίνσκι κακοποιήθηκε online και εσύ φταις για αυτό

Με το θέμα της κακοποίσης, του εκφοβισμού, του εξαναγκασμού, της διαφορετικότητας που πληρώνεται με βία και αποκλεισμό και όλα τα υπόλοιπα επίκαιρα αν και διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής (φευ, και όχι μόνο) κοινότητας, μια παλιά γνωστή, λεκιασμένη ερωμένη από τα παλιά επιστρέφει στα πρωτοσέλιδα.

Η Μόνικα Λεβίνσκι μίλησε σε συνδιάσκεψη του TED και στην ομιλία της έθιξε ακόμη μια μορφή μισανθρωπισμού. Η Μόνικα αφιέρωσε την ομιλία της στο cyber-bullying ήτοι τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου.Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC η Λεβίνσκι ήταν ένα από τα πρωτα θύματα των troll εκείνων που όχι μόνο σατιρίζουν αλλά απολαμβάνουν να εμπαίζουν και να ντροπιάζουν άλλους online.

Στην ομιλία της που καταχειροκροτήθηκε η Λεβίνσκι που το 1998 έγινε αφορμή για δημοσιεύματα παντός είδους ως ερωμένη περιστασιασκή του Μπiλ Κλίντον είπε ότι είναι η μόνη 40άρα που δεν θα ήθελε να ξαναγίνει 22. «Όταν η ιστορία κυκλοφόρησε, κυκλοφόρησε online. Ήταν μια από τις πρώτες φορές που τα παραδοσιακά νέα είχαν “εκθρονιστεί” από το Ίντερνετ για μια υπόθεση μεγάλου ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος» είπε και αναφέρθηκε στο πως το Διαδίκτυο κατάφερε να γιγαντώσει το διασυρμό της. «Από άτομο έγινα μια φιγούρα που διαπομπεύτηκε δημόσια σε όλο τον κόσμο. Υπήρχαν πλήθη εικονικών λιθοβολιστών. Στιγματίστηκα ως πόρνη, πρόστυχη κ.α. Έχασα τη φήμη και την αξιοπρέπειά μου και παραλίγο τη ζωή μου. Πριν από 17 χρόνια δεν υπήρχε όνομα για αυτό, αλλά σήμερα το λέμε cyber-bullying ή online εκφοβισμό» είπε.

Και μετά προχώρησε πιο βαθιά. Αναφέρθηκε στις υποθέσεις διαρροής προσωπικών φωτογραφιών της Τζένιφερ Λόρενς αλλά και το τραγικό περιστατικό ενός 18χρονου, του Τάιλερ Κλεμέντι, ο οποίος όσο φοιτούσε στο Rutgers University στο Νιου Τζέρσεϊ συνευρέθηκε με άλλον άντρα χωρίς να γνωρίζει ότι ο συγκάτοικος του βιντεοσκοπούσε με κρυφή webcam όσα συνέβησαν. Όταν το βίντεο έγινε viral ο λιθοβολισμός οnline έγινε τόσο μαζικός ώστε ο Τάιλερ έσπασε. Αυτοκτόνησε. Πραγματικά αυτοκτόνησε…

«Άρχισα να κοιτώ τον κόσμο της ταπείνωσης και του εκφοβισμού γύρω μου και να βλέπω κάτι διαφορετικό…κάθε μέρα online, άνθρωποι- ειδικά νέοι, που δεν είναι επαρκώς “εφοδιασμένοι” για να διαχειριστούν κάτι τέτοιο- κακοποιούνται τόσο και ντροπιάζονται και δεν μπορούν να φανταστούν πώς θα ζήσουν την επόμενη ημέρα” συμπλήρωσε».

Το cyber-bullying είναι υπαρκτό, είναι κανιβαλιστικό, είναι καθημερινό και είναι ποικιλόμορφο. Περιλαμβάνει την αποστολή μηνυμάτων εκφοβισμού και λοιδωρίας στο κινητό, την δημοσιοποίησης προσωπικών στιγμών, την παρενόχληση και το χλευασμό του θύματος σε chatrooms και κοινωνικά δίκτυα και τον αποκλεισμό του από τη ψηφιακή ζωή. Είναι επιθετικό, είναι viral, είναι παντού όπους υπάρχει 3G και είναι από και προς όλους μας. Είναι εγκληματικό.

«Ο διασυρμός κάποτε έφτανε μέχρι την οικογένεια, το σχολείο, το χωριό σου, αλλά τώρα είναι ολόκληρη η online κοινότητα. Όσο περισσότερη ντροπή, τόσο πιο πολλά κλικ, και όσο πιο πολλά κλικ, τόσο πιο πολλά δολάρια από διαφημίσεις. Βγάζουμε λεφτά εκμεταλλευόμενοι τον πόνο» είπε η Λεβίνσκι και μίλησε για το κακό μέσα μας που το Ίντερνετ, όταν δεν συνοδεύεται απο κοινωνική, ουσιαστική παιδεία καλλιεργεί. Το Διαδίκτυο έχει κάνει τους ανθρώπους πιο αναίσθητους απέναντι στον πόνο και την ντροπή των άλλων και αυτό αφορά και εσένα.

Τα έχουμε πει, τα λέμε, τα ξαναλέμε ακόμη και αν κάποιοι ηγέτες της θρησκευτικής κοινότητας ασελγούν λέγοντας ρατσιστικά λογίδρια σε εκπομπές που πουλάνε την ψυχή τους στο διάβολο για λίγη ακόμη φτηνή τηλεθέαση. Το νταηλίκι δεν είναι δύναμη, δεν είναι πλάκα, δεν είναι αστεισμός, δεν είναι χαβαλές. Είναι έγκλημα και σε έναν ακριβοδίκαιο κόσμο θα το καταδικάζαμε με ισόβια κάθειρξη αλλά ο άνθρωπος έχει μάθει να αγκαλιάζει το marketing του κακού.

Μόλις εχθές , στον απόηχο της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη ήρθε στη δημοσιότητα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τον ιό του bullying που έχει μολύνει όλο τον ανεπτυγμένο, κατ’επίφαση, κόσμο. Τα περισσότερα θύματα σχολικού εκφοβισμού είναι στην Αυστρία σύμφωνα με την έκθεση που προέκυψε από στοιχεία έρευνας σε μαθητές (Health Behavior In School-aged Children, έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2009 – 2010 ), στην οποία αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11, 13 και 15 ετών απάντησαν εάν έχουν πέσει θύματα bullying στο σχολείο, τουλάχιστον δύο φορές τους τελευταίους μήνες. 11% των αγοριών ανέφερε ότι δέχθηκε εκφοβισμό με την Αυστρία η αναλογία να φτάνει στο ένα στα πέντε αγόρια και τη Σουηδία στον αντίποδα με το χαμηλότερο ποσοστό της έκθεσης, ένα 4% ενώ η Ελλάδα ο μέσος όρος είναι στο 10% όσων συμμετείχαν.

Στα κορίτσια τα περιστατικά εκφοβισμού μοιάζουν λιγότερα ωστόσο καλό είναι να λάβουμε υπόψη ότι εδώ μιλάμε για περιστατικά που είναι εξομολογημένα, reported, οπότε ο εκφοβισμός είναι πολύ μεγαλύτερος, παντού. Στην έκθεση που δημοσίευσε το Quartz, o ΟΟΣΑ επισήμανε ότι είναι πιθανό να μην καλύπτει τις περιπτώσεις online εκφοβισμού αφού τότε, 5-6 χρόνια πριν η τεχνολογία δεν ήταν τόσο δημοφιλείς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, έρευνα του 2013 στη Σουηδία έκανε λόγο για περισσότερα περιστατικά cyberbullying στα κορίτσια αλλά ακόμη και εαν αυτός ο πίνακας της ντροπής ρίχνει φως σε κάτι που παλιά ήταν αφέλεια και τώρα είναι χόμπι εγκληματικό καλό είναι να μας υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχουν οι ίδιοι μηχανισμοί καταγραφής αυτών των περιστατικών οπότε ο καθένας ας βγάλει τα λυπηρά, δικά του συμπεράσματα. Δεν έχει πλάκα να είσαι νταής και αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά και μάλλον όχι κομψευόμενα. Ο λεκές μεγαλώνει και είναι πολύ πιο επίμονος από εκείνον που έκανε τη Μόνικα Λεβίνσκι θύμα για χρόνια.

Η φωτογραφία από το Vanity Fair

News(b)it

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
News(b)it: Περισσότερα άρθρα