Site icon NewsIT

Κάνε ένα διάλειμμα από τη διχόνοια με δέκα σκέψεις του Μαρτιν Λουθερ Κινγκ

19.01.2015 | 17:38
Κάνε ένα διάλειμμα από τη διχόνοια με δέκα σκέψεις του Μαρτιν Λουθερ Κινγκ

Οραματιστής και πολιτικευτής ταγμένος στην ουσία, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο νεότερος μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρος απο ποτέ.

Τη στιγμή που στην Αμερική οι διαφυλετικές διαμάχες οργιάζουν και στην Ευρώπη ο οικονομικός πόλεμος μαίνεται πιο σκληρός από ποτέ, τώρα που οι πολιτευτές παίζουν τις μάρκες τους για να εκβιάσουν μια ψήφο που σπάνια τιμούν, σήμερα που οι Τζιχαντιστές παραδίδουν μαθήματα βίας τρομοκρατώντας τη λογική και τη σύνεση, ο υπέρμαχος της μη βίαιης κοινωνικής αλλαγής στον εικοστό αιώνα που πλήρωσε την ακτιβιστική δράση του με τη ζωή του τιμάται στην Αμερική με τη Wall Street να έχει ρίξει ρολά σε μία, μάλλον υποκριτική κίνηση, προς τιμήν του.

Ο Κινγκ γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου στην Ατλάντα της Τζόρτζια αλλά η γενέθλια ημερομηνία του είναι μια κυλιόμενη αργία κάθε τρίτη Δευτέρα του Γενάρη. Η σοφία του όμως παραμένει αναλοίωτη μέσα στο χρόνο, μια φωνή λογικής σε ένα κόσμο παράλογο. Αυτά είναι δέκα μόνο αποσπάσματα από τον πάντα πύρινο και συνετό λόγο του. Αντικατέστησε το φυλετικό στοιχείο του λόγου του με την κοινωνική αλήθεια που πρεσβεύει με τον ίδιο, εύκολο τρόπο, που η πολιτική αβεβαιότητα έχει αντιακαστήσει τη φορολογική καθώς ο Μαρτιν Λουθερ Κινγκ ο νεότερος είναι ένας ηγέτης από αυτούς που ο κόσμος μας χρειάζεται σήμερα πιο πολύ από ποτέ.

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζόρτζια, οι γιοί των πρώτων σκλάβων και οι γιοί των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Έχω ένα όνειρο σήμερα.

Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό.
Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό.

Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα.

Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο.

Πάντα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις αυτό που είναι σωστό.

Δεν είναι δυνατό να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλουςτους ανθρώπους.

Η πιο επίμονη και επείγουσα ερώτηση στη ζωή είναι: «τι κάνεις για τους άλλους;»

Είναι αλήθεια ότι ο νόμος δεν μπορεί να αναγκάσει έναν άνθρωπο να με αγαπήσει, αλλά μπορεί να τον εμποδίσει να με λυντσάρει, και αυτό είναι αρκετά σημαντικό.

Η αδικία, οπουδήποτε και εάν συμβαίνει, απειλεί τη δικαιοσύνη παντού. Είμαστε παγιδευμένοι σε έναν ιστό αναπόφευκτης αμοιβαιότητας, δεμένοι με ένα νήμα κοινού πεπρωμένου. Οτιδήποτε επηρεάζει κάποιον άμεσα, επηρεάζει όλους μας έμμεσα.

Σχεδόν πάντοτε η μειονότητα των δημιουργικών, αφοσιωμένων ανθρώπων έκανε τον κόσμο καλύτερο.

Αντί επιλόγου, ένα ακόμη απόφθεγμα, πιο δυνατό από τα άλλα. “Στο τέλος δε θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας” είπε. Σκέψου καθαρά

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version