News(b)it

Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι πιο σίγουρος από ποτέ – Η ανθρωπότητα πάει σίγουρα για αφανισμό

Είναι ο επόμενος Νοστράδαμος ή η επιστημονική και δη μηχανική φωνή της λογικής; Όσο αναρωτιέσαι εκείνος είναι ρητός, κατηγορηματικός. Αν και καθηλωμένος, ο Στίβεν Χόκινγκ γίνεται ξανά το πρόσωπο της λογικής επικαιρότητας και προειδοποιεί για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη σίγουρη απειλή για τη ζωή όπως την ξέρουμε.

«Οι προσπάθειες της ανθρωπότητας να δημιουργήσει υπολογιστές και ρομπότ με εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή απειλή για το ανθρώπινο είδος, οδηγώντας δυνητικά ακόμη και στον αφανισμό του», είπε στο BBC. «Η πλήρης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους», συνέχισε. «Θα έκανε κουμάντο μόνο του και θα επανασχεδίαζε τον εαυτό του με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, που είναι περιορισμένοι από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να το ανταγωνιστούν και θα έμεναν πίσω», συμπλήρωσε αναφερόμενος σε εκείνο το είδος της AI που έρχεται με φόρα στην πόρτα μας. Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλή ή πανάκεια; Αυτός είναι ο νέος μεγάλος διχασμός.

Στο στρατόπεδο του απίθανου κύριου Στίβεν, ο Έλον Μασκ, ο δημιουργός της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Spaxe X που έδωσε το δικό του χρησμό. «Η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα» είπε.

Αυτά είναι κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Στίβεν Χόκινγκ πριν πανικοβληθείς απόλυτα. Δεν υπάρχει λόγος. Ακόμη και οι υποψήφιοι έποικοι του Άρη μάλλον δεν θα έχουν καλύτερη μοίρα από όσους μείνουμε πίσω, στο σπίτι.

Θέλει να υποδυθεί τον «κακό» σε μια επόμενη περιπέτεια του Μποντ, Τζέιμς Μποντ. «Πιστεύω ότι η αναπηρική καρέκλα και η φωνή μέσα από τον υπολογιστή θα ήταν ιδανικά» είπε στο βρετανικό περιοδικό της ψηφιακής κουλτούρας, Wired.

Αυτή δεν θα είναι το πρώτο του φλερτ με την ποπ κουλτούρα. Ο Χόκινγκ έχει γίνει ήδη καρτούν στους Simpsons ενώ σε επεισόδιο του πάντα ρετρό Star Trek έπαιξε πόκερ ως ο εαυτός του απέναντι στον Ισάακ Νεύτωνα και τον Αλβέρτο Αϊνστάιν.

«Βλέπω τον εγκέφαλο σαν έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. Δεν υπάρχει παράδεισος ούτε μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές – αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι». Είναι κορυφαίος θεωρητικός φυσικός. Δεν θα μπορούσε παρά μόνο άθεος να είναι.

Στα 21 του διαγνώστηκε με αμυοατροφική πλευρική σκλήρυνση, μία ανίατη εκφυλιστική νόσο που προκαλεί μυϊκή ατροφία. Οι γιατροί ήταν απαισιόδοξοι, δίνοντας του ελάχιστα χρόνια μιας ζωής σε αναπηρία. Σήμερα, στα 72 του είναι ένα παράδειγμα του πως η διάνοια δεν φυλακίζεται από την ασθένεια.

«Ζω με την προοπτική του πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να κάνω πρώτα», είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Άρα πώς πρέπει να ζούμε; τον ρώτησαν. «Πρέπει να αναζητούμε τη μεγαλύτερη αξία των πράξεών μας» απάντησε.

Ο πρώην καθηγητής Μαθηματικών στο Κέιμπριτζ (μια έδρα που μοιράζεται και με τον Ισαάκ Νεύτωνα) υποστηρίζει ότι η ύπαρξη μας δημιουργήθηκε από μικροσκοπικές κβαντικές διακυμάνσεις στο νεαρό σύμπαν και εξοργίζει πολλούς εδώ και χρόνια. Το 2010 το βιβλίο του «Μεγάλο Σχέδιο» στο οποίο και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη θεϊκής δύναμης για να εξηγηθεί η δημιουργία του κόσμου προκάλεσε αντιδράσεις από θρησκευτικούς ηγέτες. Ναι. Ο Στίβεν Χόκινγκ μπορεί να είναι τρομακτικός.

Πέρα από θεωρητικός φυσικός είναι κοσμολόγος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Είναι Επίτιμος Συνεργάτης της Βασιλικής Κοινωνίας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και λήπτης του Προεδρικού μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν έχει βραβευθεί με βραβείο Νόμπελ, ακόμη.

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942. 300 χρόνια πριν την ίδια μέρα πέθαινε ο Γαλιλαίος.

Είχε μέτριους βαθμούς στο σχολείο ωστόσο τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι συμμαθητές του είχαν αντιληφθεί ότι ανάμεσά τους βρισκόταν μια ιδιοφυία που της είχαν δώσει το παρατσουκλι «Αϊνστάιν».

Σπουδασε με υποτροφία στην Οξφόρδη αλλά όχι ιατρική όπως θα ήθελε ο μεσοαστός πατέρας του. Ο ίδιος ωστόσο είχε μια φυσική απέχθεια για τη Βιολογία. «Πολύ ανακριβής και περιγραφική» σχολίαζε και επεδίωξε να αφήσει το μυαλό του να παίξει γκολφ σε πιο ακριβή, σαφώς καθορισμένα γήπεδα. Ήθελε να ασχοληθεί με τα Μαθηματικά. Ωτσόσο η κατεύθυνση αυτή δεν ήταν διαθέσιμη. Η Φυσική ήταν ένας συμβιβασμός.

Σύμφωνα με τη βιογράφο Kριστιν Λαρσεν ο ιδιαίτερος κύριος Χόκινγκ αντιμετώπισε απομόνωση και δυστυχία το πρώτο έτος των σπουδών του στην Οξφόρδη. Εκτός από τις στιγμές που περνούσε με την ομάδα κωπηλασίας του πανεπιστημίου.

Γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Τζέιν Γουαιλντ, όταν οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, πάθηση γνωστή αλλιώς ως σύνδρομο Lou Gehrig. Ο αρραβώνας τους «του έδωσε ένα λόγο για να ζει».

Είναι ένας από τους δημιουργούς της θεωρίας του απέραντου σύμπαντος. Ήταν 1983 όταν μαζί με τον Τζιμ Χαρτλ συνέδεσε τις έννοιες της κβαντικής μηχανικής με τη γενική σχετικότητα για να δείξει ότι το σύμπαν είναι μια οντότητα χωρίς όρια.

Οι μαύρες τρύπες του κόστισαν ένα στοίχημα. Το 1975 πρότεινε ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ενέργεια. Το 1997 ο αμερικανός θεωρητικός φυσικός, Τζον Πρέσκιλ διαφωνεί μαζί του και βάζει στοίχημα μαζί του. Δικαιώνεται το 2004 σε επιστημονικό συνέδριο από τον ίδιο τον απίθανο κύριο Χόκινγκ.

Ο ήρωας στη σειρά παιδικών βιβλίων που εξέδωσε μαζί με την κόρη του Λούσι, είναι ο Τζορτζ. Ένα νεαρό αγόρι που επαναστατεί εναντίον της αποστροφής των γονιών του για την τεχνολογία και βρίσκει σύμμαχρο έναν γείτονα που ναι ΕΙΝΑΙ φυσικός και ναι ΕΧΕΙ στην κατοχή του τον πιο ισχυρό υπολογιστή του κόσμου. Έτσι ο Τζορτζ μπορεί να περάσει στο Διάστημα και να ανακαλύψει όσα μπορεί με έναν Στίβεν Χόκινγκ παρέα.

Πιστεύει στην πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής όπως είπε μια μέρα επετειακή του 2008. Μισός αιώνας NASA, ένα alien να έχει συναντηθεί κάπου γίνεται; Δεν γίνεται.

“Με δεδομένη την απεραντοσύνη του σύμπαντος, θα μπορούσε να υπάρχει πρωτόγονη εξωγήινη ζωή εκεί έξω, και ει δυνατόν, νοήμων ζωή” συμπλήρωσε.

Πιστεύει ότι το μέλλον την ανθρώπινης φυλής είναι στο μαύρο από πάνω μας που φωτίζει τη νύχτα, στο Διάστημα.

Υποστηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Πέρα από την Τεχνητή Νοημοσύνη ο κύριος Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι μποζόνιο Χιγκς, το επονομαζόμενο «σωματίδιο του Θεού», είναι πιθανό να προκαλέσει την καταστροφή του Σύμπαντος. Για όλα φταίει η κοσμική ανανέωση αλλά ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος επιστήμονας μας καθησυχάζει. Είμαστε ασφαλείς για πολλά δισεκατομμύρια έτη ακόμη. “Ετσι και αλλιώς η Γη θα έχει καταστραφεί πολύ νωρίτερα αφού υπολογίζεται ότι σε 4,5 δισ. έτη ο Ηλιος θα γίνει «κόκκινος γίγαντας» και θα μας καταπιεί” είπαν. Chill.

Mόνη πιθανότητα μας να κατακτήσουμε την αιώνια ζωή; Μόνο αν καταφέρουμε να μεταφέρουμε τον εγκέφαλό μας σε έναν υπολογιστή και ίσως, πιστεύει.

«Σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη ως το τέλος του αιώνα. Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα σχέδιο Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Σε περίπτωση που ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί ως μια πραγματική διαστημική εποχή» υποστηρίζει ο Χόκινγκ.

«Τι έκανε ο Θεός πριν από τη γέννηση του Σύμπαντος; Μήπως προετοίμαζε την κόλαση για όσους αναρωτιούνται γιατί βρισκόμαστε εδώ;» ήταν ο πρόλογος σε μία από τις διαλέξεις του που ενόχλησε θρησκευτικούς ηγέτες μπλα μπλα μπλα.

Τη δεκαετία του 1980 προκάλεσε την οργή του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ όταν δημοσίευσε ένα άρθρο για τη στιγμή της γέννησης του Σύμπαντος. Την ίδια περίοδο ο καρδινάλιος είχε αποκηρύξει οποιαδήποτε επιστημονική προσέγγιση για τη στιγμή της Δημιουργίας. «Ενιωσα ανακούφιση που δεν με οδήγησαν στην Ιερά Εξέταση» δήλωσε τότε ο άντρας που γεννήθηκε στο Χερτφορντσαιρ της Οξφόρδης για να μας ανοίξει παράθυρο σε κόσμους.

Του αρέσει η jazz, η κλασσική μουσική και ο διάλογος περισσότερο από τις αθλητικές δραστηριότητες και την ποπ κουλτούρα.

Έχει αποκτήσει με την πρώην γυναίκα του τρία παιδιά. Τον Ρόμπερτ, τη Λούσι και τον Τιμοθι.

Τον Φεβρουάριο του 1990 άφησε τη σύζυγο του των 25 χρόνων για να ανοίξει σπιτικό με την Ελέιν Μέισον, μια από τις νοσοκόμες του. Την παντρεύτηκε το Σεπτεμβριο του 1995. Χώρισαν το 2006.

Άλλοι λόγοι που μπορούν να φέρουν τέλος στον κόσμο τούτο έχετε απίθανε κύριε Χόκινγκ; τον ρώτησαν. “Και βεβαίως” απάντησε.

– Το κλίμα

– Ένας θανατηφόρος ιός.

– Ένας αστεροειδής που θα συνθλίψει τη Γη.

Α, και βέβαια η Τεχνητή Νοημοσύνη, η απειλή για το μήνα που μόλις ξεκίνησε σύμφωνα με το μυαλό αυτού του μικρού ξανθού παιδιού που μεγάλωσε για να είναι ο Στίβεν Χόκινγκ.

News(b)it

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
News(b)it: Περισσότερα άρθρα