Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Πως να βγάλεις selfie σε κατάσταση ομηρίας ή οι χειρότερες selfie της χρονιάς

Πως να βγάλεις selfie σε κατάσταση ομηρίας ή οι χειρότερες selfie της χρονιάς

Η “αυτοφωτογραφία” επιλέχθηκε ως λέξη της χρονιάς 2013 από το Μεγάλο Λεξικό της Οξφόρδης. Όταν η διευθύνουσα σύμβουλος των Λεξικών της Οξφόρδης, Τζούντι Πέρσαλ, επισήμανε ένα χρόνο πριν ότι «είδαμε να καταγράφεται μια εκπληκτική αύξηση στη χρήση της συγκεκριμένης λέξης, γεγονός που μας βοήθησε να την επιλέξουμε ως λέξη της χρονιάς», τα selfies και οι ακόλουθοι του ναρκισισμού καθιερώθηκαν και επισήμως. Σύμφωνα με την ίδια η “αυτοφωτογραφία” εμφανίστηκε πρωτη φορά εμφανίστηκε σε αυστραλιανό διαδικτυακό φόρουμ τον Σεπτέμβριο του 2002. Δύο χρόνια μετά, η πρώτη “αυτοφωτογραφία” διαμοιράστηκε στο κοινωνικό δίκτυο φωτογραφίας Flickr και σήμερα, 12 χρόνια μετά την εμφάνιση τoυ το selfie επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος με τον πιο βλακώδη και εξοργιστικά ανόητο τρόπο.

Η χρήση της λέξης «selfie» αυξήθηκε κατά 17 χιλιάδες τοις εκατό μέσα στους περασμένους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με την επιτροπή των Λεξικών της Οξφόρδης που κάθε χρόνο εκδίδει το Oxford English Dictionary. Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η καινούργια λέξη που μπήκε τόσο δυναμικά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων; Οπως αναφέρει ο ορισμός, selfie είναι μια φωτογραφία που βγάζει κάποιος μόνος του, συνήθως με το έξυπνο κινητό του τηλέφωνο ή με μια webcam, και αναρτάται σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν η διευθύνουσα σύμβουλος των Λεξικών της Οξφόρδης, Τζούντι Πέρσαλ, επισήμανε ένα χρόνο πριν ότι «είδαμε να καταγράφεται μια εκπληκτική αύξηση στη χρήση της συγκεκριμένης λέξης, γεγονός που μας βοήθησε να την επιλέξουμε ως λέξη της χρονιάς», τα selfies και οι ακόλουθοι του ναρκισισμού καθιερώθηκαν και επισήμως. Σύμφωνα με την ίδια η λέξη πρώτη φορά εμφανίστηκε σε αυστραλιανό διαδικτυακό φόρουμ τον Σεπτέμβριο του 2002. Δύο χρόνια μετά, η πρώτη “αυτοφωτογραφία” διαμοιράστηκε στο κοινωνικό δίκτυο φωτογραφίας Flickr και σήμερα, 12 χρόνια μετά την εμφάνιση τoυ το selfie επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος με τον πιο βλακώδη και εξοργιστικά ανόητο τρόπο.

Τη στιγμή που το Σίδνει πάλευε να εκτονώσει την ομηρία, μια σειρά από τουρίστες βρήκαν ευκαιρία να απαθανατίσουν τη στιγμή. Οι περισσότεροι ήταν με παρέα

Και χαμογελούσαν στο φακό

Ένας έδειξε προβληματισμένος

Αλλά όλοι έβαλαν υποψηφιότητα για την πιο ηλίθια αυτοφωτογραφία της χρονιάς. Από την Κριμαία στην Άγκυρα και όπου υπάρχει φυσικό αέριο ή μάυρος χρυσός και από το Βέλγιο στην Ωκεανία αυτά είναι κάποια επιπλέον παντελώς ανόητα selfie που θα σε κάνουν να θελήσεις το τέλος να είναι κοντά. Οκ, είναι.

Απρίλιος 2014. Ο Τζάρεντ Μαικλ ταξιδεύει στο Μάτσου Πίτσου, χαμένος στη γοητεία του Περού. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης θέλησε να βγάλει φωτογραφία επάνω σε ράγες τρένου. Ο μηχανοδηγός της διερχόμενης αμαξοστοιχίας του κλώτσησε χαριτωμένατη μούρη. Ο Τζέρντ δεν έπαθε τίποτα πέρα από ένα σοκ που έκανε ακόμη πιο απρόσεκτη τη ζωή του εφεξής.

Τον ίδιο μήνα, μια selfie προκαλεί αναταραχή στις σχέσεις Λευκού Οίκου και Samsung όταν η τελευταία έκανε ανάρτηση πορτρέτο του Μπαράκ τραβηγμένα από μια android συσκευή της. “Ο Λευκός Οίκος σίγουρα δεν εγκρίνει το να χρησιμοποιείται ο Πρόεδρος για προώθηση προιόντων” διεμήνυσαν στους Κορεάτες. “Συγγνώμη” απάντησαν αλλά η φωτογραφία είχε ήδη διαμοιραστεί περισσότερες από 40 χιλιάδες φορές. Η δουλειά είχε γίνει.

Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ο Κρίστιαν, επώνυμο αδιάφορο, πληρώνει 70 δολάρια για να τον κυνηγάνε ταύροι μανιασμένοι για 120 δευτερόλεπτα σε μια κούρσα βλαμένων εναντίον ζώων. Ο Κρίστιαν κατάφερε να κερδίσει πορτρέτο του στην εφημερίδα Houston Press

ενώ ο ίδιος τράβηξε και βίντεο selfie γιατί ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς τις στιγμές που τερματίζεις την ανοησία. Άξιος!

Έχοντας ζηλέψει τη δόξα, ένας τουρίτσας αποφασίζει να απαθανατίσει τη συμμετοχή του στο πενθήμερο φεστιβαλ Fêtes de Bayonne της Γαλλίας όταν Ευρωπαίος, εξίσου εξοργισμένος με τον Τεξανό, ταύρος ζήλεψε την κάμερα του και θέλησε να παίξει μαζί του. Ήταν Ιούλιος όταν η λευκή βερμούδα έπαθε αυτό.

Επιστρέφοντας στον Απρίλιο που κάτι είχε γίνει με την αυτοφωτογραφία, ο πολιτικός Σον Ντάφι αποφασίζει να πάει την πολιτική επικοινωνία ένα selfie παρακάτω κάνοντας μουσικό βίντεο με τίτλο, ναι, ας πάρουμε πρώτα ένα selfie προτού αποφασίσουμε πόσους ανεργους θα δημιουργησουμε ακομη

Το οποίο είναι εμπνευσμένο από το παρακάτω video που ειλικρινά θα δοκιμάσει τις αν(τ)οχές σου

Σε πιο ευχάριστη νότα το πιο γλυκά βλακώδες selfie της χρονιάς συνέβη στη χώρα που όλα μπορούν να συμβούν, τη Ρωσία όταν μια γιαγια πίστεψε ότι η φωτογραφική της μηχανή είναι smartphone με καλό φακό από μπροστά και συνέβη αυτό; ναι

Tα selfies δεν είναι μόνο απόλυτα εγωκεντρικά, σχολίασε η The Guardian, αλλά και επιβαρύνουν τον ψυχισμό αφού οι χρήστες κυνηγούν τα likes. Η αύξηση στις πλαστικές επεμβάσεις της Ασίας, σημείωσε το Fast Company, είναι αποτελεσμα της μανίας να έχουμε την ιδανικότερη αυτοφωτογραφία με οποιοδήποτε αντίτιμο. «Ένα ηλίθιο άτομο είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί ζημιά σε ένα άλλο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζει κάποιο πλεονέκτημα για το ίδιο· πολλές φορές, μάλιστα, το ίδιο υφίσταται μίαν απώλεια» σχολιάζει ο Cipolla Carlo δίνοντας ένα σαφή ορισμό του τι σημαίνει ανοησία. Και αυτό που είπε είναι μόλις ο Τρίτος Θεμελιώδης Νόμος της Ανθρώπινης Βλακείας.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε