1. Το χθεσινό ήταν το τίποτα. Από τη βιβλιογραφία και τους καταλόγους σεισμών προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος σεισμός σε μέγεθος σημειώθηκε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Τήλου, στις 12 Οκτωβρίου 1856. Επειδή δεν υπάρχουν ενόργανες μετρήσεις, το μέγεθός του έχει εκτιμηθεί από διάφορες επιστημονικές μελέτες σε 7.7 έως 8.2 Ρίχτερ. Η διάρκεια της δόνησης ήταν 25 δευτερόλεπτα στη Ζάκυνθο, 70 στην Κέρκυρα και 90 στη Σμύρνη, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Είχαμε 618 νεκρούς και οι περισσότεροι καταπλακώθηκαν από τις βαριές σκεπές των σπιτιών. Στην Κρήτη, είχαμε 637 σοβαρούς τραυματισμούς και 6.512 σπίτια κατεστραμμένα ολοσχερώς. Στη Ρόδο, ο σεισμός διήρκεσε από 40 έως 90 δευτερόλεπτα και επέφερε σοβαρές ζημιές σε 8 χωριά και ολική καταστροφή 2.000 σπιτιών. Επίσης, μεγάλες καταστροφές υπέστησαν η Κάρπαθος, η Σύμη, το Καστελόριζο και η Σαντορίνη και βλάβες προκλήθηκαν ακόμη και στην Πάτρα. Οι περισσότερες ζημιές έπληξαν την Κρήτη και τη Ρόδο και παρατηρήθηκε τσουνάμι στις ακτές του Λιβάνου και στη Χάιφα.
Ρόδος 1856 – ο σεισμός και η έκρηξη στο Ναό του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών from LOUIZIDIS DIGITAL DREAMS on Vimeo.
2. Το τσουνάμι δεν ήταν κάτι επικά τρομακτικό σαν αυτό που φέρνεις στο νου σου, σίγουρα δεν ήταν καθόλου ίδιο με αυτό που έζησε η Ιαπωνία 3 χρόνια πριν. Όταν η δόνηση της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μας κληροδότησε τους λιωμένους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα 1, μετατόπισε τον άξoνα της Γης κατά περίπου δέκα εκατοστά και μετατόπισε την ίδια τη χώρα κατά περίπου 2,5 μέτρα. Δεν το φέρνεις; Ας στο θυμίσω.
3. 160 είναι τα δυνητικά ενεργά ρήγματα που βρίσκονται διάσπαρτα στη χώρα. Σεισμολόγοι και γεωλόγοι έχουν υπολογίσει ότι μπορεί να δώσουν και στο μέλλον σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ. Το πιο επικίνδυνο όλων εντοπίζεται δυτικά των Κυθήρων, βορειοδυτικά της Κρήτης μέχρι τα ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες γεωμορφολόγων αυτό είναι και το μεγαλύτερο γνωστό ρήγμα της Μεσογείου μήκους 300 χιλιομέτρων από το οποίο προήλθε ο καταστροφικότερος σεισμός όλων των εποχών στην περιοχή με χιλιάδες νεκρούς μεγέθους 8,3 Ρίχτερ το 365 μ.Χ.
4. Είσαι πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά. Για να καταλάβεις πόσο καλά είσαι σου υπενθυμίζω ότι δεν είναι 22 Μαΐου του 1960 και δεν είσαι στη Βαδίβια της Χιλής. Εκεί οπου καταγράφηκε ο καταστροφικότερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, με μέγεθος 9,5. Ο μεγάλος σεισμός της Χιλής ή όπως τον μνημονεύουν οι ισπανόφωνοι Gran terremoto de Chile έγινε τις απογευματινές ώρες (19:11 GMT, 14:11 τοπική ώρα) και το τσουνάμι που προκάλεσε έγινε αισθητό στην νότια Χιλή, τη Χαβάη, τηνΙαπωνία, τις Φιλιππίνες, την ανατολική Νέα Ζηλανδία, τη νοτιοανατολική Αυστραλία, καθώς και στα Αλεούτια νησιά της Αλάσκα. Τα θύματα του σεισμού εκτιμήθηκαν από 2.231 έως 6.000. Το κόστος της καταστροφής υπολογίστηκε με σημερινή αξία στα 2,9 με 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
5. Αυτές είναι οι τέσσερις πιο άμεσες και γρήγορες ενημερώσεις status στα social media στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η Le Monde και οι δυσοίωνοι 50 ειδικοί της που κάνουν λόγο για σεισμό στη χώρα έντασης μεγαλύτερης από 9.
α. OMG!
β. OMG! OMG! ΩΠΑ!
γ. ΩΠΑ! ΩΠΑ! OMG!
δ. ΩΠΑ!
6. Κάποιος από αυτούς τους δύο πρόβλεψε πρώτος το σεισμό αλλά η ιστορία δεν θα τους δικαιώσει. Είτε λοιπόν έχει βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος στις ανασκαφές της Αμφίπολης και επιβεβαιώθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος για όσα είπε κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης δύο ημέρες πριν, aka «δεν πιστεύουμε για τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά αν βρεθεί ο Μέγας Αλέξανδρος θα γίνει μεγάλος σεισμός παγκόσμιος, αν αφήσουν βέβαια να βρεθεί, διότι τις διαβάλουν εξωτερικοί παράγοντες». Είτε η Espresso έχει πάρει για Διευθυντή Σύνταξης τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας που για έξτρα εισόδημα έκανε αυτό το πρωτοσέλιδο εχθές.
8. Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ομαδικού κουνήματος όπως κυκλοφορούν στο ελληνικό διαδίκτυο και έχουν γίνει viral της ημέρας. Οι συμβουλές είναι αποσπάσματα από τον Αρχηγό Διάσωσης και Διευθυντή Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης (ARTΙ) Νταγκ Κοπ στην έκδοση του 2004 ‘Το Τρίγωνο Της Ζωής”:
– Σχεδόν όλοι όσοι ‘βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι’ όταν καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.
– Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του και διπλώστε το σώμα σας σαν μωρό.
– Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού αφού το υλικό είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.
– Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι αναζητώντας ένα ασφαλές κενό.
– Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιφτείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!
– Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ’ αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.
– Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.
– Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Σε περίπωση που ο σεισμός σαν παγιδεύσει στο οδόστρωμα βγείτε έξω και καθίστε με καλλυμένο το κέφάλι ή ξαπλώστε δίπλα στα οχήματά τους αφού το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν κενά ύωους ενός μέτρου όταν υα οχήματα καταπλακωθούν.
-Εαν είστε σε χώρο εργασίας με πολύ χαρτικό υλικό, είστε σε καλύτερη θέση από άλλους. Το χαρτί δεν συμπιέζεται και τα μεγάλα κενά που δημιουργεί με τις στοίβες του σώζει ζωές.
9. Φρόντισε για μια συνεπή playlist με ένα ή/και όλα τα ακόλουθα τραγούδια που καλύπτουν όλα τα μουσικά σεισμόπληκτα γούστα.
10. Τέλος, ΙΔΟΥ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ KAI AΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ. ΑΝΕΒΑ ΨΗΛΑ. ΚΡΑΤΗΣΟΥ ΓΕΡΑ. ΚΟΥΝΗΣΟΥ. ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ!