Site icon NewsIT

Στις 11 Ιουνίου η σοφία του Αϊνστάιν μπορεί να γίνει δική σου

14.05.2015 | 16:59
Στις 11 Ιουνίου η σοφία του Αϊνστάιν μπορεί να γίνει δική σου

“Είμαι πολύ θλιμμένος, καθώς δεν μου επιτρέπεται να αγαπάω αληθινά” έγραψε το 1912, τέσσερα χρόνια προτού η γυναίκα του Μίλεβα δεχθεί να του δώσει διαζύγιο.

Ο επιστήμονας άλλωστε είχε ερωτική σχέση με το γράψιμο. Σε χαρτί με μελάνι έγραφε, έφηβος ακόμη, ότι “οι νέοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευεπίφοροι σε τολμηρά σχέδια” και προοιώνιζε το μέλλον του σαν ακαδημαικός θεωρητικών επιστημών “λόγω της κλίσης μου προς την αφηρημένη μαθηματική σκέψη και την έλλειψη πρακτικού πνεύματος”. Ο άντρας με ένα σύννεφο από λευκά μαλλιά και ένα περίεργο μειδίαμα που συνόδευε τα σκουρόχρωμα γελαστά του μάτια έγραφε επιστολές για όλα. Όταν δεν χανόταν στις εξισώσεις και τις θεωρίες της σχετικότητας, όταν δεν ανακάλυπτε το χάος των κβάντα στην καρδιά των ατόμων, αυτός που η Μέριλιν Μονρόε αποκαλούσε “πιο σέξι άντρα στον κόσμο” έπαιρνε πένα και χαρτί και αποτύπωνε τα λόγια του σε γράμματα με παραλήπτες συγκεκριμένους.

27 ανέκδοτα από αυτά βγαίνουν σε δημοπρασία στις 11 Ιουνίου. Με το 1 εκατομμύριο δολάρια να είναι το ποσό που αναμένεται να φτάσει η αποτίμηση τους, πρόκειται για ένα γεγονός που θα γραφτεί στην ιστορία των επιστημών. “Είναι η μεγαλύτερη συλλογή από επιστολές του που δημοπρατούνται όλες μαζί την ίδια στιγμή” σχολίασε ο Πρόεδρος και CEO του Profiles in History, Joseph Maddalena, ο οποίος και έχει στην κατοχή του το θησαυρό σοφίας. “Αυτές οι επιστολές αποκαλύπτουν τις πιο εσωτερικές του σκέψεις, προσφέρουν προβληματισμούς που μόνο ένα μυαλό σαν αυτό του Αϊνστάιν θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν και είναι το απόσταγμα μια ολόκληρης ζωής” είπε στη DailyMail.

Aπό τη σχέση του με το Θεό (“Η λέξη Θεός για μένα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την έκφραση και το προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας, η Βίβλος μια συλλογή αξιότιμων, αλλά πρωτόγονων μύθων που είναι εντούτοις και αρκετά παιδαριώδεις. Καμία ερμηνεία όσο λεπτομερής κι αν είναι (για μένα) δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό”) στην παραδχή του ότι όλοι οι άνθρωποι είναι άπιστοι (“Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε”, έγραφε στη φίλη του Eugenie Anderman όταν η ίδια είχε τσακιστεί από την απιστία του συζύγου της, “ότι οι περισσότεροι άντρες (και αρκετές γυναίκες) δεν είναι προικισμένοι με τη μονογαμία από τη φύση τους. Οι ορμές θα προκύψουν ακόμη πιο ισχυρές όταν οι συμβιβασμοί και οι συνθήκες μπουν εμπόδιο στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Η επιβεβλημένη πίστη είναι ένα πικρό φρούτο για τον καθένα μας”) στο μοναδικό ποίημα που έγραψε, στις 11 Ιουνίου ένα κομμάτι ευφυίας μπορεί να γίνει δικό σου. Εάν όχι βρες κάποιον που έχει αρκετά λεφτά για να στο χαρίσει.

«Σήμερα σε δοξάζουν, αύριο σε περιφρονούν, αν δεν σε σταυρώνουν κιόλας. Αυτή είναι η μοίρα των ανθρώπων τους οποίους -ένας Θεός ξέρει γιατί- αγκαλιάζει η κοινή γνώμη» έγραψε σε μια επιστολή του μετά την παγκόσμια αναγνώριση του, το 1922. Περίπου έναν αιώνα μετά ο ανήσυχος γιος μιας συμβατικής οικογένειας που γεννήθηκε το 1879 για να γίνει εριστικός έφηβος και ονειροπόλος αισθηματίας όταν δεν θεμελίωνε τις σύγχρονες φυσικές επιστήμες με τις θεωρίες του πριν καν κλείσει τα 40 παραμένει ένας πλούτος σκέψεων, λέξεων. Προτάσεων συνταγμένων επάνω σε χαρτί από καλό, ανεξίτηλο μελάνι που κάποιος κύριος με γούνινα παντοφλάκια αποφάσισε να μας χαρίσει.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version