Site icon NewsIT

Τελικά ο αγαπημένος Τέρι Πράτσετ κατάφερε να πεθάνει

12.03.2015 | 19:03
Τελικά ο αγαπημένος Τέρι Πράτσετ κατάφερε να πεθάνει

Η συγκεκριμένη φράση θεωρείται η «βασίλισσα» στη λογοτεχνική ιστορία της «χυλόπιτας», σύμφωνα και με πρόσφατη ψηφοφορία του βρετανικού δικτύου Drama, στην οποία συμμετείχαν 2.000 ψηφοφόροι.

«Μακάρι τα γεννητικά σου όργανα να βγάλουν φτερά και να πετάξουν μακριά» έγραψε ο Τέρι Πράτσετ στο «Μικροί Θεοί» και αυτή ήταν μια μονάχα από τις άπειρες εκφράσεις (και η τρίτη πιο δημοφιλής λογοτεχνική φράση “χυλόπιτας” σύμφωνα με την ψηφοφορία του βρετανικού δικτύου Drama) που έκαναν τον πολυγραφότατο Βρετανό έναν από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της ζωής μας.

Ιππότης από το 2009 για τη συμβολή του στη λογοτεχνία, ο γεννημένος στο Μπίκονσφιλντ της Αγγλίας Πράτσετ άρχισε να γράφει ιστορίες επιστημονικής φαντασίας σε ηλικία μόλις 13 ετών. Το μικρό διάστημα που εργάστηκε ως δημοσιογράφος τον άφησε αδιάφορο αφού στο δικό του σύμπαν τα πράγματα ήταν καλύτερα και πιο ευπώλητα -υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί περισσότερα από 85 εκ. αντίτυπα των βιβλίων του. Συγγραφέας πάνω από 70 βιβλίων φαντασίας και δημιουργός της διάσημης σειράς μυθιστορημάτων «Δισκόκοσμος», η οποία αριθμεί 40 τόμους ο Τέρι Πράτσετ έφυγε από τη ζωή 66 ετών σπίτι του, με τη γάτα και την οικογένεια του στο πλάι. Ο Πράτσετ έπασχε από πρώιμο Αλτσχάιμερ και ήταν υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.κάτι που δημοσιοποίησε στην κάμερα του BBC κάποια χρόνια πριν. “Το να ξέρεις ότι μπορείς, αν χρειαστεί, να ελέγξεις το θάνατό σου, σου δίνει τρομερή όρεξη -και δύναμη- για ζωή ” είπε στο ντοκιμαντέρ που σ’οκαρε πολλούς και υπενθύμισε το σκληρό χαρακτήρα μιας ασθένειας που σου σβήνει τις αναμνήσεις.

Αυτά είναι καποια από τα αποφθεγματα που έγιναν γέλιο και αγάπη για τη βρετανική λογοτεχνία που μονάχα ένας Τέρι Πράτσετ ή ένας Ντάγκλας Άνταμς ή κάποιος από τους ελάχιστους υπόλοιπους υπέροχους κυρίους μπορεί να σε αναγκάσει να αναπτύξεις. Γιατί στα δύσκολα η πιο εύκολη αντιβίωση είναι το ανθρώπινο χιούμορ.

Στην αρχή δεν υπήρχε τίποτα, το οποίον εξερράγη.

Το IQ του όχλου, ισούται με το IQ του πιο ηλίθιου που είναι μέσα σ’ αυτόν, διαιρεμένο δια του πλήθους του.

Νομίζω πως το βασικό πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας του Σύμπαντος μέσω μιας γλώσσας που έχει σχεδιαστεί για να λέμε ο ένας στον άλλο πότε είναι φρέσκο ένα φρούτο.

Η φορολογία είναι ένας κομψός τρόπος να απαιτείς λεφτά απειλώντας.

Το να επιστρέφεις εκεί που ξεκίνησες δεν είναι το ίδιο με το να μην έχεις φύγει ποτέ.

Οι περισσότεροι θεοί παίζουν ζάρια, αλλά η Μοίρα παίζει σκάκι. Και δεν ανακαλύπτεις, παρά μόνον όταν είναι πολύ αργά, πως έπαιζε εξαρχής με δύο βασίλισσες.

Ένας Ευρωπαίος λέει: «Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Τι δεν πάει καλά με μένα;». Ένας Αμερικανός λέει: «Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Τι δεν πάει καλά μ’ αυτόν;».

Λένε πως η λίγη γνώση είναι επικίνδυνη, αλλά δεν είναι ούτε κατά το ήμισυ τόσο κακή όσο η πολλή άγνοια.

Η σοφία είναι ένα από τα λίγα πράγματα που δείχνουν πιο μεγάλα από μακριά.

Η σοφία προέρχεται από την εμπειρία. Η εμπειρία είναι συχνά αποτέλεσμα έλλειψης σοφίας.

Το φως νομίζει ότι ταξιδεύει ταχύτερα από οτιδήποτε, αλλά κάνει λάθος. Όσο γρήγορα και να ταξιδέψει το φως, βρίσκει το σκοτάδι να έχει φτάσει εκεί πρώτο και να το περιμένει.

Φυσικά και στέκω καλά στα μυαλά μου: όταν τα δέντρα αρχίζουν να μου μιλάνε, εγώ δεν απαντώ.

Μέσα σε κάθε γέρο υπάρχει ένας νέος που αναρωτιέται τι στο καλό συνέβη.

Το πρόβλημα όταν έχεις ανοιχτό μυαλό είναι ότι διάφοροι άνθρωποι έρχονται και επιμένουν να βάλουν πράγματα μέσα.

Όποτε βλέπεις ένα τσούρμο μαλάκες να χαζολογούν συζητώντας για την αλήθεια και την ομορφιά και για την έννοια της ηθικής, μπορείς να στοιχηματίσεις ότι δεκάδες άλλοι φτωχομαλάκες βγάζουν όλη τη δουλειά εκεί γύρω.

Τα κατοικίδια ζώα είναι μεγάλη βοήθεια σε περιόδους έντασης. Και σε περιόδους πείνας επίσης, βεβαίως.

Ένας γάμος αποτελείται από δύο ανθρώπους που είναι έτοιμοι να ορκιστούνε πως μόνο ο άλλος ροχαλίζει.

Οι καμήλες καλπάζουν ρίχνοντας τα πόδια τους όσο πιο μακριά από το σώμα τους μπορούν, και μετά τρέχουν να τα προλάβουν.

Ο χρόνος είναι σαν ναρκωτικό. Υπερβολική δόση θα σε σκοτώσει.

Το Θάουμ είναι η βασική μονάδα μέτρησης της μαγικής δύναμης. Έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν η ποσότητα της μαγείας που απαιτείται για να δημιουργήσεις ένα μικρό άσπρο περιστέρι ή τρεις μπάλες μπιλιάρδου κανονικού μεγέθους.

«Δεν βλέπεις τους ανθρώπους στα καλύτερά τους σ’ αυτήν τη δουλειά», είπε ο Θάνατος.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version