News(b)it

Το TIME μόλις κυκλοφόρησε το ιστορικό εξώφυλλο της ημέρας

“Ό,τι έχει αλλάξει. Ό,τι δεν έχει” είναι ο υπότιτλος που συνοδεύει τον κεντρικό τίτλο του περιοδικού ΤΙΜΕΑμερική, 1968”.

Με μία κόκκινη γραμμή το 1968 γίνεται ένα χειρόγραφο 2015 αφού εκεί, πέρα από τον Ατλαντικό, ο θυμός παραμένει ασίγαστος εδώ και δεκαετίες.

Το εξώφυλλο του ειδησεογραφικού περιοδικού είναι ιστορικό. Η ακριβής σημειολογία του που καταδεικνύει ότι ο πολιτισμός του μίσους και της ανισότητας είναι ακόμη κυρίαρχος στη χώρα του θείου Σαμ, είναι ο πρώτος λόγος.

Ο δεύτερος είναι γιατί αυτός που τράβηξε τη φωτογραφία είναι ένας 26χρονος ερασιτέχνης φωτογράφος ο οποίος απλά διαμοιραζόταν από τα κοινωνικά του δίκτυα το ψηφιακό του λεύκωμα.

Ο Ντέβιν Άλεν ζει τις ημέρες και τις νύχτες του εκεί που μια μάνα με κίτρινη ζακέτα γίνεται ηρωίδα ενός έθνους που όμως δεν βρίσκει τίποτα ηρωικό στους διαδηλωτές που έχουν ακριβώς το ίδιο αίτημα με εκείνη. Και η “μάνα της χρονιάς” αλλά και η πλειοψηφία των Αμερικανών απαιτούν δικαιοσύνη.

Στη Βαλτιμόρη, την παράκτια πόλη των 620.000 κατοίκων η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται και ο Άλεν είναι ένας από εκείνους τους πολλούς που γυρνάνε στους δρόμους ανεβάζοντας στιγμιότυπα στο Instagram του από τον πιο πρόσφατο εθνικό θυμό που έχει ξεσπάσει στην Αμερική.

Η χώρα δεν μοιάζει να συνέρχεται από την οργή που σκάει σαν παλιρροϊκά κύματα από τότε που, κάποιους μήνες πριν, δύο Αφροαμερικανοί άντρες, ο 43χρονος Eric Garner και ο 18χρονος Michael Brown, έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικά περιστατικά στη Νέα Υόρκη και στο Μιζούρι από απροκάλυπτη αστυνομική βία εις βάρος τους.

Στη Βαλτιμόρη που είναι μόλις μία ώρα βόρεια της Ουάσινγκτον η εξέγερση συνεχίζει να υψώνει το περίεργο πρόσωπο της μέσα από τις φωτιές. «Θεωρώ πως πολλά αστυνομικά τμήματα πρέπει να κάνουν μια ενδοσκόπηση. Και κάποιες κοινότητες πρέπει να κάνουν μια ενδοσκόπηση. Όμως κι εμείς ως χώρα οφείλουμε να κάνουμε μια ενδοσκόπηση» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά κανείς δεν ησύχασε.

Με ανεργία στο 8,4% η Βαλτιμόρη μοιάζει βασίλισσα της ανάκαμψης. Όμως τα λεφτά δεν μοιράζονται ακριβοδίκαια και το 24% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε όλη την πολιτεία του Μέριλαντ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 9,8%.

Σαν τις ημέρες του 1968, όταν η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οδήγησε σε μία σειρά από φυλετικές εξεγέρσεις στην πόλη όπου 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 700 τραυματίστηκαν και σχεδόν 6000 συνελήφθησαν, η Βαλτιμόρη που πολλοί την περιγράφουν ως μία από της πλέον “σκληρές” μητροπόλεις των ΗΠΑ καίγεται ξανά δείχνοντας ότι η ιστορία της Αμερικής έχει ακόμη πολλές πληγές να επουλώσει.

News(b)it

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
News(b)it: Περισσότερα άρθρα