Site icon NewsIT

Βuzz 2014: To Νature επιλέγει τα δέκα πιο γλυκά πλάσματα που γνωρίσαμε φέτος

24.12.2014 | 13:53
Βuzz 2014: To Νature επιλέγει τα δέκα πιο γλυκά πλάσματα που γνωρίσαμε φέτος

Ας μιλήσουμε για επιστήμη. Ας μιλήσουμε για την πολύ συγκεκριμένη εκείνη επιστήμη που θέλησε να μας υποδείξει το έγκριτο Nature και μας κάνει ένα δώρο για κάθε πίκρα. Αυτά είναι τα δέκα πιο γλυκά πλάσματα που μάθαμε φέτος και έχουν την ατυχία να συγκατοικούν μαζί μας επάνω στη Γη. Αυτά είναι δέκα είδη καλύτερα από το δικό μας προφανώς.

Ο σκιουροπίθηκος εκτιμάει πολύ την εκπαιδευτική τηλεόραση.

Επιστήμονες τοποθέτησαν μόνιτορ με εκπαιδευτικό υλικό από σκιουροπίθηκο για σκιουροπίθηκο ή συγγενές είδος του. Τα μικρά πλάσματα όχι μόνο δεν ενοχλήθηκαν για το παμφθηνο μόνιτορ που τους έβαλαν στην πρώτη αίθουσα κινηματογράφου για εκπαιδευτικό σκπό στο δέντρο τους αλλά τσίμπησαν λίγο ποπ κορν, μελέτησαν, πρόσεξαν και τέλος. Έμαθαν κόλπα βλέποντας βιντεοσκοπημένα μαθήματα ζωής.

Ο σκύλος κάνει την ανάγκη του στον άξονα Βορρά-Νότο

Tα σκυλιά ας προστεθούν στη λίστα των θηλαστικών που αντιλαμβάνονται το γήινο μαγνητικό πεδίο, υποστηρίζουν ευρωπαίοι ερευνητές αφού όταν κάνουν την ανάγκη τους, ευθυγραμμίζουν το σώμα του στον άξονα βορρά-νότου. Μετά τα περιστέρια και τους τυφλοπόντικες, μετά τις αγελάδες που βόσκουν με πυξίδα, εκτός αν υπάρχουν κοντά ηλεκτροφόρα καλώδια που τις αποπροσανατολίζουν, η ομάδα του Χάινεκ Μπούρντα στο Πανεπιστήμιο Ντίσμπουργκ-Έσσης στη Γερμανία εκτιμά ότι η ίδια ικανότητα υπάρχει και στα σκυλιά. Ο μηχανισμός του φαινομένου, εφόσον βέβαια το φαινόμενο είναι υπαρκτό, παραμένει άγνωστος, όπως άγνωστη παραμένει και η χρησιμότητα που μπορεί να έχει για τα σκυλιά μια βιολογική πυξίδα είπαν οι επιστήμονες για τις νέες πυξίδες της ζωής μας που κουνάνε την ουρά.

Υπάρχει ένα χταπόδι που το λένε Ντάμπο και μπορείς να το λες και χταποδοελεφαντάκι

Για την ερευνητική ομάδα είναι ένα “αξιαγάπητο, συμπαθητικό πλάσμα”. Για όλους τους άλλους είναι το πιο συμπαθές μαλάκιο που έχει υπάρξει ποτε στον Κόλπο του Μεξικο, έχει δύο μάτια σε κάτι που θα μπορούσε να είναι μια υποβρύχια προβοσκίδα, τα πλοκάμια του τα ορογραφεί με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, το συναντάς στη Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Παπούα Νέα Γουινέα αλλά και την Αμερική, και κυρίως: κινείται με πτερύγια που θα μπορούσαν να είναι τα μαγικά φτερά του Ντάμπο όπως τον επινόησε ο ρατσιστής αλλά καλός παραμυθάς Ντίσνει τον 20ο αιώνα.

Τα βατράχια στην Ινδία είναι περισσότερα από όσα περίμενες και κάνουν γιόγκα

14 νέα είδη από αυτά τα μίνι αμφίβια γνώρισαν οι επιστήμονες στην Ινδία αλλά αυτή είναι μια θετική και πικρή ανακάλυψη, σχολίασαν. Θετική γιατί είναι ακόμα περισσότερα αυτά τα χαριτωμένα μικρά αγοράκια που τεντώνουν τα πόδια τους για να καλέσουν τα θηλυκά και να κάνουν σεξ αφού το δάσος είναι πολύ θορυβώδες. Πικρή γιατί αυτοί οι μικροί χορευταράδες βλέπουν τον πληθυσμό του να συρρικνώνεται επειδή ο άνθρωπος συνεχίζει να καταστρέφει αυτό που το κληροδοτήθηκε.

Η πράσινη σαύρα της Καραιβικής είναι μεγάλος τουρίστας

Κοροιδεύοντας τον κόσμο στα μούτρα του, οι πράσινες σαύρες της Καραιβικής επιβαίνουν σε πλοία της γραμμής και έτσι εξαπλώνουν το είδος και το εξελίσσουν κάνοντας island hoping. Δεν κόβουν εισιτήριο, δεν εχουν τρόπους ευγενείας στους συνταξιδιώτες και κάνουν διακοπές από νησί σε νησί με ανθρώπινα μέσα μεταφοράς. Αυτοί είναι οι πιο μικροί γεννημένοι τουρίστες για φέτος.

Τα Kilobot είναι τα έντομα του μέλλοντος

Αντλώντας έμπνευση από τα μυρμήγκια και τις μέλισσες, το Ινστιτούτο Wyss του Χάρβαρντ δημιούργησε το σμήνος από ρομπότ που συμπεριφέρονται όπως τα ζώα ιδίως στα θέματα συγχρονισμού. Τα Kilobot έχουν το μέγεθος ενός μικρού κέρματος, προγραμματίζονται μέσω υπέρυθρου φωτός, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω υπέρυθρων σημάτων. Όταν οι ερευνητές συγκέντρωσαν 1.024 από αυτά τα ρομπότ και τα προγραμμάτισαν ώστε να λειτουργήσουν ως ομάδα, όχι ως μονάδες. Έγινε ο απίθανος κακός χαμός -με θετικό πρόσημο όλο το παραπάνω. Ο εξαιρετικά ευφυής αλγόριθμος τους επιτρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να αλλάζουν σχήματισμούς καθώς τέσσερα Kilobot ως «αρχηγοί» και σηματοδοτούν το σχήμα. Κάθε ρομπότ βασίζεται στα ρομπότ γύρω για να παρακολουθεί τις ασυνέπειες και αυτό είναι το ηθικό μάθημα από την επιστήμη σήμερα.

Οι ιπτάμενες μαιμούδες που δεν γνωρίζαμε έχουν πολύ περίεργες κομμώσεις

Σχεδόν ιδιαίτερες. Αυτό δεν σταμάτησε τους επιστήμονες οι οποίοι επιναι χαρούμενοι καθώς κατάφεραν να καταγράψουν πέντε νέα είδη «ιπτάμενων μαϊμούδων» στη Νότια Αμερική. Μέχρι τώρα, οι ντροπαλές μαϊμούδες του Αμαζονίου, που ανήκουν στο γένος sakis και «πετούν» από δέντρο σε δέντρο ήταν ένα μυστήριο, όχι όμως πια. Γνωστές για το πολύχρωμο τρίχωμά τους, το οποίο φουντώνει όταν απειλούνται, τα νέα είδη ονομάστηκαν Cazuza’s saki, Mittermeier’s Tapajós saki, Rylands’ saki, Pissinatti’s, και Isabel’s saki. Οι «ιπτάμενες μαϊμούδες» φημίζονται για την ικανότητά τους να κρύβονται ενώ «επικοινωνούν με γρυλίσματα, σφυρίγματα, και χαμηλόφωνες κραυγές, αλλά είναι ιδιαίτερα ήσυχες, όταν αντιλαμβάνονται κάποια απειλή». Η καταγραφή των πληθυσμών αυτού του απειλούμενου από εμάς είδος (όπως όλα) είναι και ο λόγος που η μελέτη της είναι τόσο σημαντική. «Αν δεν μπορούμε να τις ονομάσουμε, δεν μπορούμε να τις σώσουμε. Αν θεωρούμε πως δέκα διαφορετικά είδη αποτελούν ένα μοναδικό είδος, τότε χάνουμε ένα μέρος της βιοποικιλότητας της Γης», τόνισε η οικολόγος Laura Marsh.

Τα μάτια αυτά δεν είναι από το Monsters Inc

Aντιθέτως είναι τα μάτια μιας αράχνης φωτογραφημένα με τη μέθοδο της φωτομικρογραφίας ή μακροφωτογραφίας. Η λήψη που κέρδισε το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό της Nikon, έιναι μεγεθυμένη τόσο ώστε να μην τρομάξει ούτε το θέμα της φωτογράφησης ούτε και όποιος συνειδητοποιεί ότι αυτά είναι τα μάτια ενός εντόμου και μοιάζουν να είναι ζωγραφισμένα στο χέρι.

Oι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι προτιμούν ένα ρομπότ από εσένα

Ένα πραγματικά αξιολάτρευτο ρομπότ – πιγκουινάκι επιστράτευσαν οι επιστήμονες προκειμένου να καταφέρουν να μελετήσουν τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, ένα είδος ζώων ιδιαίτερα “ντροπαλό” που δεν αποκαλύπτεται εύκολα μπροστά σε ανθρώπους και κάμερες όταν προσπαθούν να το μελετήσουν. Ο μηχανοκίνητος Πίγκου είναι τόσο πειστικό που πολλοί πιγκουίνοι έχουν αρχίσει να του “μιλάνε”, να επικοινωνούν μαζί του αλλά και να το δέχονται σαν μέλος της ομάδας τους. Τα ρομπότ αυτά θεωρούνται το μέλλον στις μελέτες των ζώων καθώς μπορούν να πλησιάζουν πληθυσμούς ζώων και να τα παρατηρούν στις φυσικές τους συνθήκες, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση οπότε θα έχουμε πολλά τέτοια χαριτωμένα μηχανοκίνητα πλάσματα στο μέλλον, θες δεν θες.

Το κοάλα θέλει τη δροσιά του

Το εξαιρετικά οκνηρό και συμπαθές στη μορφή ζώο από την Αυστραλία είναι ο αγκαλίτσας του ζωικού βασιλείου. Όχι βέβαια επειδή έχει συναίσθημα ευαίσθητο, ούτε επειδή του αρέσει να κρεμιέται από οτιδήποτε. Απλά τα κοάλα θέλουν να αράζουν, κάπου δροσερά, κάπου χαλαρά. Να απολαμβάνουν τον γαλήνιο ύπνο τους οπότε τσεκάρουν θερμότητα και απλώνουν τον ξεκούραστο όγκο τους στο πιο δροσερό σημείο του δέντρου. Αυτή είναι ζωή και αυτός ο πίθηκος είναι πολύ καλύτερος από αρκετούς συμπολίτες εκεί έξω.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version