Οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, δείχνουν ότι η κυβέρνηση εξαντλεί την αυστηρότητά της στα εύκολα πεδία, όπως αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά “κάνει τα στραβά μάτια” εκεί όπου καλπάζει η φοροδιαφυγή.
Οι πληροφορίες που διοχετεύονται, κάνουν λόγο για αναβολή της γενικευμένης επιβολής του πόθεν έσχες. Για το τρέχον έτος, πόθεν έσχες θα υποβάλουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι υπόλοιποι από του χρόνου…και βλέπουμε. Οι γιατροί, επί παραδείγματι, θεωρείται ότι δεν εισπράττουν μαύρο χρήμα άρα δεν είναι επείγον να συντάσσουν τη σχετική δήλωση.
Επίσης ο ίδιος επαγγελματικός κλάδος, δηλαδή οι γιατροί αλλά και οι δικηγόροι όπως και οι συμβολαιογράφοι δεν θα είναι υπόχρεοι υποβολής ΦΠΑ! Δηλαδή θα πρέπει να εκδίδουν αποδείξεις και εμείς να τις απαιτούμε άλλα χωρίς ΦΠΑ!
Αλλά και οι ιδιοκτήτες ταξί όπως και οι πρατηριούχοι βενζίνης θα εγκαταστήσουν ταμειακές μηχανές όχι από φέτος άλλα από το 2011!
Αρα αν συστηματικά αρνούνται να χορηγούν αποδείξεις δε θα έχουν τις ίδιες αυστηρές ποινές που θα αντιμετωπίζουν άλλοι επιτηδευματίες που έχουν υποχρεωτικά ταμιακές μηχανές.
Εν μέσω όλων αυτών σχεδιάζεται και μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών.
Για πολλοστή φορά γίνεται το ίδιο που στο παρελθόν είχε εμπεδώσει τη φοροδιαφυγή. Αντί να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες, αποφασίζεται μια ακόμα ρύθμιση της ασυνέπειας τους. Ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν το μόνο που πρόσφεραν τέτοιες αποφάσεις ήταν ελάχιστα έσοδα και διαιώνιση της νοοτροπίας του φοροφυγά, που θα είναι σίγουρος ότι κάποτε στο μέλλον θα βρει ευκαιρία να ρυθμίσει τις παρανομίες του.
Εύχομαι όλα αυτά να διαψευσθούν και ένα αποτελούν επικοινωνιακό παιγνίδι του αρμόδιου υπουργείου. Γιατί, αν ισχύσουν, θα καταστήσουν σαφές ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αλλαγή της φοροδοτικής συνείδησης και η πάταξη της πραγματικής φοροδιαφυγής εκεί όπου καλπάζει, αλλά η λογική του “πάρτα απ’ όποιον μπορείς” και άσε τους άλλους να κάνουν τη…δουλειά τους.
Και αν εκπεμφθεί αυτό το νόημα τότε οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αφού κάποιοι θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες υπεράνω κρίσης και κάποιοι άλλοι ως θύματα.