Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου για το κλείσιμο της ΕΡΤ πάρθηκε
Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου για το κλείσιμο της ΕΡΤ πάρθηκε πριν από 15 ημέρες.
Οι λόγοι ήταν δύο. Ο πρώτος ότι η λειτουργία της με τα πολλά για το μέγεθος της χώρας τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, τα μουσικά σύνολα και το πολύ μεγάλο διοικητικό προσωπικό ήταν πολύ ακριβή για τις σημερινές συνθήκες.
Και ο δεύτερος ότι αν η κυβέρνηση επέλεγε για το σοκ των απολύσεων στο δημόσιο ένα φορέα που αποτελεί κατά την αντιπολίτευση προπαγανδιστικό μηχανισμό και χώρο σπατάλης θα της έδινε το άλλοθι να προχωρήσει σε απολύσεις και στους υπόλοιπους.
Επιπλέον θα ερχόταν σε κόντρα με τα ισχυρά συνδικάτα δημοσιογράφων και τεχνικών που αν τα υπερνικούσε θα έστελνε το μήνυμα στους υπόλοιπους ότι είναι ανυποχώρητη.
Η εκδοχή η ΕΡΤ να αναδιαρθρωθεί εν λειτουργία με 600-800 απολύσεις απορρίφτηκε γρήγορα αφού οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτίμησαν ότι οι εργαζόμενοι θα προχωρούσαν σε καταλήψεις και η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν εκ των υστέρων να αντιδράσει δυναμικά, κάτι που θα προκαλούσε πολλαπλό πολιτικό κόστος.
Επίσης το κλείσιμο και η επαναλειτουργία από νέα βάση θα πρόσφερε έναν εντελώς νέο οργανισμό με άλλη φιλοσοφία και νέο επιχειρησιακό σχέδιο άρα πολύ φθηνότερη λειτουργία.
Εκτιμήθηκε επίσης ότι η κοινωνία θα αντιδράσει θετικά λόγω της εδραιωμένης πεποίθησης για σπατάλες στην ΕΡΤ αλλά και από την απόφαση για μείωση του τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που ήδη ανακοινώθηκε ,ενώ θα ενισχυόταν και το προφίλ του πρωθυπουργού που δε διστάζει να κάνει τομές.
Έτσι ελήφθη η απόφαση που αναμφίβολα είναι υψηλού πολιτικού ρίσκου.
Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ενημερώθηκαν εγκαίρως και εξέφρασαν τη ρητή διαφωνία τους όχι στην αναδιάρθρωση αλλά στο λουκέτο. Ωστόσο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεώρησαν ότι δε θα τολμήσουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση αφού με τις σημερινές δημοσκοπικές συνθήκες –ειδικά το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΔΗΜΑΡ- δεν επιθυμούν εκλογές.
Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε ότι είναι εγκλωβισμένος λόγω της κριτικής προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση άρα οι αντιδράσεις του θα ήταν μεν έντονες αλλά αντιμετωπίσιμες.
Σήμερα το επιτελείο του Μαξίμου διαμηνύει ότι ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάει ακόμα και σε εκλογές αν ο νόμος δεν ψηφιστεί. Και ως φαίνεται αυτό είναι αληθές.
Εν τέλει αν ο πρωθυπουργός βγει νικητής και περάσει την απόφαση του θα έχει επιτύχει μια νίκη και προς το εσωτερικό και προς την τρόικα στην οποία θα δείξει ότι κάνει ότι μπορεί. Αν αποτύχει θα προχωρήσει σε εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν τον αφήνουν να εξυχρονίσει τη χώρα.