Ο ορυμαγδός των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών για την ελληνική οικονομία
Ο ορυμαγδός των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών για την ελληνική οικονομία θυμίζει έντονα την προ έτους κατάσταση.
Και τότε, κυρίως γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευαν “ρεπορτάζ” για χρεοκοπία της Ελλάδας, στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ. Δεν έλειπαν και οι αναλύσεις για την κατάρρευση του ευρωπαϊκού νομίσματος και των μεγάλων τραπεζών.
Τα δημοσιεύματα είχαν διπλό στόχο. Να προετοιμάσουν τους Έλληνες για τα σκληρότατα μέτρα που έρχονταν, ώστε να τα δεχθούν χωρίς αντιδράσεις, αλλά και να πείσουν τους ευρωπαίους πολίτες ότι πρέπει να δανείσουν την Ελλάδα για να μη διαλυθεί η Ε.Ε.
Και ο στόχος επετεύχθη.
Αυτό που απέτυχε ήταν το μνημόνιο. Η ελληνική κυβέρνηση τα κατάφερε μόνο στα εύκολα. Περιέκοψε αμέσως μισθούς και συντάξεις προκαλώντας βαθιά ύφεση, αλλά απέτυχε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων και την καταπολέμηση των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι προσπάθησε. Όμως ο πήχης ήταν ψηλά και δεν αρκούσε η προσπάθεια. Έστω κι αν έριξε το έλλειμμα κατά 5 μονάδες σε ένα χρόνο -απόδοση που αποτελεί ρεκόρ- δεν μπορεί να υπερηφανεύεται, αφού δεν “έπιασε” το στόχο που είχε υποσχεθεί στους δανειστές μας.
Εκτός στόχου -παρά την προσπάθεια- βρέθηκε και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και του περιορισμού της σπατάλης του δημοσίου. Βήματα έγιναν. Αλλά ήταν μικρά και άτολμα και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Έτσι σήμερα που χρειαζόμαστε άλλα 40 δισ. περίπου για να καλύψουμε τις ανάγκες του 2012 ζούμε το ίδιο έργο. “Τσουνάμι” δημοσιευμάτων για τη χρεοκοπία, την έξοδο μας από το ευρώ και το κούρεμα του χρέους. Ο στόχος και αυτή τη φορά να παρθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα και να περάσουν χωρίς κοινωνική αναταραχή.
Γι’ αυτό άλλωστε αναβλήθηκε η για σήμερα προγραμματισμένη ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα περιελάμβανε αυτά τα μέτρα.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ανακοίνωση του μετατέθηκε για μερικές μέρες προκειμένου στο πακέτο του να συμπεριληφθούν πολύ σκληρότερες των αρχικών θυσίες.
Όμως το ερώτημα που πρωτίστως πρέπει να απαντηθεί τώρα είναι αν η κυβέρνηση και το κόμμα που τη στηρίζει μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.
Οι δηλώσεις Λοβέρδου σήμερα, οι διαφορετικές “πορείες” που ακολουθούν εδώ και καιρό κάποιοι υπουργοί, η απραξία ορισμένων εξ αυτών, αλλά και οι διαρροές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορούν να στηρίξουν με την ψήφο τους τα νέα μέτρα ,δίνουν μια κατ’ αρχήν αρνητική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
Η κυβέρνηση φαντάζει σήμερα πιο αδύναμη και πιο ασυντόνιστη από ποτέ. Σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ίδιοι οι υπουργοί της -όπως ο Λοβέρδος σήμερα-να ζητούν από τον πρωθυπουργό να κάνει κάτι!
Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Είναι ώρα δράσης και όχι διαχείρισης.
Και πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ. Οι επόμενες 40 ημέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για το μέλλον του τόπου, αλλά και την αναμέτρηση του Γ. Παπανδρέου με την πολιτική ιστορία.