Πριν από ημέρες σας έγραψα με αφορμή το κίνημα "δεν πληρώνω" για το Γ. Σουφλιά. Σε αυτό απαντά ο πρώην υπουργός.
Πριν από ημέρες σας έγραψα με αφορμή το κίνημα “δεν πληρώνω” για το Γ. Σουφλιά. Για τις ευθύνες που θεωρώ ότι έχει στο εξοργιστικό καθεστώς των διοδίων που έχει διαμορφωθεί. Επίσης του καταλόγισα συνολική ευθύνη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή και υποστήριξα ότι ήταν μονόδρομος η απόσυρση του από την πολιτκή ζωή αφού αυτός επέμεινε για την προωρη προσφυγή στις κάλπες που έφερε τη μεγάλη ήττα για το κόμμα του και αυτός ήταν ο σκιώδης πρωθυπουργός που χάραξε την οικονομική πολιτικη η οποία μας οδήγησε στο ΔΝΤ.
Χθες, αυτό που δημοσιογραφικά αποκαλούμε “κύκλοι του πρώην υπουργού”επικοινώνησε μαζί μου για να μου μεταφέρει τις ενστάσεις αλλά και τις απόψεις του επί των γραφομμένων μου. Είναι δεοντολογική μου υποχρέωση να σας τις μεταφέρω όσο πιό πιστά μπορώ και εσείς να τις κρίνετε.
Ως προς το θέμα της κατασκευής των νέων δρόμων ο κ. Σουφλιάς υποστηρίζει ότι οι συμβάσεις του 2007 που υπέγραψε έχουν δώσει σήμερα στη χώρα τα μόνα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται. Στοιχίζουν στο σύνολο τους 8,5 δις ευρώ, τιμή που με βάση τα ευρωπαικά στάνταρς της ανα χλμ κατασκευής δρόμων θεωρείται χαμηλή. Επίσης επιβαρύνουν με λίγα χρήματα τον κρατικό προυπολογισμό-σχεδόν 1 δις-αφού το υπόλοιπο μέρος καλύπτεται από ευρωπαικά χρήματα,τραπεζικά δάνεια και διόδια.
Ως προς το ύψος των διοδίων αναγνωρίζει ότι είναι δυσβάσταχτα ειδικά λόγω της κρίσης αλλά επιμένει ότι δεν γινόταν αλλιώς αφού το ελληνικό κράτος δεν είχε τους πόρους να χρηματοδοτήσει το ίδιο αυτά τα έργα. Τονίζει ακόμα ότι όλα έγιναν μέσω διαγωνισμών που στη συνέχεια επικύρωσε στη Βουλή με τη μορφή συμβασεων και το ΠΑΣΟΚ.
Ως προς την εμπλοκή του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή παραδέχεται ότι ως το 2006 υπήρχε. Αλλά από τότε λόγω της διαφωνίας με το Γ. Αλογοσκούφη που έγινε πρωτοσέλιδη σε όλο τον τύπο ζήτησε απο τον Καραμανλή να αποδεσμευτεί. Εως το 2009 έμεινε εκτός των όποιων αποφάσεων και δεν είχε εικόνα της κατάστασης όπως λέει. Τότε ο πρωθυπουργός του ζήτησε να συμμετάσχει σε μια επιτροπή μαζί με τον παλαιό στενό του συνεργάτη και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Δ. Προβόπουλο. Από αυτόν, όπως λέει ο πρώην υπουργός, έμαθε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και έτσι ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να κάνει εκλογές το ταχύτερο.
Η πρώτη του εισήγηση ήταν να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο αλλά δεν εισακούσθηκε. Επέμεινε όμως ειδικά μετά τη ρητή θέση του Γ. Παπανδρέου ότι θα προκαλούσε εκλογές το Φεβρουάριο με αφορμή τη θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας και έτσι έγιναν οι εκλογές στις 4 Οκτωβρίου. Και εισηγήθηκε τις εκλογές γιατί θεωρούσε ότι μια κυβέρνηση με ορίζοντα ζωής μόλις 3 μηνών δεν μπορούσε να λάβει τόσο σκληρά μέτρα όσο απαιτούνταν.
Οσο για την απόσυρση του από την πολιτική ζωή επιμένει ότι ήταν μια συνειδητή πράξη που δεν είχε σχέση με τυχόν ευθύνες του εκλογικού αποτελέσματος ή της ασκηθήσας πολιτικής. Ρώτησα πως είναι σήμερα και τι σκέφτεται να κάνει και η απάντηση που πήρα είχε είδηση.”Εξακολουθεί να είναι πικραμένος. Και για την ώρα δε σκέφτεται να πολιτευτεί ξανά. Ομως στην πολιτική ποτέ δεν μπορείς να λες ΠΟΤΕ. Αρα περιμένετε…”
Υ.Γ. Τονίζω ξανά ότι παρέθεσα τις απόψεις του κ. Σουφλιά χωρίς δικό μου σχολιασμό για δεοντολογικούς λόγους αφού απαντούν σε δικό μου άρθρο.