Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η πρώτη κυβέρνηση του …μεταμεσονυκτίου

Οι αράδες αυτές γράφονται αξημέρωτα αφού τώρα επέλεξε

Οι αράδες αυτές γράφονται αξημέρωτα αφού τώρα επέλεξε-ή αναγκάστηκε-ο κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει τη νέα του κυβέρνηση. Άρα ίσως σας γράψω αρκετά μιας και δεν έχω χρόνο και ξεκούραστο μυαλό…

Πριν από λίγο, δηλαδή στη 1.35 τα ξημερώματα(!) o κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής εμφανώς νυσταγμένος διάβασε τη λίστα. Θα νόμιζε κανείς ότι κάτι πολύ έκτακτο συνέβη στη χώρα για να γίνεται αυτή η ανακοίνωση τέτοια ώρα. Ευτυχώς από όσο ξέρουμε δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Απλώς εδω και λίγες μέρες παρατηρήται ένας αποσυντονισμός σε κόμμα και κυβέρνηση. Σα να μη φτάνουν οι μέρες,οι ώρες,τα πρόσωπα και οι καρέκλες!

Ρίχνω την πρώτη ματιά στη νέα κυβέρνηση. ‘Η νυστάζω πολύ και τα βλέπω όλα περίεργα ή κάτι δεν πάει καλά.
Αυτοί που φεύγουν
 
Κατ’ αρχήν για να γίνει ανασχηματισμός σημαίνει ότι κάποιοι υπουργοί δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των χαρτυφυλακίων τους άρα πρέπει να αντικατασταθούν. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν μετέχουν μόλις δύο από τους έως τώρα υπουργούς. Η κ. Μπατζελή και ο κ. Καρχιμάκης. Μόνο που και οι δύο δε φεύγουν ως αποτυχημένοι.Η κ. Μπατζελή πλήρωσε-μόνο αυτή και όχι η κ. Μπιρμπίλη ή ο κ. Μαγκριώτης-την άρνηση της να είναι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές. Αρα έφυγε ως απείθαρχη αφού αρνήθηκε την αναβάθμιση της και όχι ως αποτυχημένη. Οσο για τον κ. Καρχιμάκη φεύγει από υφυπουργός για να προαχθεί σε γραμματέα του κόμματος!
 
Αρα το προηγούμενο σχήμα δεν είχε αποτυχημένους αφου όλοι οι υπόλοιποι ,πλην των δύο προαναφερθέντων, απλώς άλλαξαν πόστο. Εύλογο πρώτο ερώτημα είναι το γιατί; Γιατί πρέπει να ανταλλάξουν θώκους πετυχημένοι υπουργοί μόλις 10 μήνες μετά τον πρώτο διορισμό τους; Ολοι γνωρίζουν ότι κάθε υπουργός για να αποδώσει χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Τον διαθέτει η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες;
 
Αυτοί που μένουν
 
Το νέο σχήμα λοιπόν έχει σχεδόν όλους του παλιούς. Και ο ανασχηματισμός αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανασχηματισμός του Ραγκούση και του Χρυσοχοίδη. Ο μεν κ. Ραγκούσης αναλαμβάνει κατ΄ουσίαν το ρόλο του γενικού συντονιστή της κυβέρνησης. Κανονικά αυτή είναι η αρμοδιότητα του Θ. Πάγκαλου. Ομως και ο κ. Πάγκαλος μένει στη θέση του. Η συγκατοίκηση των δύο δε θα είναι εύκολη. Αλλωστε το είπε ξεκάθαρα την περασμένη Κυριακή ο Πάγκαλος όταν του ετέθη σχετικό ερώτημα.”Καπέλο σε μένα ο Ραγκούσης; Δε…χωράει!”
 
Βέβαια στο νέο σχήμα υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα δίδυμα όπως αυτό της κ. Διαμαντοπούλου που απέκτησε αναπληρώτρια στο υπουργείο της την κ. Φ. Γεννηματά. Και εδώ μυρίζουν…δυσκολίες.
Για τον κ. Χρυσοχοίδη ισχύει το κλασικό. Κλήθηκε και πάλι να κάνει τη δύσκολή δουλειά. Αν από κάπου έχει να ελπίσει αυτή η κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη. Αυτός θα γίνει το βαρόμετρο της επιτυχίας ή της αποτυχίας του νέου σχήματος.
 
Κι αυτοι που έρχονται
 
Και έρχονται αρκετοί. Και νέα πρόσωπα π.χ. Αννα Νταλάρα, Δ. Κουσελάς, αλλά και παλιοί όπως ο Τ. Χυτήρης, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Χ. Παπουτσής και η Μ. Αποστολάκη.
Το σχήμα αυτό είναι από τα πολυπληθέστερα που έχουν υπάρξει. Και αυτό ξενίζει αν θυμηθεί κανείς τον πρωθυπουργό να μιλά για μικρά ευέλικτα και αποτελεσματικά σχήματα όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Επιλογές οπως η κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλιας αποδείχθηκαν λανθασμένες και επανήλθε το…παλαιό καθεστώς.
 
Εχει αυτό το σχήμα όμως και τα κωμικοτραγικά του.Κορυφαίο είναι αυτό που προέκυψε στο υπουργείο Γεωργίας.Υπουργός διορίστηκε ο κολωνακιώτης κοσμοπολίτης της Α’ Αθηνας Κ. Σκανδαλιδης.Και υφυπουργός η σικ της Β’ Αθήνας Μ. Αποστολάκη.
 
Σε κάθε περίπτωση αυτή η κυβέρνηση ίσως να είναι η κρισιμότερη των τελευταιων ετών. Εαν δεν καταφέρει να ξεκολήσει γρήγορα τη χώρα από την ύφεση και να διαχειριστει σωστά το αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού ίσως περάσει στην ιστορία για λόγους αντίθετους από αυτούς που θα επιθυμούσαν τα μέλη της…
 
 

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε